nd

Του Ρένου Γεωργίου

Και το όνομα αυτού, Μάκης Βορίδης. Με τα έως τώρα δεδομένα δεν θα πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία, πλέον, ποιος θα διεκδικήσει τη θέση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές και στην περίπτωση που όχι μόνο η ΝΔ δεν έρθει πρώτο κόμμα, αλλά ακόμα κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γίνει πρωθυπουργός.
Ούτως ή άλλως, και όπως από τον Δεκέμβριο του 2015 αναφέρεται σε αυτές τις σελίδες, η ακροδεξιά πτέρυγα της Συντηρητικής παράταξης, υποστήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να αναλάβει την αρχηγία του κόμματος, καθώς αφενός τον θεωρούσε αναλώσιμο, αφετέρου στόχος της ήταν να μην διασπάσει το κόμμα, αλλά να το ελέγξει όλο και να κατακτήσει το όνομα και τα σύμβολα του. Ακολουθώντας τη συμβουλή του παλιού αρχηγού του κόμματος, γνωστού για τις υπερσυντηρητικές αντιλήψεις του, Ευάγγελου Αβέρωφ, «όποιος βγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος», η ακροδεξιά ομάδα προσπαθεί να στρέψει ολόκληρο το κόμμα στο δικό του ιδεολογικό χώρο.
Εκμεταλλεύεται την απόλυτη σιωπή των Καραμανλικών, οι οποίοι είτε από αμηχανία, είτε από έλλειψη επιχειρημάτων, δεν εκφράζουν δημόσια κριτικό λόγο. Άλλωστε όσοι το έκαναν, όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος ή η Κατερίνα Παπακώστα, βρέθηκαν εκτός του κόμματος.
Η πολυσυζητημένη πλέον δήλωση του Μάκη Βορίδη, έχοντας υπόψη το παρελθόν και τις ιδέες του, δεν θα πρέπει να δημιουργεί έκπληξη: «Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές».
Τελείως συμπτωματικά ως προς τον χρόνο, αλλά καθόλου συμπτωματικά ως προς το περιεχόμενο, ανάλογη δήλωση έκαναν μετά τη συνάντηση τους την Τρίτη στη Ρώμη ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, και ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι. Αυτοί, βέβαια, προχώρησαν και λίγο παραπέρα, ανακοινώνοντας την προσπάθεια τους να δημιουργήσουν κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της μετανάστευσης και της Αριστεράς ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών το 2019. Σε αυτό το ζήτημα ούτε ο Μάκης Βορίδης ούτε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει τοποθετηθεί, ακόμα.

Ανύπαρκτος Μητσοτάκης

Άτομα που βρίσκονται τόσο μέσα, όσο και γύρω από τα γραφεία του Μοσχάτου, συμφωνούν ότι παρ’ όλο που έχουν περάσει τόσο πολλά χρόνια που ο Μάκης Βορίδης άφησε τον ΛΑΟΣ και εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία (16/2/2012) η συμπεριφορά του δείχνει ότι ακόμα δεν αισθάνεται άνετα κάτω από τη νέα του στέγη. «Είναι ενοχικό άτομο, θεωρεί τον εαυτό του ξένο σώμα στη ΝΔ και ζητά συνεχώς την αποδοχή», είπε έγκυρη πηγή της «Εποχής» και συνέχισε: «δεν θέλει με κανένα τρόπο να του χρεώσουν τη διάσπαση του κόμματος. Έχει την αποδοχή του Σαμαρά, αλλά ειδικά σήμερα αυτό δεν φθάνει. Αυτό που πραγματικά θέλει, είναι να διεκδικήσει την αρχηγία όταν έρθει η ώρα και για το λόγο αυτό καλλιεργεί συνεχώς το έδαφος. Παρουσιάζει το ηγετικό προφίλ του, χωρίς όμως να διεκδικεί σήμερα κάποιον τέτοιο ρόλο».
Στους σχεδιασμούς των ακροδεξιών δεν δείχνει ικανός να αντιδράσει ο Κυριακός Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πηγές στο Μοσχάτο, δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, καθώς, σύμφωνα με τα κριτήρια του ιδίου και του περιβάλλοντος του, δικαιώθηκαν παλαιότερες αποφάσεις και μάλιστα με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο. Η ένταξη στην κυβέρνηση της Κατερίνας Παπακώστα θεωρείται απόλυτη δικαίωση της αποπομπής της από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Η διαγραφή εκείνη, όπως και η απομάκρυνση του Ευάγγελου Αντώναρου, αλλά και του Κωνσταντίνου Μίχαλου, είχαν αποτελέσει σημεία εσωκομματικής τριβής αφού ορισμένα σημαίνοντα στελέχη είχαν εκφράσει τη δυσφορία τους για τις συγκεκριμένες κινήσεις της ηγεσίας του κόμματος. Οι εξελίξεις, όπως υποστηρίζει το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, δικαίωσαν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στο ίδιο πλαίσιο θεωρείται ότι αποδυναμώνεται το καραμανλικό στρατόπεδο αφού, για παράδειγμα, ουδέποτε «αποκήρυξε» την Κατερίνα Παπακώστα.
Επίσης, στην ομιλία του προς την ΟΝΝΕΔ, αργά την Παρασκευή το απόγευμα, δεν κατάφερε να πει τίποτα νέο, αλλά κατήργησε τον ήδη καταργημένο υποκατώτατο μισθό και υποσχέθηκε 600.000 νέες θέσεις εργασίας, χωρίς όμως να αναφέρει σε ποιους τομείς και με ποιες προϋποθέσεις.

Ο δέλφινος

Με τον «αναλώσιμο» για τον ίδιο και «λίγο» για τα σημερινά πολιτικά δεδομένα Κυριάκο Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ζητούμενο για τον Μάκη Βορίδη και τους ομοϊδεάτες του είναι πότε θα αποφασίσουν να «χτυπήσουν». Ο ίδιος παρουσιάζεται πιστός στην εκάστοτε ηγεσία, τον Σαμαρά, τον Μεϊμαράκη και τον Μητσοτάκη, ταυτόχρονα όμως στις κατά καιρούς ομιλίες και δηλώσεις του υπενθυμίζει την ακροδεξιά πολιτική καταγωγή του. Λέγεται ότι χρησιμοποιεί την έκφραση «οι κεντρώοι» όταν αναφέρεται στους παραδοσιακούς, καραμανλικούς νεοδημοκράτες, τους οποίους πολύ θα ήθελε να δει να φεύγουν μόνοι τους από το κόμμα και να ιδρύουν κάποιον άλλο πολιτικό φορέα, ώστε να μείνει η Νέα Δημοκρατία στα χέρια του και να εκλεγεί, ως μόνος υποψήφιος, πρόεδρος της.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, αυτό που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις φιλοδοξίες του για το μέλλον, είναι επιλογές που είχε κάνει στο παρελθόν.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet