Του Ορέστη Αθανασίου

Οι ψηφοφορίες στη Βουλή για την έγκριση του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσίασαν μια μεγάλη διακύμανση που μαρτυρά πως τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα συνολικά βρίσκονται σε μια περίοδο μεγάλης ρευστότητας, όπου οι παλιοί διαχωρισμοί δοκιμάζονται χωρίς να έχουν παγιωθεί στη θέση τους κάποιοι άλλοι που να στηρίζονται σε πολιτικές θέσεις οι οποίες με τη σειρά τους να τους εξασφαλίζουν σταθερότητα και διάρκεια. Η παράθεση των αποτελεσμάτων στην κατ’ άρθρο ψηφοφορία για τον «Κλεισθένη I» αποδεικνύει αυτήν την εκτίμηση. Συνολικά το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 150 ψήφους υπέρ και 123 κατά, δηλαδή υπέρ τάχθηκε μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με 150 και 149 ψήφους αντίστοιχα υπερψηφίστηκαν τα άρθρα που αφορούν τη μείωση της δημοτικής και της περιφερειακής περιόδου αντίστοιχα από 5 σε 4 χρόνια. Τα άρθρα που καθιερώνουν την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ, αφού εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, τη διάταξη ψήφισε και το ΚΚΕ. Κατά της απλής αναλογικής τάχθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης. Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας γίνεται φανερό πως ο Π. Καμμένος δεν επέμεινε στην ένστασή του για πλαφόν 3% στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής ψήφισαν 241 βουλευτές, καθώς ψηφίστηκε εκτός από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ (πάλι πλην του Κ. Κατσίκη) από τη ΝΔ, τη ΔΗΣΥ και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ ψήφισε κατά. Η υπέρβαση του ορίου των 200 ψήφων που απαιτείται για να ισχύσει μια συνταγματική αλλαγή από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση σημαίνει ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019, και, όπου χρειασθεί β΄ γύρος, στις 2 Ιουνίου.

Νέα σενάρια για τις εθνικές εκλογές

Η μετάθεση της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών από τον Οκτώβριο, που προέβλεπε ο «Κλεισθένης», μέσω της τροπολογίας που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά την Κυριακή πριν τις ευρωεκλογές και τελικά ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, προκάλεσε πολλές συζητήσεις και τροφοδότησε ένα νέο κύκλο σεναριολογίας για το πότε θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές. Συζητήσεις και σενάρια που δεν τροφοδοτήθηκαν μόνο από τη μεθόδευση που επιλέχθηκε, αλλά και από σχετικές δηλώσεις τόσο του Π. Καμμένου όσο και του πρωθυπουργού. Ο μεν Π. Καμμένος συνέδεσε ευθέως την έγκριση της συμφωνίας για το μακεδονικό με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών λέγοντας πως «Όσο δεν έρχεται το σκοπιανό στη Βουλή, μην περιμένετε εκλογές», επαναλαμβάνοντας εκ νέου τη διαφοροποίησή του από το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας. Ο Αλ. Τσίπρας από την πλευρά του, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, πήρε την πάσα από τον αρχηγό των ΑΝΕΛ και προσδιόρισε το χρόνο που θα έρθει η συμφωνία για το μακεδονικό στη Βουλή τον προσεχή Ιανουάριο ή Φεβρουάριο. «Τότε», είπε ο πρωθυπουργός, «θα κουβεντιάσουμε πώς θα προχωρήσουμε». Τα κομμάτια του εκλογικού παζλ παίρνουν σιγά-σιγά τη θέση τους. Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε ως ορόσημο για τη λήψη απόφασης για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών τον ερχόμενο Φεβρουάριο το αργότερο. Την ίδια ημερομηνία που φαίνεται να έχει θέσει ως ορόσημο της κυβερνητικής συνεργασίας ο Π. Καμμένος, ο οποίος όμως θα ήθελε να παραταθεί τουλάχιστον έως τον προσεχή Οκτώβριο όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του.

Επιφυλάξεις και ανησυχίες από τη ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία επίσης φαίνεται ότι σχεδιάζει τη στρατηγική της με βάση την πιθανότητα τετραπλών εκλογών τον Μάιο. Ήδη, ο κ. Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας στους βουλευτές της Β’ Αθήνας και της Αττικής την απόφασή του να υπερψηφίσει την κατάτμηση, γνωστοποίησε ότι αυτός θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό τομέα. «Θέλετε να κάνετε όλες τις εκλογές μαζί; Δοκιμάστε το», είπε στη Βουλή απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.
Πίσω από τη σιγουριά αυτή, όμως κρύβονται πολλές επιφυλάξεις και ανησυχίες. Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την κατάτμηση, ενώ, όποιος διαβάσει την πίσω όψη των δημοσιευμάτων του φιλικού προς την αντιπολίτευση Τύπου, μπορεί να διακρίνει μια υφέρπουσα ανησυχία μήπως δεν συμφέρει τελικά τόσο πολύ τη ΝΔ το ενδεχόμενο να στηθούν τέσσερις κάλπες την ίδια χρονική στιγμή. Κάτι τέτοιο, εκτιμούν οι εκλογολόγοι στο επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη, πιθανόν να συμβάλλει στη διάχυση της δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος, ενώ θα αποδυναμώσει και τον προεκλογικό αγώνα πολλών στελεχών που θα πρέπει να διαλέξουν αν θα ζητήσουν ανανέωση της θητείας τους ως δήμαρχοι στο νέο τοπίο της απλής αναλογικής ή θα διαλέξουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές.
Από την άλλη, το δίλημμα για τους επιτελείς του Μαξίμου οι οποίοι εμπνεύστηκαν την τροπολογία για την μετάθεση των επόμενων δημοτικών εκλογών, είναι αν επαρκεί ο χρόνος έως τον Μάιο για την εμπέδωση στη συνείδηση της κοινής γνώμης της νέας κατάστασης που δημιουργείται μετά το τυπικό τέλος των μνημονίων και τα μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης της δικής της πολιτικής.

Το δίλημμα του Μαξίμου

Με βάση και τη ρευστότητα που εκδηλώθηκε στις ψηφοφορίες για τον Κλεισθένη στην κυβέρνηση δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως, υπό όρους, υπάρχουν περιθώρια για την κυβέρνηση να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κατά περίπτωση, έστω και αν δεν διαθέτει πλέον την πλήρη υποστήριξη των ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση, αν οι εξελίξεις ως τα τέλη του χρόνου δείξουν πως η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στα κοινωνικά στρώματα που τη στήριξαν τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 και ταυτόχρονα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πιθανολογείται ότι θα είναι διαχειρίσιμο πολιτικά, τότε ο εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Στην αντίθετη περίπτωση τον Μάιο θα στηθούν τέσσερις κάλπες.

Να μην χαθεί η ουσία

Εκείνο όμως που κινδυνεύει να χαθεί και στη μία και την άλλη περίπτωση είναι η ουσία της πολιτικής. Ο «Κλεισθένης» ψηφίστηκε, αλλά το μόνο που δεν συζητήθηκε είναι τα όσα ουσιαστικά θεσπίζονται με αυτόν το νόμο πέραν της απλής αναλογικής. Τη στιγμή μάλιστα που διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή μιας ευρύτερης διαρθρωτικής αλλαγής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κοντολογίς, είτε είναι οκτώ, είτε έντεκα οι μήνες που υπολείπονται έως τις επόμενες εκλογές δεν πρέπει να σπαταληθούν σε τακτικισμούς και ανατροπές της τελευταίας στιγμής (όπως με την τροπολογία των 16) εις βάρος του αριστερού αποτυπώματος που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί στους πολίτες και μέχρι τώρα δεν κατάφερε να αφήσει στην κοινωνία.

 

 
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet