diogos

Η Clapton CFC είναι ερασιτεχνική, αυτοδιαχειριζόμενη ποδοσφαιρική ομάδα, που αγωνίζεται στη Middlesex County League Division One, την 12η ποδοσφαιρική κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η ομάδα δημιουργήθηκε από τους οπαδούς του συλλόγου (όπως το 2005 οι οπαδoί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διαφώνησαν με τους νέους ιδιοκτήτες, αμερικανούς Γκλέιζερς και ίδρυσαν την FC United of Manchester), καθώς είχαν μεγάλες διαφωνίες με τη διοίκηση της Clapton FC που συνεχίζει να αγωνίζεται στην 9η κατηγορία. Αιτία; Ο πρόεδρος- ιδιοκτήτης της ομάδας ήθελε να ρευστοποιήσει το φιλανθρωπικό οργανισμό που χρηματοδοτούσε το σύλλογο. Οι οργανωμένοι οπαδοί, οι «Clapton Ultras», μαζί με πολλούς ευαισθητοποιημένους φιλάθλους της ομάδας διαφώνησαν και αποφάσισαν αρχικά να μποϊκόταρουν τα ματς του συλλόγου στην ιστορική της έδρα, το Old Spotted Dog Ground, για τη σεζόν 2017-18. Στη συνέχεια ήρθε η οριστική ρήξη και το Φλεβάρη του 2018, οι «Clapton Ultras» ίδρυσαν την αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα της Clapton Community Football Club.

«No pasaran»

Φέτος, η Clapton CFC προχώρησε σε μια… ριζοσπαστική ενέργεια. Η εκτός έδρας εμφάνιση του συλλόγου είναι μωβ, κίτρινο και κόκκινο, τα χρώματα δηλαδή της σημαίας της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας που «έζησε» μέχρι το 1939. Η ομάδα αποφάσισε μ’ αυτό τον τρόπο να τιμήσει και τις διεθνείς ταξιαρχίες (στις οποίες πολλοί Άγγλοι συμμετείχαν…) που πολέμησαν στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Στο πίσω μέρος της φανέλας υπάρχει το σύνθημα «no pasarán», «δεν θα περάσουν», το σύνθημα των αντιφασιστών απέναντι στο στρατό του Φράνκο, ενώ έχει ραμμένο και το κόκκινο αστέρι του Λαϊκού Μετώπου της Διεθνούς Ταξιαρχίας. «Ήθελα πραγματικά να κάνω κάτι που θα τιμήσει τη θυσία εκείνων που αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό», θα δηλώσει ο σχεδιαστής της φανέλας στο σάιτ της ομάδας, ο οποίος επιλέχθηκε ανάμεσα σε 16 που κατέθεσαν σχέδια για φανέλες.

«Τρελές» πωλήσεις…

Η ομάδα υπολόγιζε να πουλήσει περίπου 250 εμφανίσεις φέτος, τόσοι είναι περίπου (κατά μέσο όρο) οι φίλαθλοι που παρακολουθούν τα εντός έδρας παιχνίδια της στο Walthmastow του Λονδίνου. Για την κατασκευή επιλέχθηκε η ιταλική εταιρία Rage Sports. Όχι τυχαία, καθώς είναι μια μικρή αθλητική εταιρεία, που εισάγει τα υλικά της από προμηθευτές, που συμφωνούν να πληρώνουν δίκαια τους εργαζόμενους τους. Η Rage Sports παράγει εμφανίσεις για ερασιτεχνικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, που ασχολούνται ειδικά με την καταπολέμηση του ρατσισμού, του φασισμού και της ανισότητας. Και εκεί που κανείς δεν περίμενε ότι η εμφάνιση της Clapton έγινε θέμα στον ισπανικό Τύπο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το site της ομάδας να «πέσει» από τις παραγγελίες! Μέσα σε δυο μέρες πουλήθηκαν περίπου 2.500 φανέλες, ενώ οι παραγγελίες ξεπέρασαν τις 3.000. Οι υπεύθυνοι της ομάδας «αναγκάστηκαν» να ανεβάσουν πληροφορίες στα Ισπανικά, ενώ ενημέρωσαν τους χιλιάδες «νέους» οπαδούς της Clapton CFC (τα μέλη της ομάδας έφτασαν τους 400 μέσα σε λίγες μέρες…) ότι λόγω της πρωτοφανούς για τα μεγέθη του συλλόγου ζήτησης, οι εμφανίσεις θα είναι διαθέσιμες σε διάστημα δύο μηνών. Μάλιστα έγινε αύξηση της τιμής πώλησης, από 25 σε 30 λίρες, λόγω του ΦΠΑ εξαγωγών, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά μείωσε τις παραγγελίες. «Είμαστε γνωστοί ως οπαδοί που δεν αποδέχονται το ρατσισμό, το σεξισμό και την ομοφοβία, οπότε έχει νόημα. Δεν περίμενε κανείς ότι η μικρή μας ομάδα θα αναγνωριστεί από τόσους ισπανούς οπαδούς, αλλά είμαστε ενθουσιασμένοι…», θα δηλώσει ο σχεδιαστής της φανέλας, Thom, με αφορμή το ενδιαφέρον από την Ισπανία.
Όπως ανακοίνωσε το σωματείο μέρος των κερδών από τις πωλήσεις της «ισπανικής» φανέλας θα διατεθούν για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του συλλόγου και φυσικά για την καλύτερη λειτουργία της ομάδας. Όμως θα δοθούν και χρήματα στην οργάνωση που έχουν δημιουργήσει απόγονοι και συγγενείς αγωνιστών των Διεθνών Ταξιαρχιών, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης εκείνων που ταξίδεψαν στην Ισπανία για να πολεμήσουν ενάντια στο φασισμό.

Μάκης Διόγος
Υ.Γ.: Όσοι φίλοι της «Εποχής» θέλουν να αποκτήσουν την αντιφασιστική φανέλα της Clapton CFC μπορούν να «μπουν» στη διεύθυνση: https://www.claptoncfc.co.uk/store/
Πρόσφατα άρθρα ( Θέματα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet