dama

Στις ευρωεκλογές θα αναμετρηθεί για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του, το νέο Πατριωτικό Μέτωπο των Μπαλτάκου-Καμμένου, που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως δεξαμενή εισπράττοντας απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ και των ΑΝΕΛ κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα.
Το νέο κόμμα παρουσίασαν ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, και πλέον ανεξάρτητος, Δημήτρης Καμμένος, και ο άλλοτε γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου επί κυβέρνησης Σαμαρά, Παναγιώτης Μπαλτάκος, την περασμένη Τρίτη 10 Ιουλίου. Και οι δύο συνυπέγραψαν ανακοινωθέν, με επικίνδυνες αναφορές σε «νόμο και τάξη» και «Μακεδονία ξακουστή». Ως κορυφαίο ζήτημα αναδεικνύουν το όνομα της ΠΓΔΜ.

Η ίδρυση

Από τα μέσα Ιουνίου, ο Παναγιώτης Μπαλτάκος είχε ανακοινώσει, μέσω συνεντεύξεων, ότι ο νέος πολιτικός φορέας είναι έτοιμος, τονίζοντας πως βρίσκεται σε συζητήσεις με βουλευτές εν ενεργεία και πρώην στρατιωτικούς.
Και δεν ήταν η πρώτη φορά που μιλούσε για ίδρυση νέου κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη, από τον Φεβρουάριο του ‘16, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ δήλωνε ότι κορυφώνονται οι ζυμώσεις για τη δημιουργία ενός δεξιού κόμματος, προβλέποντας μάλιστα ότι στις επόμενες εκλογές ο φορέας θα σκαρφαλώσει σε διψήφια ποσοστά.
Γεγονός είναι ότι, λίγες μέρες πριν, οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο με στόχο την ίδρυση ενός «πατριωτικού κόμματος», στα δεξιά της ΝΔ ήταν φανερές. Οι διεργασίες είχαν ενταθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Οι εμπνευστές τού εγχειρήματος εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία, πιστεύοντας ότι ευνοεί τη συγκρότηση νέου κόμματος, με στόχο να καλύψει το πολιτικό κενό που εμφανίζει η δημοσκοπική συρρίκνωση των ΑΝΕΛ, καθώς και να εκμεταλλευτούν την επιφύλαξη με την οποία αντιμετωπίζεται η Χρυσή Αυγή από μεγάλο μέρος και του συντηρητικού εκλογικού σώματος. Όμως ως επικεφαλής του νέου κόμματος αναφερόταν ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Αμυνας Φράγκος Φραγκούλης.

Πλήθος υπερ-δεξιών κινήσεων

Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός πολιτικών σχηματισμών παρουσιάζεται στα δεξιά της ΝΔ και είναι πιθανόν να εκπροσωπεί συνολικά πάνω από το 10% του εκλογικού σώματος, αλλά ,ξεχωριστά, δεν καταφέρουν να ξεπεράσουν το οριακό 3%. Εχουν καταγραφεί οι εξής:Εθνικό Μέτωπο, Ελληνική Λύση, Ελλήνων Πολιτεία, Κίνημα Δικαιοσύνης, ΛΑΟΣ, Νέα Δεξιά, Παρόν, Πολιτική Κίνηση, ΔΕΛΤΑ, Πρώτη Γραμμή, Ρίζες και Πατριωτική Ριζοσπαστική Ενωση.
Αυτό που φοβούνται στην Πειραιώς είναι ότι δημιουργείται μία υποδοχή που θα εισπράττει απογοητευμένους της Νέας Δημοκρατίας, μειώνοντας τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, και απομακρύνοντας έτσι αν είναι πρώτο κόμμα την πιθανότητα αυτοδυναμίας.
Η εμφάνιση στο πολιτικό σκηνικό είναι σίγουρα αποτέλεσμα των ισχυρών αναταράξεων που συνόδεψε τη συμφωνία για το μακεδονικό. Στη ΝΔ δεν εμφανίζονται ανήσυχοι, θεωρώντας ότι δεν συνιστά πραγματική απειλή και θα αποδειχθεί θνησιγενής. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφεύγουν οποιεσδήποτε αναφορές για το νεοπαγή σχηματισμό με την ελπίδα να πέσει στην αφάνεια και να μην αποτελέσει πόλο έλξης ακροδεξιών δυνάμεων.

Το προφίλ των ιδρυτών

Ο Παναγιώτης Μπαλτάκος ακολουθεί τον Αντώνη Σαμαρά από το 1992. Διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Κ.Καραμανλή. Στελέχη της ΝΔ υποστήριζαν ότι αποτελούσε τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο αρχηγών της δεξιάς παράταξης. Ο 60χρονος δικηγόρος είναι γόνος λαικής συντηρητικής οικογένειας από τη Μάνη και συνέδεσε την πορεία του με τον Σαμαρά. Τριάντα χρόνια μετράει η σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης. Συγκεκριμένα το ‘92 επί υπουργίας Σαμαρά στο υπ. Εξωτερικών, ο Τάκης Μπαλτάκος ανέλαβε την ΟΚΕ Εξωτερικών. Μετά την παραίτηση Σαμαρά, ο Μπαλτάκος υπέβαλε την παραίτησή του και αποσύρθηκε από την πολιτική. Το 2004 ο Αντώνης Σαμαράς εκλέχθηκε ευρωβουλευτής και ο Μπαλτάκος εντάχθηκε στο επιτελείο του. Σε αυτόν στηρίχθηκε όταν ανέλαβε την προεδρία του κόμματος.
Ο Δημήτρης Καμμένος γεννήθηκε το 1966 και εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τους ΑΝΕΛ στις 23 Σεπτεμβρίου 2015. Αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων μετά τις αντιδράσεις για ρατσιστικά, αντισημιτικά και ομοφοβικά σχόλια στα μέσα δικτύωσης.
Ανάμεσα στα σχόλια, εμφανιζόταν μία φωτογραφία από τη πύλη του Αουσβιτς, με το λογότυπο «Μένουμε Ευρώπη». Κατά την ψήφιση της διάταξης (2018) που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια που είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι γονείς, αρνήθηκε να υπερψηφίσει.
Στο βιογραφικό του Δ.Καμμένου αναφέρεται ότι φοίτησε στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών και εξειδικεύεται στα Οικονομικά και τη Στρατηγική Επικοινωνίας με ΗΠΑ και Μ.Βρεττανία.

Γεωργία Δάμα
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet