tsoumpou

Οταν ξεκίνησε η υπόθεση με τις ποσοστώσεις των γυναικών στα ψηφοδέλτια, άρχισαν και οι αντιπαραθέσεις για το θέμα. Όχι μόνο από τους άντρες, αλλά και από τις ίδιες τις γυναίκες. Είναι βέβαια μια κατάκτηση η νομικά κατοχυρωμένη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια και μάλιστα σε ένα μεγάλο ποσοστό, άλλα προωθεί την χειραφέτηση των γυναικών και πόσο; Μήπως χρειάζονται κι άλλα εκτός απ΄ αυτό; Μπαίνουν στα ψηφοδέλτια για να καλύψουν το ποσοστό που απαιτείται, ψηφίζονται όμως; Δεν είναι δηλαδή θέμα ύπαρξης υποψηφίων γυναικών, αλλά αν η κοινωνία τις θεωρεί ικανές για θέσεις και μάλιστα στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Κι αν εκλεγούν, τι είδους θέσεις αναλαμβάνουν; Οπωσδήποτε υποδεέστερες απ΄ αυτές των ανδρών και βέβαια να έχουν σχέση με «τη γυναικεία φύση» ,να έχουν ένα άρωμα γυναίκας τέλος πάντων. Κι αν δεν εκλεγούν επιστρέφουν στο σπίτι μέχρι να τις ξαναχρειαστούν στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, να διανθίσουν τα ψηφοδέλτια με γυναικεία ονόματα, να τα ομορφύνουν, βρε αδελφέ.
Και οι γυναίκες λένε όχι πολλές φορές γιατί δεν δέχονται να τις χρησιμοποιούν σαν γαρνιτούρα στα ψηφοδέλτια, ούτε θέλουν να εκλέγονται με την ποσόστωση σε μια κοινωνία που απαξιώνει το φύλο τους, σε μια κοινωνία ανισότητας με προκατασκευασμένους ρόλους.

Ανισότητα συνάρτηση συμμετοχής

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα έδειξε σε έρευνα του ότι η ανισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς συναρτάται με τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων στον οικονομικό και πολιτικό τομέα. Έτσι θεωρείται αναγκαία η ποσόστωση για την αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας.
Επί πλέον η ποσόστωση, γράφει η μαρξίστρια φεμινίστρια, Φ. Χάουγκ, « δεν είναι απλά ζήτημα κατανομής. Ούτε είναι το σωστό μοίρασμα της πίτας. Δεν πρόκειται για ευκαιρίες και θέσεις στην κοινωνία. Αφορά αξίες, χαρακτήρες, την κοινωνική κατασκευή “άνδρας-γυναίκα”, την εργασία, τη δημοκρατία και τον έρωτα. Έτσι μπαίνει σε αμφισβήτηση όλη η δομή της κοινωνίας». Συνεπώς η ποσόστωση είναι σημαντική σαν αρχή μιας προσπάθειας για την ισότητα των φύλων.
Έτσι, φτάνουμε σήμερα με κυβέρνηση της Αριστεράς με τον καινούργιο νόμο 4555\2018 να μιλάμε για ποσόστωση 40% με προοπτική να φτάσουμε στην ίση συμμετοχή. Επίσης, έχει κυρωθεί από τη βουλή η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης «Για την Πρόληψη και την καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας». Όλα αυτά ενισχύουν τον ρόλο των γυναικών στην πολιτική ζωή και προωθούν την ισότητα των φύλων και κατ΄ επέκταση ενισχύουν τη δημοκρατία.

Ισότητα στην πράξη

Με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό αυξήθηκε η συμμετοχή των γυναικών στην κυβέρνηση και μάλιστα τοποθετήθηκαν σε υπουργεία κατά παράδοση ανδροκρατούμενα. Όλα αυτά δίνουν ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει στην πράξη την ουσιαστική ισότητα ανδρών και γυναικών. Εμπιστεύεται στις γυναίκες υπουργούς ένα δύσκολο έργο με εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους, στην παιδεία τους και στη δύναμή τους να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν κάθε είδους δυσκολία αλλά επίσης να αντιμετωπίσουν τη χυδαία σεξιστική αντιμετώπιση από το παλιό κατεστημένο που ήθελε τις γυναίκες υποταγμένες στους άνδρες και ως μαϊντανό στα ψηφοδέλτια τους. Εμπιστεύεται τις γυναίκες υπουργούς να αναλάβουν το δύσκολο έργο της οικονομίας, της προστασίας του πολίτη, της εργασίας και πιστεύει ότι θα τα καταφέρουν όπως και οι άνδρες συνάδελφοί τους.
Το άρωμα γυναίκας θα υπάρχει πια στα κέντρα λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης όχι για να προκαλεί τα αρσενικά όπως γίνεται στη φύση και όπως το βλέπουμε στις ελληνικές διαφημίσεις. Όχι για να δίνει ταυτότητα στο κάθε θηλυκό, γιατί η ταυτότητά της γυναίκας είναι στη συγκρότησή της, την προσωπικότητά της, στην εργασία της που τα αποτελέσματα της θα έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία.
Οι γυναίκες υπουργοί είναι γειωμένες στην ελληνική κοινωνία, μέσα από τις οργανώσεις του κόμματος, το φεμινιστικό κίνημα… Ο νέος πρωθυπουργός τόλμησε και έκανε την επιλογή. Οι γυναίκες υπουργοί πρέπει να πετύχουν, το χρωστούν στις ελληνίδες, στο φεμινιστικό κίνημα, στη νεολαία που μιμείται, μαθαίνει, αλλάζει την παλιά νοοτροπία, σπάει το κατεστημένο. Το Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου αυτή τη φορά πρέπει να το κερδίσουν οι γυναίκες.

Γιούλα Τσουμπού,
εκπαιδευτικός, Τμήμα
φεμινιστικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ
Πρόσφατα άρθρα ( Θέματα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet