
Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση από τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας σε Παρίσι και Βρυξέλλες την εβδομάδα που μας πέρασε. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και να δώσει το στίγμα των μελλοντικών προθέσεων της κυβέρνησης σε ζητήματα που άπτονται της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Ιδιαίτερα επιτυχής ήταν η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, καθώς στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι βάσει της νέας συμφωνίας τίθεται οριστικά στο περιθώριο η περιβόητη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», επί της οποίας είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση και οικοδομείται «μια νέα σχέση με τον ΟΟΣΑ μακριά από τις εργαλειοθήκες του παρελθόντος, οι οποίες ποτέ δεν είχαν γίνει αποδεκτές από τους πολίτες ως ένα δικό τους σύνολο μεταρρυθμίσεων», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Η συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας με σκοπό την εξυπηρέτηση πραγματικών κοινωνικών αναγκών, τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων που αφορούν την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και την καταπολέμηση των ολιγοπωλίων και των καρτέλ μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η συνεργασία θα διευρυνθεί και στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης, της κοινωνικής οικονομίας, των νέων δικτυακών συστημάτων και των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων (clusters).
Εκτός όμως από αυτή καθ΄ αυτή τη συμφωνία, στο Μαξίμου υποδεικνύουν τη σημασία του περιεχομένου της ομιλίας του πρωθυπουργού στην ολομέλεια του ΟΟΣΑ. Σε αυτήν, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα «δεν είναι sui generis, αλλά αποτελεί σύμπτωμα μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής αδυναμίας» και για αυτό η Ευρώπη χρειάζεται «μια αποφασιστική στροφή υπέρ των συλλογικών συμφερόντων και των λαϊκών προσδοκιών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξανακερδίσουμε τις καρδιές των Ευρωπαίων και να αποκατασταθεί το κύρος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος». Επιπλέον, εκτενή αναφορά έκανε και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους τονίζοντας πως «δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, όταν ανέρχεται περίπου στο 178% του ΑΕΠ, με τους τόκους περίπου στα 6,5 δισεκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2021, και μετά στα 11 δισεκατομμύρια και το 2022 στα 24,5 δισεκατομμύρια».
Για μια νέα σχέση με την ΕυρώπηΤόσο στην ομιλία του στον ΟΟΣΑ, την Πέμπτη, όσο και στις συναντήσεις με τους κ.κ Σούλτς και Γιούνκερ, που έγιναν την επόμενη μέρα, ο πρωθυπουργός έδωσε σαφές στίγμα της αντίληψης της ελληνικής κυβέρνησης για την Ευρώπη των επόμενων δεκαετιών και τη νέα σχέση που πρέπει να εγκαθιδρύσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με τις κοινωνίες των χωρών της ΕΕ. «Κατά την άποψή μας, η νομισματική ένωση ως σύνολο ζημιώνεται από την αποτυχία να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.Ο φαύλος κύκλος της παγίδας του χρέους και η μόνιμη εξάρτηση δεν αποτελούν μια μέθοδο που εξασφαλίζει μια συνολικά υγιή ευρωζώνη. Πρέπει να αντικαταστήσουμε την πολιτική μυωπία με έμπνευση και τόλμη» είπε ο πρωθυπουργός στον ΟΟΣΑ, ενώ στη συνέχεια προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω σημείωσε: «Είμαστε υπέρ της ευρύτερης συμμετοχής και του εκδημοκρατισμού της διαδικασίας λήψης οικονομικών αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, θέλουμε η κοινωνία να συμμετάσχει στη συζήτηση για τους στόχους και το σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής, έτσι ώστε οι στόχοι που επιδιώκονται και οι πολιτικές που εφαρμόζονται να αντικατοπτρίζουν πραγματικά το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίζεται ότι αντιμετωπίζονται όλες οι βασικές ανάγκες. Για όμοιους λόγους, δεν θεωρούμε ούτε το λαϊκό αίτημα για αίσθηση του ανήκειν, ούτε την επιθυμία των ανθρώπων να έχουν κάποια μορφή ελέγχου σχετικά με τα θέματα που επηρεάζουν τη ζωή τους ως στοιχεία λαϊκισμού».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και την επόμενη μέρα στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Σούλτς, μετά τη συναντήσή τους. «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ελληνικό πρόβλημα που να μην έχει αντίκτυπο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επειδή, λοιπόν, πιστεύουμε στην Ευρώπη και πιστεύουμε ότι έχουμε ένα κοινό μέλλον, θεωρώ ότι στο τέλος θα ξεπεράσουμε αυτή την παρανόηση και τελικώς θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός, όπως και στις 20 Φεβρουαρίου και θα εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις με έναν δημιουργικό τρόπο, ούτως ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση, αλλά και η Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση».
H ένταση με τη Γερμανία...Σε αυτό το πλαίσιο, στο Μαξίμου επιθυμούν να πέσουν οι τόνοι στη σύγκρουση που προέκυψε μέσα στη βδομάδα με το Βερολίνο. Στην κυβέρνηση απορρίπτουν την κατηγορία ότι η όξυνση εντάσσεται στην διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής πλευράς και σημειώνουν ότι το αίτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου δεν μπορεί να θεωρηθεί «επιθετική ενέργεια» καθώς είναι δίκαιο ηθικά, ιστορικά και πολιτικά. Επιπλέον, η στάση του κ. Σόιμπλε και οι δηλώσεις του, που άγγιζαν τα όρια της προκλητικότητας, δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη από μια κυβέρνηση που προσπαθεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας και για αυτό και επιλέχθηκε το διάβημα προς τη γερμανική κυβέρνηση. Πάντως, στην ελληνική κυβέρνηση θεωρούν το θέμα λήξαν και για αυτό τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ιδιαίτερα προσεχτικοί στις απαντήσεις τους τις τελευταίες μέρες.
Και τα σενάρια για GrexitΌσον αφορά τα σενάρια για Grexit που ανακινήθηκαν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι πρόκειται για την «κλασική τακτική πόλωσης που ακολουθείται από ξένους και εγχώριους παράγοντες» και υποδεικνύουν τη δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ: «όλοι μας στην Ευρώπη πιθανόν συμφωνούμε ότι ένα Grexit θα αποτελούσε καταστροφή για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την ευρωζώνη ως σύνολο. Εάν μια χώρα εγκαταλείψει Ευρωζώνη, οι αγορές θα αναρωτηθούν αμέσως ποια χώρα θα είναι η επόμενη και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ότι θα είναι η αρχή του τέλους».
Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση συνεχίζει το νομοθετικό της έργο. Έτσι, μετά τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανασύσταση της ΕΡΤ τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Επιπλέον, μέσα στην επόμενη βδομάδα θα δοθούν προς δημόσια διαβούλευση τόσο το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς όσο και αυτό του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών και την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.
Συγκροτήθηκε ειδική ομάδα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίαςΣτη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση και την ανεργία στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανεργία των νέων. Συμφωνήθηκε ότι, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων. Στη συνάντηση αποφασίστηκε να συγκροτηθεί άμεσα ειδική ομάδα, αποτελούμενη από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της προεδρίας της Κομισιόν, για να συντονίσει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.
Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν πόροι από:
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
Τα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο
Tην Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων. Μάλιστα στελέχη της Κομισιόν επισήμαναν τη χαμηλή απορροφητικότητα της τάξης του 1% που σημειώθηκε το 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση στα σχετικά κονδύλια
Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (Fund for European Aid to the Most Deprived)
Η πρώτη σύγκληση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Αδάμος Ζαχαριάδης