Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
• catana@freemail.gr


Ψ

Με τον τίτλο Ψ, ο Νίκος Κόνιαρης μας καλεί στην ατομική του έκθεση, η οποία έχει ως θέμα της τον άνθρωπο σαν να αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. «Γυμνός» και απροστάτευτος στήνεται σε μια γωνία, πάνω σε ένα κρεβάτι, καθισμένος σε μια καρέκλα ή όρθιος μπροστά σε έναν τοίχο. Ο καλλιτέχνης, ως αόρατος παρατηρητής - ερευνητής της ανθρώπινης φύσης, απομονώνει τη φιγούρα και την μελετά, ενώ κάθε αντικείμενο στο χώρο είναι περιττό. Δεν πρόκειται για αναπαράσταση της ανατομίας του ανθρώπου ούτε για το πορτρέτο ενός «συγκεκριμένου» προσώπου αλλά για τη ψυχογραφία κάθε ανθρώπου που ο αόρατος παρατηρητής στριμώχνει σε μια γωνιά ενός άδειου δωματίου. Η έκθεση διαρκεί έως τις 18 Απριλίου. Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή 11π.μ. - 9μ.μ., Σάββατο 11π.μ. - 4μ.μ.
Ena Art Gallery (Βαλαωρίτου 9Γ, Αθήνα, τηλ.: 2103388501)

Γιάννης Κονταράτος

Μέχρι τις 2 Μαΐου, μια σειρά έργων μεγάλων διαστάσεων με λάδι, τα οποία απεικονίζουν καμπυλόμορφους σχηματισμούς που παραπέμπουν σε πάσχοντα ανθρώπινα μέλη ή σώματα, μας παρουσιάζει ο Γιάννης Κονταράτος. Η συνθετική λιτότητα, η εμμονή στη συμμετρία, η έντονη σχηματοποίηση και η αφαιρετικότητα συνδυάζονται με περιγραφικές λεπτομέρειες, που με την υπαινικτικότητά τους νοηματοδοτούν τις μορφές και εντείνουν τη σωματικότητά τους. Αν και η αμφισημία και η ελλειπτικότητα των έργων στοχεύουν να προκαλέσουν πληθώρα αναγνώσεων και ερμηνειών, ενεργοποιώντας τη συλλογική μνήμη, ο καλλιτέχνης αναφέρεται ταυτόχρονα στις σημερινές δύσκολες εξωτερικές συνθήκες, προκειμένου να μετρήσει τη δυνατότητα αντίστασης και αντοχής του εικαστικού του ιδιώματος στο παρόν.
Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 11π.μ. - 2.30μ.μ. και 6.30 - 9.30μ.μ., Σάββατο 11π.μ. - 3μ.μ.
Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης (Ξενοκράτους 7, Αθήνα, τηλ.: 2107244552)

Παίζω και καταλαβαίνω

Η νέα μόνιμη έκθεση του Μουσείου Ηρακλειδών, που πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία της, έχει τίτλο Παίζω και καταλαβαίνω. Η πρωτοτυπία και η μοναδικότητά της έγκειται στο διαδραστικό της χαρακτήρα, δηλαδή στο ότι ο επισκέπτης βιώνει τη διασύνδεση της επιστήμης, της τέχνης, των μαθηματικών και της φιλοσοφίας, παίζοντας και αλληλεπιδρώντας με ειδικές κατασκευές. Έτσι, συνειδητοποιεί τη διττή ανάγκη τού ανθρώπινου πνεύματος για έκφραση (μέσω της τέχνης) και κατανόηση (μέσω της λογικής και των μαθηματικών). Γενική είσοδος: 6 ευρώ (δωρεάν για γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους). Ωράριο: Σάββατο και Κυριακή 11.00 – 19.00
Μουσείο Ηρακλειδών - Κεντρικό Κτίριο (Ηρακλειδών 16, Θησείο, Αθήνα, τηλ.: 2103461981)

Νησίδες – Το τέλειο άλμα

Η Κρήνη Δημοπούλου και η Δήμητρα Δημοπούλου παρουσιάζουν δύο παράλληλες εκθέσεις μέχρι τις 18 Απριλίου. αντιστοίχως, στην πρώτη η μία καλλιτέχνις κάνει μια συμπλεγματική αποτύπωση ζευγών ετερόκλητων εικόνων. Οι εικόνες της αναπαριστούν χώρους που είναι δημόσιοι, αλλά ανήκουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, συστήματα και χρονικές στιγμές. Στη δεύτερη έκθεση ο επισκέπτης παρακολουθεί κατά μήκος, πλάτος και βάθος του χώρου ένα είδος εξελισσόμενης προσωπικότητας όπου πέντε βιντεοπροβολές και μία ζωγραφική εγκατάσταση συνοδεύονται από ένα συμπαντικό ηχοτοπίο. Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή 2 - 8.30μ.μ., Σάββατο 2 - 6μ.μ.
Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού BETON 7(Πύδνας 7, στάση Μετρό Κεραμεικός, Βοτανικός, Αθήνα, τηλ.: 2107512625)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet