Εγκλήματα και κλίμα αποδοχής της βίας κατά  των θρησκευτικών μειονοτήτων της χώρας

Η Ινδία είναι η χώρα του ινδουσιμού και του βουδισμού, της γιόγκα και άλλων πνευματικών πρακτικών που εξάγονται εδώ και δεκαετίες στο δυτικό κόσμο. Είναι επίσης και πατρίδα μιας μεγάλης μουσουλμανικής κοινότητας, η οποία συνήθως αποκλείεται από τη διεθνή εικόνα της χώρας. Πρόσφατα, στην Ινδία δολοφονήθηκε ένα μουσουλμάνος την ώρα που μετέφερε δύο αγελάδες, ένα χρόνο μετά από μια παρόμοια δολοφονική επίθεση. Οι δράστες πιθανολογείται ότι ανήκουν σε μια από τις πολλές συμμορίες ανδρών που αυτόκλητα αποφασίζουν να υπερασπιστούν την ιερότητα των αγελάδων, διεξάγοντας επιθέσεις σε μουσουλμάνους.

Σύμφωνα με τις αρχές, μια ομάδα πέντε έως εφτά ατόμων περικύκλωσαν τον 28χρονο άνδρα καθώς οδηγούσε τις αγελάδες στο χωριό του και τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου με την υποψία ότι μετέφερε λαθραία. Τον περασμένο χρόνο, έντεκα άνδρες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία ενός μουσουλμάνου που μετέφερε βοοειδή.
Στην Ινδία η αγελάδα θεωρείται ιερό ζώο και η ζωή της προστατεύεται με βάση νόμο που ισχύει στα περισσότερα ομόσπονδα ινδικά κρατίδια, απαγορεύοντας έτσι τη θανάτωσή των συγκεκριμένων ζώων και συνεπώς το εμπόριο μοσχαρίσιου κρέατος. Η ισλαμική μειονότητα όμως εμπορεύεται βοοειδή προς κατανάλωση, ενώ επίσης τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα καταναλώνουν μοσχαρίσιο κρέας λόγω της χαμηλής τιμής του.
Τα τελευταία χρόνια, από την πρώτη εκλογή του εθνικιστικού κόμματος του Ναρέντρα Μόντι το 2014, άρχισαν να εμφανίζονται στη χώρα ολοένα και περισσότερες ακροδεξιές ομάδες με αφορμή την προστασία των ιερών ζώων, παρότι 29 κρατίδια απαγορεύουν τη θανάτωσή τους. Η μουσουλμανική κοινότητα έχει δεχτεί πολλές φορές βία με την κατηγορία της κατανάλωσης μοσχαρίσιου κρέατος, η οποία λειτουργεί κυρίως σαν πρόφαση από τους εθνικιστές για να δικαιολογήσουν τις αντι-ισλαμικές επιθέσεις τους στο κοινό. Σύμφωνα με μια αναφορά από τη βάση δεδομένων India Spend, 51% των εγκλημάτων υπέρ της προστασίας των αγελάδων από το 2010 έως το 2017, είχαν ως στόχο μουσουλμάνους. Το 97% των επιθέσεων που έχουν διεξαχθεί κατά των μουσουλμάνων είναι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ναρέντρα Μόντι και του εθνικιστικού κόμματος. Έρευνες από το Ινδικό Κέντρο για την Μελέτη των Αναπτυσσόμεων Χωρών, δείχνουν ότι πάνω από 47% των μουσουλμάνων ανά τη χώρα δήλωσαν ότι φοβούνται πιθανές διώξεις με ψευδείς κατηγορίες για τρομοκρατία. Σύμφωνα με αμερικανική αναφορά του 2017, από το 2014 και έπειτα έχουν αυξηθεί δραματικά οι επιθέσεις, τα εγκλήματα μίσους, τα μποϊκοτάζ και η αναγκαστική αλλαξοπιστία σε μειονότητες στην Ινδία.
Η βία στο όνομα της μη βίας είναι εν μέρει ένα κατάλοιπο της αποικιοκρατίας, σύμφωνα με την καθηγήτρια Neera Chandhoke. Οι Ινδοί βρέθηκαν στην ανάγκη να υπερασπιστούν την κουλτούρα από τις παρεμβάσεις των Βρετανών αποκοικιοκρατών. Αυτή η τάση, όμως, ανέπτυξε ένα εθνικιστικό αφήγημα που τώρα στρέφεται εναντίον των Ινδών μουσουλμάνων. Η κυβέρνηση δεν δείχνει προθυμία να καταδικάσει τις βίαιες επιθέσεις και μάλιστα ένα μέλος του ομοσπονδιακού επιτελείου, τίμησε οχτώ άνδρες καταδικασμένους για το λυντσάρισμα και το θάνατο ενός μουσουλμάνου. Ενώ επίσης οι περισσότερες περιπτώσεις λυντσαρίσματος κατά μουσουλμάνων δεν βρίσκουν το δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς πρόκειται για επιθέσεις από οργανωμένες συμμορίες εθνικιστών και είναι δύσκολο να καταδικαστούν οι δράστες. Η απάθεια των αρχών απέναντι στα εγκλήματα έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αποδοχής της βίας κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων της χώρας.
Οι μουσουλμάνοι της Ινδίας, παρότι είναι μια θρησκευτική μειονότητα με μακραίωνη παρουσία κυρίως στην νοτιοανατολική πλευρά της χώρας, αντιμετωπίζουν το ρατσισμό των αρχών και στην αναγνώριση της υπηκοότητάς τους. Ο τωρινός πρωθυπουργός στην εκλογική εκστρατεία του δήλωνε ότι θα σταματήσει την είσοδο παράνομων μεταναστών από το Μπαγκλαντές, όπου η κυρίαρχη θρησκεία είναι ο ισλαμισμός. Από το 1971, που ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στο Μπαγκλαντές, πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Ινδία και η μετακίνηση πληθυσμού συνεχίζεται ως τώρα. Πρόσφατα, με την πρόφαση της καταγραφής «παράνομων» μεταναστών, οι αρχές ζητούν από όλους τους μουσουλμάνους της χώρας να αποδείξουν με χαρτιά ότι η οικογένειά τους διέμενε στην Ινδία πριν τις 24 Μαρτίου του 1971, ώστε να θεωρηθούν Ινδοί πολίτες.

Όλγα Βερελή

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet