servetas

Του Ρένου Γεωργίου

Θέτοντας δύο ρητορικά ερωτήματα απάντησε η Νέα Δημοκρατία στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, την Παρασκευή το μεσημέρι, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την καταστροφή από την πυρκαγιά της Δευτέρας στη Ραφήνα και το Μάτι.
Αφού, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ζήτησε παραιτήσεις ή αποπομπές των υπευθύνων, αναρωτήθηκε «γιατί η κυβέρνησή δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ όλοι γνώριζαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στην ανατολική Αττική; Και, κυρίως, γιατί όταν τους ξέφυγε η πυρκαγιά, δεν ενημέρωσαν αμέσως τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με συνέπεια να θρηνούμε μέχρι στιγμής 86 θύματα;». Οι απαντήσεις και στα δύο είχαν δοθεί την προηγουμένη, Πέμπτη, στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Τόσκας, με τους αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Τα Μέσα σε ρόλο ΝΔ

Έως εκείνη τη στιγμή πάντως, είτε από αμηχανία είτε λόγω συνειδητής επιλογής, κανένα από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε βγει ανοικτά να κατηγορήσει την κυβέρνηση ή στελέχη της. Βέβαια, αν έκαναν κάτι τέτοιο, αυτό που θα πετύχαιναν θα ήταν να ανασύρουν από τη μνήμη του κόσμου δικές τους ευθύνες, με τη ζυγαριά να μην μπορεί με κανένα τρόπο να ισορροπήσει. Η βρόμικη δουλειά έδειχνε να έχει ανατεθεί σε μέσα ενημέρωσης, οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι φίλα προσκείμενοι στον αρχηγό της ΝΔ. Οι υπάλληλοί τους ανερυθρίαστα, παραβιάζοντας κάθε κανόνα δεοντολογίας και βέβαια χωρίς κανένα κόστος για τη Νέα Δημοκρατία, τον αρχηγό και τα στελέχη της, επένδυαν στη συναισθηματική φόρτιση και όξυναν την ατμόσφαιρα. Με ναυαρχίδα την τηλεόραση του «Σκάι» και την εφημερίδα «Τα Νέα» του Βαγγέλη Μαρινάκη, και με ένα μεγάλο δίκτυο ιστοσελίδων που αναπαρήγαγε, δημοσιεύτηκε ό,τι ήταν δυνατόν προκειμένου να στραφεί όλη η οργή του κόσμου για παρανομίες και πελατειακή πολιτική 50 και πλέον ετών προς τη σημερινή κυβέρνηση.
Με αυτή την τακτική, λογική ήταν η πολύ ήπια στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παρόλο που με την επίσκεψη του στον χώρο όπου έγινε η καταστροφή είχε την ευκαιρία να κάνει δηλώσεις κατηγορώντας την κυβέρνηση ή στελέχη της, δεν το έκανε. Αντίθετα, έδειξε πνεύμα συνεργασίας, καθώς τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό προκειμένου να κάνουν ορισμένα κοινά βήματα. Σε γραπτή δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: «... τηλεφώνησα στον κ. Τσίπρα και του πρότεινα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσουμε από κοινού από το Ίδρυμα Νιάρχος να αναλάβει για την επόμενη 5ετία το κόστος της συντήρησης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της χώρας μας ή να συμβάλει στην απόκτηση όποιου άλλου μέσου κριθεί από τους ειδικούς απαραίτητο για την ενίσχυση της εναέριας πυρόσβεσης στην πατρίδα μας. Ο κ. Τσίπρας είδε θετικά την πρότασή μου και ελπίζω να βρεθεί σύντομα ο τρόπος το Ίδρυμα Νιάρχος να προχωρήσει σε μία ακόμα σπουδαία πράξη κοινωνικής προσφοράς».
Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε επίσης ότι «είπα από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες. Θα διερευνηθούν. Όχι μόνο επειδή αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο, αλλά γιατί μόνο έτσι θα γίνουμε καλύτεροι». Και η πρώτη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την επόμενη της καταστροφικής πυρκαγιάς, ήταν επίσης γραπτή.

Οι διαφοροποιήσεις

Υπάρχουν δύο ακόμα επίσημες αντιδράσεις από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, στο ζήτημα των πυρκαγιών σε Ραφήνα και Μάτι.
Για την τιμή των όπλων, όπως φάνηκε, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη, ζήτησε την Πέμπτη την παραίτηση όσων κυβερνητικών παραγόντων εμπλέκονται στο ζήτημα των πυρκαγιών. Αντίθετα, διαφορετική σε τύπο και περιεχόμενο, ήταν η ομιλία στη Βουλή του Μάκη Βορίδη. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Χρήστο Παππά που σκύλεψε τους νεκρούς, το ηγετικό στέλεχος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος, έδειξε να διαφοροποιείται από τα άλλα στελέχη της ΝΔ και παρουσιάστηκε σαν να κηρύσσει την έναρξη της πολιτικής σύγκρουσης στη Βουλή με σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, τη στιγμή που το τριήμερο εθνικό πένθος δεν είχε λήξει.
Με ψυχολογικές διακυμάνσεις που αποτυπώνονταν στο πρόσωπό του, πότε μειδιώντας, πότε φωνάζοντας, ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ προϊδέασε για τη μορφή που θα αποκτήσει η διαδικασία διερεύνησης των αιτιών της τραγωδίας εντός Κοινοβουλίου, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα είναι μια γενικόλογη θεσμική συζήτηση. Αντιθέτως, ο Μάκης Βορίδης προανήγγειλε προσωπικές στοχοποιήσεις για να αποδοθούν οι «εγκληματικές παραλείψεις» που «θα οδηγήσουν στη θέση τους τα πολιτικά θρασίμια». Συνέστησε οργίλως στην κυβέρνηση και την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να πάψουν να είναι αυτάρεσκοι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να μην σας ακούμε να λέτε ότι λειτούργησε υποδειγματικά ο κρατικός μηχανισμός». «Θα μιλήσουμε για τις ευθύνες και τις εγκληματικές παραλείψεις», είπε και τόνισε πως η αναζήτηση των ευθυνών θα γίνει «παράγραφο – παράγραφο» με την ανάλυση της σχετικής νομικής διάταξης που προβλέπει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις «και από κάτω ποιος την παρέλειψε». «Δεν θα μιλήσουμε γενικά, θα μιλήσουμε για τις εγκυκλίους που εσείς βγάλατε», σημείωσε, αποσαφηνίζοντας πως δεν θα υπάρξει μια στείρα πολιτική αντιδικία. Υποστήριξε δε πως η ανάληψη και απόδοση ευθυνών δεν είναι μικροπολιτική, όπως επίσης μικροπολιτική δεν είναι -κατά τον Μ. Βορίδη- η σωστή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. «Θα μιλήσουμε από αύριο και θα είμαστε εξαιρετικά αναλυτικοί, ώστε τα θρασίμια της πολιτικής να πάνε στη θέση τους», κατέληξε όντας σε έξαρση, με τον προεδρεύοντα, Σπύρο Λυκούδη, να αναγνωρίζει έστω και καθυστερημένα ότι ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ξέφυγε», όπως γράφει στη στήλη του έμπειρος κοινοβουλευτικός συντάκτης, που παρακολούθησε τις εργασίες της Βουλής.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet