georgakopoulos

Αν όχι τώρα, πότε σύντροφοι;

Η συζήτηση και ψήφιση του νέου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση με κορυφαία ρύθμιση την καθιέρωση της απλής Αναλογικής ως εκλογικού συστήματος, μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μηδέ του ΚΚΕ εξαιρούμενου, διαφωνούν και για λόγους πολιτικού αυτοσκοπού. Ιδιαίτερα τα κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δείχνουν συνένοχα στην μέχρι τώρα διαμόρφωση του αυτοδιοικητικού τοπίου, της πελατειακής και διαπλεκόμενης αυτοδιοίκησης
Εμείς, ως ριζοσπαστική αριστερά, εκτιμώ ότι πρέπει με εργαλείο το νέο νόμο και όχι μόνο την απλή αναλογική, να μην εγκλωβιστούμε στην λογική των συγκολητικών συμμαχιών, αλλά να διεκδικήσουμε την αυτόνομη κάθοδό μας, συνεχίζοντας την νέα πορεία που χαράξαμε το 2014, διαμορφώνοντας συμμαχίες και συνεργασίες στη βάση, σε κάθε τοπική κοινωνία. Η λογική (και...γραμμή) των συμμαχιών, έτσι όπως προωθείται, δείχνει ηττοπάθεια και όχι ηγεμονική αντίληψη για την τοπική αυτοδιοίκηση και το διαφορετικό ρόλο της σε κάθε τοπική κοινωνία!
Αν η δημοτική τοπική αυτοδιοίκηση διακρίνεται για την εγγύτητά της με τον πολίτη, ασφαλώς και θα δοκιμαστούμε και ως κόμμα στο αν έχουμε αναδείξει στελέχη σε τοπικό επίπεδο, αν έχουμε πείσει τις τοπικές κοινωνίες και για τη διαφορετική πολιτική μας, αλλά και για την αναγνωρισιμότητα και αποδοχή των δικών μας στελεχών, έτσι όπως όλα δοκιμάστηκαν το 2014, που ο ΣΥΡΙΖΑ μετείχε με δικά του ψηφοδέλτια, σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες. Επειδή έχουμε αξιόλογα στελέχη σε όλους τους κοινωνικούς χώρους και επειδή έχουμε δοκιμαστεί στην κοινωνική ‘διεισδυτικότητα, η διαμόρφωση τοπικών συμμαχιών και συνεργασιών αποτελεί υπόθεση κάθε τοπικής κοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και όχι κεντρικής γραμμής. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, αλλά και προοπτική των αυτοδιοικητικών εκλογών, οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τα στελέχη μας και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν όρους συνεργασίας από τα κάτω και όχι να... ανατρέχουμε σε αναζήτηση «συνεργαζομένων» προσώπων, του πρόσφατου ή/και παρωχημένου αυτοδιοικητικού παρελθόντος.

Από δήμους-φέουδα σε δήμους-εργαστήρια

Αποτελεί για την Αριστερά και ιδιαίτερα για τη ριζοσπαστική αριστερά νομοτελειακή υποχρέωση η ενασχόληση με τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γιατί η αριστερά ενσωματώνει στην ιδεολογία αλλά και την πολιτική της, τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, της άμεσης δημοκρατίας στη λήψη των αποφάσεων. Μπορεί μέχρι σήμερα, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχει «ευνουχιστεί» και καθεαυτή η λειτουργία της και των δημοτικών στελεχών να έχει παραμορφωθεί και εκτραπεί σε δραστηριότητες που αγγίζουν ως και συμπεριφορές διαπλοκής. Η απάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς, έρχεται με τον νέο νόμο, να ταράξει τον «εφησυχασμό» της διαπλοκής και να αναδεύσει τα λιμνάζοντα νερά των «ισοβίων» δημάρχων ή/και περιφερειαρχών. Οι δήμοι-φέουδα, θα μετατραπούν σε δήμους-εργαστήρια τοπικής πολιτικής, όπου οι αποφάσεις κάθε τοπικής ή δημοτικής ενότητας, θα δεσμεύουν και την κεντρική δημοτική αρχή, στην υλοποίηση των τοπικών αποφάσεων.
Οι πολίτες θα ασχοληθούν με τα δικά τους προβλήματα, αντί να τα εναποθέτουν στον... πατριωτισμό κάθε δημάρχου και της όποιας προσχηματισμένης πλειοψηφίας και θα απαιτούν από το δημοτικό συμβούλιο τη διαμόρφωση πλειοψηφιών, μέσα από ενεργείς, ζωντανές διαδικασίες, για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Πρόκειται, ίσως, για διαδικασία πρωτόγνωρη αλλά θεσμικά ισχυρή, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της τοπικής δημοκρατίας, του τοπικού ενδιαφέροντος για τα κοινά προβλήματα κάθε περιοχής που θα απαιτούν λύσεις με κοινωνική χρησιμότητα και όχι προσωπική ιδιοτέλεια. Σε αυτό το νέο τοπίο, καλούμαστε όλοι να δώσουμε την μάχη του ΣΥΡΙΖΑ, τη μάχη της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής αριστεράς, τη μάχη για την τοπική δημοκρατία. Διότι τοπική αυτοδιοίκηση, σημαίνει κυρίως επαφή με κάθε τοπική κοινωνία, που πρέπει να έχουμε και ως κόμμα, διαχείριση των τοπικών ζητημάτων, επίλυση των τοπικών προβλημάτων, εφαρμογή πολιτικών, με κοινωνική χρησιμότητα.
Αυτό το τετράπτυχο της αυτοδιοικητικής αναγκαιότητας νομίζω ότι μόνο η αριστερά μπορεί να πετύχει. Όχι όμως με μπασταρδεμένα ψηφοδέλτια ή ερμαφρόδιτες συνεργασίες, αλλά με ψηφοδέλτια που θα έχουν αριστερό στίγμα και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε. Κι η πολιτική μας στην αυτοδιοίκηση πρέπει να διακρίνεται για την καθαρότητα της, για λόγους αξιοπιστίας προς κάθε τοπική κοινωνία. Αν δεν μας ενδιαφέρει η αυτοδιοικητική «κυβερνησιμότητα» και η παρουσία αυτοδιοικητικών μαϊντανών, αλλά η ανάδειξη στελεχών αυτοδιοίκησης, τότε θα πρέπει η στρατηγική μας να αλλάξει προσανατολισμό. Θα πω μόνο, τι δεν θα πρέπει να κάνουμε: δεν θα πρέπει να νεκραναστήσουμε τα αυτοδιοικητικά φαντάσματα του παρελθόντος, δεν θα πρέπει να εγκλωβίσουμε τα μέλη μας σε προκατασκευασμένες συνεργασίες, δεν θα πρέπει να ευνουχίσουμε την αντίληψη και θέση μας, για την πολιτική των συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο, δεν θα πρέπει να ανακόψουμε την νέα πορεία που ξεκίνησαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τα αυτοδιοικητικά σχήματα του 2014.

Τάκης Γεωργακόπουλος,
δημοτικός σύμβουλος δήμου Ερυμάνθου Αχαϊας
«Νέα πορεία για τον Ερύμανθο»
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet