Παιχνίδια εξουσίας στην πλάτη των ΑΜΕΑΚαταγγελίες εναντίον προϊσταμένων και υπαλλήλων των ΔΟΥ, οι οποίοι συστηματικά ταλαιπωρούν ανθρώπους με ειδικές ανάγκες μη κάνοντας δεκτά τα έγκυρα εφ’ όρου ζωής πιστοποιητικά αναπηρίας τους, στοιχειοθετεί σε ανοικτή επιστολή του πολίτης (takisalexandrakis. blogspot.com/2018/07/blog- post_27.html). Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ, οι οποίοι ασκούν το λειτούργημά τους ακολουθώντας τα οριζόμενα στην έννομη τάξη της Ελλάδας μας, οφείλουν εκ του νόμου να κάνουν άμεσα δεκτά και τα εφ’ όρου ζωής πιστοποιητικά αναπηρίας, που έχουν εκδοθεί πριν την 01-09-2011, γιατί αποτελούν απόλυτα ισχυρά έναντι όλων δημόσια έγγραφα, τα οποία παράγουν νόμιμα αποτελέσματα για τον κάτοχό τους έως την ημερομηνία λήξης τους, ήτοι εφ’ όρου ζωής του.»
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «αποτελεί καταχρηστικό όρο η αποδοχή πιστοποιητικών αναπηρίας μόνο ενός φορέα πιστοποίησης αναπηρίας, δηλαδή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να γίνονται δεκτά τα πιστοποιητικά αναπηρίας κάθε νόμιμα συγκροτημένης υγειονομικής επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων και των επιτροπών που έχουν εκδώσει πιστοποιητικά αναπηρίας πριν την 01-09-2011, των οποίων η ημερομηνία λήξης δεν έχει παρέλθει ή ισχύουν εφ’ όρου ζωής του κατόχου τους, παράγοντας διαρκώς νόμιμα αποτελέσματα έναντι όλων.» Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο γράφων, «για να «επιβληθεί» αυτός ο καταχρηστικος όρος, χρησιμοποιείται εσφαλμένα η παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 4331/2015 προκειμένου να πειστούν, πάντα προφορικά, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες πως το εφ’ όρου ζωής πιστοποιητικό αναπηρίας με ημερομηνία έκδοσης πριν την 01-09-2011 δεν ισχύει. Με την ενέργεια αυτή ο άνθρωπος παραπλανάται ώστε να πεισθεί να προχωρήσει «με δική του πρωτοβουλία» σε εξέταση του από το ΚΕΠΑ, αλλιώς δεν θα τύχει εξυπηρέτησης από τις δημόσιες υπηρεσίες.»
Καταχρηστική αναφορά στο ΚΕΠΑΓια του λόγου το αληθές, η παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 4331/2015 ορίζει ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες χορήγησης των προνοιακών παροχών δύνανται αυτεπάγγελτα ή κατ’ εντολή της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας να διενεργούν τακτικούς ή έκτακτους επανελέγχους διοικητικής ή και ιατρικής φύσεως των καταβαλλόμενων οικονομικών ενισχύσεων.» Ωστόσο, και όπως επισημαίνεται στην ανοικτή επιστολή «στην παράγραφο αυτή δεν αναφέρεται απολύτως τίποτα για το ΚΕΠΑ. (…) Επομένως, κατά τη διάρκειά του μοναδικού επανελέγχου που έχετε δικαιοδοσία να πράξετε (σσ. οι υπάλληλοι των ΔΟΥ), του διοικητικού, γίνεται εξέταση του προσκομιζόμενου από τον άνθρωπο με ειδικές ανάγκες πιστοποιητικού αναπηρίας. Αφού διαπιστωθεί ότι το έγγραφο αυτό είναι ένα επίσημο έγγραφο του ελληνικού κράτους, παραχθέν από οργανισμό - δομή με σχετική εξουσιοδότηση και ισχύει εφ’ όρου ζωής του κατόχου του ο επανέλεγχος έχει ολοκληρωθεί. Συνεπεία αυτού του ελέγχου είναι η καταβολή της παροχής προνοιακού τύπου να συνεχιστεί απρόσκοπτα, και να καταβληθούν και τα αναδρομικά. Στην περίπτωση της συναλλαγής με την ΔΟΥ θα πρέπει τα ποσά φόρων που έχουν προσμετρηθεί στον φορολογούμενο ΑΜΕΑ να επιστραφούν άμεσα.»
Απροστάτευτα προσωπικά δεδομέναΤέλος, ο επιστολογράφος σημειώνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι προϊστάμενοί τους έχουν «τεράστια ευθύνη και για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Το φαινόμενο των πιστοποιητικών αναπηρίας που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς ο πολίτης να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του πρέπει επιτέλους να τερματιστεί.»
Τα καταγγελλόμενα είναι, βέβαια, αρκούντως σοβαρά, ώστε να απαιτούν την έκδοση σχετικής εγκυκλίου από την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Εργασίας. Χρειάζεται άμεσα και έγκυρα να παταχθεί το φαινόμενο που καταγγέλλεται, δηλαδή ορισμένοι να δυσφημούν το Δημόσιο και να παίζουν παιχνίδια εξουσίας στις πλάτες των πολιτών.