diogos-2

«Το Βαγιέκας αποτελεί την επιτομή της εργατικής τάξης, απλά ρίξτε μια ματιά τριγύρω. Ιστορικά είναι συνδεδεμένο με κοινωνικούς αγώνες και έχει υποφέρει κατά τη διάρκεια των χρόνων». Λίγα χιλιόμετρα από την Μαδρίτη είναι ένα χωριό που είναι περήφανο για τις καταβολές του από την εργατική τάξη και την ανεξαρτησία τους από την ισπανική πρωτεύουσα. Οι κάτοικοί του δεν αποκαλούνται madrilenos, αλλά vallecanos. Και η ομάδα τους είναι η Rayo Vallecano: «Η περηφάνεια της εργατικής τάξης». Περνώντας τη γέφυρα του Βαγιέκας στη Μαδρίτη, μπαίνεις σε έναν ξεχωριστό κόσμο. Και οι οπαδοί της Ράγιο γνωρίζουν τι εκπροσωπεί η πόλη τους. Οι κοινωνικές αξίες του ποδοσφαιρικού συλλόγου αποτελούν την ταυτότητά της. Και είναι περήφανοι για αυτό! Περήφανοι που λειτουργούν έξω από το σύστημα.

Στην απεργία οι παίκτες…

Η Ράγιο έχει πραγματοποιήσει διπλή προπόνηση προκειμένου οι παίκτες να απέχουν από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις την επόμενη ημέρα, ημέρα γενικής απεργίας. «Η ομάδα θα κάνει διπλή προπόνηση την Τετάρτη καθώς έχουμε αποφασίσει ότι την Πέμπτη δεν πρόκειται να προπονηθούμε. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και θα κατέβουμε στη γενική απεργία. Η απόφαση που πήραμε είναι η σωστή και όλοι την αποδεχόμαστε», υπογράμμισαν οι ποδοσφαιριστές της Ράγιο.
Όταν μια γυναίκα 85 ετών, που ζει εδώ και 50 χρόνια στο Βαγιέκας, ένα προάστιο της Μαδρίτης, αναγκάστηκε με πόνο ψυχής να αφήσει την κατοικία της, αφού το ισπανικό κράτος της έκανε έξωση, η λύση δεν δόθηκε από τον Δήμο ή κάποια οργάνωση αλληλεγγύης. Ο σύλλογος της Ράγιο Βαγιεκάνο, που εκπροσωπεί τις αξίες της συνοικίας της Μαδρίτης, ανέλαβε δράση.

Η επιστροφή στην Α’ κατηγορία

Η Ράγιο Βαγιεκάνο επέστρεψε, μετά από απουσία δυο ετών, φέτος στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Όμως αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τη ριζοσπαστική άποψη του συλλόγου και των οπαδών της. Σύλλογος με βαθιές εργατικές ρίζες και ιστορικό… αντίστασης, η Ράγιο παραμένει μία από τις λίγες ομάδες που διατηρεί τα ιδανικά και τις αρχές της κοινότητας την οποία εκπροσωπεί. Οι κοινωνικές αξίες του ποδοσφαιρικού συλλόγου δημιουργούν την ταυτότητά του. Οι οπαδοί γνωρίζουν ότι αποτελούν τον «φτωχό» συγγενή σε σχέση με την πανίσχυρη (και πολύ πλούσια…) Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και την Αθλέτικο. Οι «Μπουκανέρος», οι «Πειρατές», έχουν το δικό τους τρόπο να συνδυάζουν την οπαδική κουλτούρα με ριζοσπαστικές κοινωνικοπολιτικές απόψεις. Παράλληλα, προσπαθούν με πρωτότυπο τρόπο να περνούν τα μηνύματά τους. «Είμαστε μικροί στο γήπεδο, μεγάλοι στις αξίες», υποστηρίζουν οι «Bukaneros», που ιδρύθηκαν το 1992 και από τότε δίνουν διαφορετικό χρώμα στις ισπανικές εξέδρες. Απίστευτα πρωτότυπες είναι και οι χορογραφίες τους. Εχουν κάνει την… κηδεία του σύγχρονου ποδοσφαίρου, ενώ έστησαν ολόκληρο σκηνικό πάνω στη γνωστή σειρά των Simpsons, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα παιχνίδια που γίνονται τις Δευτέρες. Πολλές φορές γυναίκες-μέλη των Bukaneros σήκωσαν πανό κατά της απαγόρευσης των εκτρώσεων.

Δράσεις και παρεμβάσεις

Δεν υπάρχει απεργία που να μην συμμετέχουν οι οπαδοί της Rayo. Στην απεργία των ανθρακωρύχων το καλοκαίρι του ‘13, γέμισαν με πανό γέφυρα σε κεντρικό δρόμο. Στις αυτοκτονίες στη χτυπημένη από την κρίση Ισπανία, απάντησαν με πανό που έγραφε «δεν είναι αυτοκτονίες, είναι δολοφονίες» και ζητούσαν να σταματήσουν οι εξώσεις σε οικογένειες που χρωστούν. Όταν η κυβέρνηση Ραχόι ανακοίνωσε τα μέτρα λιτότητας, η Ράγιο Βαγιεκάνο αποτέλεσε τον μοναδικό σύλλογο στη χώρα που κατέβηκε σε απεργία. Το 2011, με τη στάση πληρωμών στο σύλλογο, κόσμος και ποδοσφαιριστές σχημάτισαν κοινό μέτωπο, ενώ σε ένδειξη αλληλεγγύης οι φίλαθλοι συγκέντρωναν χρήματα για το απλήρωτο προσωπικό.

Για τον Παύλο Φύσσα

diogos-1

Άμεση ήταν η αντίδρασή τους μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Με συγκεντρώσεις, πορείες, συνθήματα και πανό, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο ελληνικό αντιφασιστικό κίνημα.
Η Rayo Vallecano είναι ένα «γαλατικό χωριό» στο μοντέρνο ποδόσφαιρο. Και όσο επιβιώνει, αποδεικνύει στην πράξη ότι όταν υπάρχει θέληση και πίστη στις αξίες, ακόμα και στο «μοντέρνο» ποδόσφαιρο υπάρχει χώρος για διαφορετικότητα.

Μάκης Διόγος
Πρόσφατα άρθρα ( Θέματα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet