Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτηlianam@otenet.gr Οι ποιητές των Εξαρχείων «ζουν ξανά»Αφιέρωμα στους Ποιητές των Εξαρχείων Νικόλα Άσιμο - Κατερίνα Γώγου - Παύλο Σιδηρόπουλο θα πραγματοποιήσουν τα «Μουσικά & Ποιητικά Δρώμενα» στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων Δήμου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη. Στίχοι για τους χαμένους αγώνες, τ’ ανθρώπινα αδιέξοδα, τον έρωτα και το φευγιό, στίχοι που φλερτάρουν με τη ζωή «κλείνοντας το μάτι» στον κίνδυνο θα γίνουν μουσική και τραγούδι. Και οι τρεις ποιητές των Εξαρχείων, «καταραμένοι» για πολλούς, υπήρξαν αντισυμβατικοί και πάλευαν διαρκώς με τους εσωτερικούς δαίμονές τους. Όλοι τους έγραφαν γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς.
«Εκείνο που φοβάμαι πιο πολύ είναι να μη γίνω ποιητής. Μην κλειστώ στο δωμάτιο ν’ αγναντεύω τη θάλασσα κι απολησμονήσω. Μη μάθω μέτρο και τεχνική και κλειστώ μέσα σε αυτά για να με τραγουδήσω» έλεγε η Κατερίνα Γώγου γιατί εκείνη έγραφε «από αγανάκτηση για το κακό και από αγάπη για τον άνθρωπο». Το 1991 αναφερόμενη στους άλλους δύο των Εξαρχείων είχε δηλώσει: «Έχω ένα παράπονο. Άκου το. Ελεύθερος σκοπευτής ήταν ο Νικόλας Άσιμος. Τον δολοφόνησαν. Τον Παύλο Σιδηρόπουλο το ίδιο. Η μόνη επιζώσα είμαι εγώ» και κάπως έτσι «στάθηκα στη σιωπή να ακούσω τη σιωπή μου».
Όταν κάποιο βράδυ θα σε ξυπνήσει απότομη η κραυγή σου και τρέξεις στη μαμά σου να το πεις/ Και εκείνη τρομαγμένη μες στο ψυγείο κλείσει τη φωνή σου/ Θα ’ναι αργά μεσάνυχτα και θα ’χεις κουραστεί. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής ροκ και ο ίδιος γνώριζε καλά την πάλη που γινόταν μέσα του: «Υπάρχει ένα παρελθόν σε μένα και το παρελθόν αυτό είναι το εξής. Είμαι δισέγγονος του Ζορμπά και ως γνωστό ο Ζορμπάς ήταν rock and roll και πολύ μάλιστα. Αυτό μας το λέει και ο Καζαντζάκης. Από την άλλη μεριά όμως, έχω και σπέρμα από τη γενιά των Αλεξίου, της Έλλης Αλεξίου η οποία είναι θεία μου. Κι έτσι έχω μέσα μου και τον διανοούμενο και τον αλήτη. Από τη σύγκρουση αυτών των δυο βγαίνει άλλοτε καταστροφή και άλλοτε δημιουργία». Για εκείνον η μουσική ήταν «η μόνη γλώσσα που όλος ο κόσμος καταλαβαίνει. Ο μόνος τρόπος συνεννόησης. Είναι μια αδερφοσύνη».
Ο Νικόλας Άσιμος έζησε σαν άσημος αλλά κατέληξε να γίνει (Δι)άσημος. Αιρετικός και προκλητικός όπως και οι πράξεις του, με κοινωνικές ανησυχίες σμιλεμένες σε στέρεες πεποιθήσεις: «Η γενική κοινωνία επηρεάζει τον ψυχισμό των ατόμων. Το να φτάσεις στο καθαρό εγώ που να μην είναι εγωιστικό, χρειάζεται να πολεμήσεις όλη αυτή την κοινωνία και όλη αυτή την προβατοποίηση της κοινωνίας. Οι συχνότητες σου να είναι διαφορετικές γιατί σε μια κρίσιμη κατάσταση, τα άτομα που τραβάς και ερεθίζεις, επηρεάζονται και γίνονται οι ίδιοι εχθροί των εαυτών τους και δικοί σου. Εσύ έχοντας μια πείρα σαν πιο σταθερός, αναγκάζεσαι να γίνεις στο τέλος, ο κούβαλ – μπόϋ του μεσονυκτίου, δηλαδή. να κουβαλάς στην πλάτη σου τους πάντες και τα πάντα». Όσο για τη μουσική συνήθιζε να λέει: « Η μουσική που έχω κάνει κατά καιρούς είναι μουσική χωρίς να είναι. Δηλαδή έχω επιδιώξει να φτιάξω ένα άμουσο είδος. Δεν μου αρκεί η μουσική. Εκείνο που μετράει είναι η στάση του ανθρώπου που κάνει μουσική.
Ερμηνεύουν και τραγουδούν: Αλίκη Ζωγράφου - Άλεξ Κρόμμ. Παντελής Λεγάκης: πιάνο, Μανώλης Ρακιντζής: κιθάρα, Ιωάννα Πάλλα: ακορντεόν, Θοδωρής Χατζόπουλος: ντράμς. Κείμενα - σκηνική προσαρμογή: Χαρης Μαραμενίδης.
Την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Δημοτικό Κηποθέατρο (Νίκαιας Κύπρου και Προύσσης). Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ, 4 ευρώ (προπώληση).
Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής ΠάτμουΤο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής Πάτμου, μετά από 7 χρόνια συνεπούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού και εν γένει της χώρας, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στην προβολή και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Πάτμος, το νησί που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, με την πλούσια πολιτιστική παρουσία του, πρόκειται να φιλοξενήσει μερικά από τα ομορφότερα δείγματα της ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, ενώ για πρώτη φορά υποδέχεται τη μουσικοχορευτική παράδοση μιας χώρας του εξωτερικού και συγκεκριμένα της Λετονίας. Η Πάτμος θα αποτελέσει σημείο συνάντησης 180 χορευτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό. Καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι είναι οι Μαρία Μιχελλή και Θεολόγος Μιχελλής.
Στην τριήμερη μουσικοχορευτική εκδήλωση, που κάθε χρόνο παρακολουθούν εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες, θα φιλοξενηθούν 10 χορευτικές ομάδες, οι οποίες θα παρουσιάσουν επί σκηνής την ιδιαίτερη μουσικοχορευτική τους παράδοση, τις παραδοσιακές ενδυμασίες, τα ήθη και τα έθιμά τους, με τη συνοδεία μάλιστα δεξιοτεχνών οργανοπαικτών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και από τη Θεσσαλία μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας, η Ελλάδα θα αναδείξει τον πολιτισμικό της πλούτο, έχοντας συνοδοιπόρο σε αυτό το ταξίδι τη Λετονία, με την ιδιαίτερη μουσικοχορευτική της παράδοση.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα «Η μουσικοχορευτική παράδοση της Πάτμου», το οποίο απευθύνεται στα μέλη των χορευτικών ομάδων που θα φιλοξενηθούν στο νησί και περιλαμβάνει εισήγηση για την τοπική πολιτισμική ταυτότητα και διδασκαλία του τοπικού χορευτικού ρεπερτορίου από την Μαρία Μιχελλή και εισήγηση του Θεολόγου Μιχελλή για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσικής παράδοσης της Πάτμου.
Η ανάδειξη της πολιτισμικής ποικιλομορφίας, οι πολιτισμικές ανταλλαγές, οι καλλιτεχνικές συνεργασίες και η προβολή και διάδοση της ελληνικής και όχι μόνο μουσικοχορευτικής παράδοσης είναι οι βασικοί στόχοι του φεστιβάλ.
Οι σύλλογοι που θα λάβουν μέρος (με αλφαβητική σειρά):
1.Ένωση Γυναικών Σύμης (Χοροδιδάσκαλος: Σεβαστή Νικόλη)
2.Folk Dance Group «Lubana» (Χοροδιδάσκαλος: Laila Ozolina)
3.Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «Κύκλος» (Χοροδιδάσκαλος: Κυριάκος Μωυσίδης)
4.Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών (Χοροδιδάσκαλος: Διογένης Οικονόμου)
5.Πολιτιστικός Σύλλογος Γαστούνης «Το Γαϊτανάκι» (Χοροδιδάσκαλος: Δώρα Σταθακοπούλου)
6.Σύλλογος Πατμίων Ρόδου «Ο Όσιος Χριστόδουλος» (Χοροδιδάσκαλος: Άννα Φιλίππου)
7.Σύλλογος Πολιτισμού & Παράδοσης Κυμίνων (Χοροδιδάσκαλος: Ανδρέας Παπουκίδης)
8.Χορευτική Ομάδα Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας (Χοροδιδάσκαλος: Κωνσταντίνος Θεοχάρης)
9.Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Ηλιούπολης (Χοροδιδάσκαλος: Νίκος Τριανταφύλλου)
10.Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Καρδίτσας «Καλλίχορος» (Χοροδιδάσκαλος: Επαμεινώνδας Στυλόπουλος)
Από την Παρασκευή 7 έως την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης, με ελεύθερη είσοδο. Ώρα έναρξης των εκδηλώσεων: 7.30μμ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια προς και από Πάτμο και καταλύματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τουριστικό Γραφείο Δήμου Πάτμου: τηλ. 22470 31666
Γιάννης ΧαρούληςΚαλοκαιρινές βραδιές γεμάτες μουσική, παράδοση, σκέψεις και όνειρα. Ο Γιάννης Χαρούλης μας παρασύρει σε απρόβλεπτες συγκινήσεις, με τη μουσική και τη φωνή του, με ό,τι νέο μας φέρνει και με ό,τι παλιό έχουμε αγαπήσει, με απλότητα και ειλικρίνεια. Σαν τα μικρά ρυάκια που κινούν για τις θάλασσες… καράβια τα τραγούδια και μας ταξιδεύουν. Ο Γιάννης Χαρούλης μετά από το καλοκαιρινό του ταξίδι σε ολόκληρη την Ελλάδα έρχεται ξανά στο Θέατρο Βράχων. Μαζί του όλοι εμείς, μια μεγάλη παρέα. Οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης στη λύρα, Μιχάλης Καλκάνης στο κοντραμπάσο, Βασίλης Μπαχαρίδης στα κρουστά, Κωνσταντής Πιστιόλης στα πνευστά, Θανάσης Τζίνγκοβιτς σην ηλεκτρική κιθάρα, Πάνος Τόλιος στα κρουστά και ο Mark Nieuwenhuis στην τρομπέτα.
Δευτέρα 3 και Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου, στις 9μμ, στο Θέατρο των Βράχων. Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ, 11 ευρώ μειωμένο.