Οπωσδήποτε μια διαφορετική προσέγγιση στην κλασική μουσική!

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, για τέταρτη χρονιά φέτος, παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα δίνοντας μια καινούρια διάσταση στην έννοια της ακρόασης και συμμετοχής στην κλασική μουσική. Στη Λέσβο η κλασική μουσική πάει παντού! Στο κάστρο, στα καλντερίμια, στους αρχαίους ναούς, στα μουσεία, στην παραλία, στην αγορά, στο λιμάνι… Το Φεστιβάλ Μολύβου θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 19 Αυγούστου στον ομώνυμο παραδοσιακό οικισμό της Λέσβου, αναμφισβήτητα έναν από τους ωραιότερους προορισμούς της Μεσογείου. Παράλληλα ενεργοποιεί πολιτιστικά τοποθεσίες του νησιού ξεχωριστής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας.
«Γένεσις», η έννοια που διατρέχει το φετινό πρόγραμμα. «Η γένεση μιας νέας ταυτότητας, ενός νέου εαυτού, με ελπίδες ανανεωμένες και μια νέα κατεύθυνση στη ζωή. Μαζί καινούριες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που χρειάζεται να εξερευνήσουμε. Από αυτό το μονοπάτι θα θέλαμε να ξεκινήσουμε μουσικά το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Ανυπομονούμε!» εξηγούν η Δανάη και η Κυβέλη Ντέρκεν, καλλιτεχνικές διευθύντριες ΔιΦεΜΜ.
Είκοσι εφτά ταλαντούχοι και βραβευμένοι σολίστ, ανήσυχοι μουσικοί ερμηνευτές, έχουν προσκληθεί από διάφορα μέρη του κόσμου προκειμένου να συμπράξουν ειδικά για το Φεστιβάλ σε συναρπαστικά έργα παραθέτοντας τη δική τους προσέγγιση στο θέμα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Γερμανό πιανίστα Λαρς Φογκτ, έναν από τους κορυφαίους πιανίστες της γενιάς του που έχει εμφανιστεί με τις σημαντικότερες ορχήστρες όπως την Κονσέρτχεμπαου, την Φιλαρμονκή του Βερολίνου και της Βιένης κ.ά. και που επιστρέφει για δεύτερη φορά στον Μόλυβο αλλά και τη διαρκώς ανερχόμενη βιολονίστρια Σάρα Κρίστιαν. Επίσης, φέτος συμμετέχουν στο Φεστιβάλ τρεις λαμπροί Έλληνες σολίστ. Ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός με εμφανίσεις σε πρωταγωνιστικούς ρόλους στις σημαντικότερες όπερες του κόσμου, ο εκρηκτικός βιρτουόζος πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος, του οποίου οι τακτικές συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική ενθουσιάζουν κριτικούς και κοινό και ο διεθνώς αναγνωρισμένος δεξιοτέχνης σαξοφωνίστας, Θεόδωρος Κερκέζος. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε τον Γερμανό τσελίστα και συνεργάτη της Άννε Zοφί Μούτερ (κορυφαία βιολονίστρια παγκοσμίως), Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ, που συνδυάζει την αυτοπεποίθηση ενός βετεράνου μουσικού με νεανικό αυθορμητισμό και κέφι.
Ανάμεσα στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία του φετινού προγράμματος είναι τα δύο πιάνα με ουρά που θα ανέβουν στο Κάστρο του Μολύβου για τα δυο εμβληματικά έργα του Καμίγ Σεν Σανς, τον Μακάβριο Χορό, εργ.40 σε μεταγραφή για 2 πιάνα και 8 χέρια και Το Καρναβάλι των Ζώων. Στο έργο αυτό μεταξύ των οργάνων θα είναι και το παραδοσιακό όργανο της Λέσβου, το σαντούρι. Η επιμέλεια και η διδασκαλία του κειμένου του έργου ανήκει στον σημαντικό Έλληνα σκηνοθέτη, Δήμο Αβδελιώδη.
Μια παγκόσμια πρώτη θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν οι ακροατές, με το έργο Δημιουργία, παραγγελία του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, στον συνθέτη Κορνήλιο Σελαμσή. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα Γένεσις: Από την Θεολογία στην Αισθητική Δημιουργική Πράξη στην οποία συμμετέχουν σημαντικοί ομιλητές-ερευνητές από τον τομέα της Φιλοσοφίας και της Επιστήμης. Τα Molyvos Musical Moments –μουσικές στιγμές έκπληξη– θα εξαπλωθούν για μια ακόμη χρονιά στο χωριό όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν, να ακούσουν και να γνωρίσουν από κοντά τα αστέρια - μουσικούς του Φεστιβάλ.
Αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ είναι πλέον και οι συναυλίες/εξορμήσεις στο υπόλοιπο νησί, στο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ στην Μυτιλήνη, στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου Άγκντερ της Νορβηγίας στο Μετόχι Αγ. Αναργύρων στην Καλλονή, στον Προϊστορικό Οικισμό στην Λουτρόπολη Θερμής και στο Αιολικό Ιερό Απόλλωνος στην Κλοπεδή Αγίας Παρασκευής. Οι συναυλίες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χορηγία και υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Παράλληλα, το φεστιβάλ συνδιαλέγεται με τη Στέγη Τεχνών Τρύφων - Tryfon Art Residency, ένα χώρο που στόχο έχει να λειτουργήσει ως εργαστήρι για εικαστικούς, συνθέτες μουσικής και συγγραφείς που φιλοξενούνται για συγκεκριμένο διάστημα προκειμένου να εμπνευστούν καλλιτεχνικά και να έρθουν σε επαφή με το νησί και τους ανθρώπους του. Οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν έργα με βάση τη θεματική «Γένεσις». Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους θα παρουσιαστεί από τις 8 εως τις 30 Αυγούστου στην Στέγη. Την έκθεση επιμελούνται η Βικτώρια Φασιανού και ο συνιδρυτής του Φεστιβάλ Δημήτρης Τρύφων.
Το 4ο Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο του Άγκντερ Νορβηγίας συμβάλλουν με την ευγενική τους υποστήριξη, στην πραγματοποίηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στηρίζει με δωρεά φέτος το Φεστιβάλ. Πολύτιμος συνεργάτης του φεστιβάλ είναι το δίκτυο The Οther Αegean και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου. Το Φεστιβάλ ευχαριστεί επίσης τη Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας.
Από τις 8 έως τις 19 Αυγούστου, στον Μόλυβο της Λέσβου. Τιμές εισιτηρίων: Προφεστιβαλικές συναυλίες: είσοδος ελεύθερη, συναυλίες Κάστρου: από 8 έως 30 ευρώ, 5 ευρώ (φοιτητές & κάτω των 18), συναυλία Συνεδριακό Κέντρο Μηθύμνης: 5 ευρώ, συναυλία για παιδιά & νέους: είσοδος ελεύθερη.
www.ticketservices.gr
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet