roggas

Η κ. Γεννηματά ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, ως είθισται να κάνουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε να χαρακτηρίζει δυνάμεις της συντήρησης και τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, να ζητά εκλογές και να επιμένει πως η επερχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές πρέπει να είναι στρατηγική («στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και από την άλλη πολιτικό αντίβαρο και εκλογικό ανάχωμα στον κίνδυνο δεξιάς παλινόρθωσης, χωρίς ισχυρό Κίνημα Αλλαγής,  δεν υπάρχει».)
Στην ομιλία της στο Βελλίδειο και σε σχέση με το τέλος των μνημονίων, τόνισε μεταξύ άλλων πως, «το αχρείαστο μνημόνιο Τσίπρα έληξε, τα προβλήματα όμως παραμένουν και ταλανίζουν τους Έλληνες. Η Ιθάκη είναι ακόμα μακριά. Η παράσταση που έστησε ο πρωθυπουργός δεν έχει αντίκρισμα. Οι αγορές στέκονται απέναντί μας επιθετικά. Η ανάπτυξη που όλο έρχεται καρκινοβατεί». Σε ό,τι αφορά τη λύση στο Μακεδονικό η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ επέμεινε στην άρνηση της να συμπαραταχθεί με την ελληνική κυβέρνηση: «Οι παραχωρήσεις […] της ελληνικής κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα της μακεδονικής εθνικότητας και της γλώσσας μας βρήκαν και μας βρίσκουν απέναντι, κάθετα αντίθετους».
Ωστόσο, διαρροές στον Τύπο κάνουν λόγο για φλερτ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Αφενός, η εκπεφρασμένη επιθυμία του πρωθυπουργού για ένωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, με σημείο αναφοράς την προωθούμενη υποψηφιότητα Μπουτάρη για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αφετέρου η πολιτική τακτική των ευρωσοσιαλιστών για ανάσχεση της ανόδου της ακροδεξιάς στις επερχόμενες ευρωεκλογές πιέζουν την κ. Γεννηματά. Παρόλα αυτά, δεν διαφαίνεται κάποια υποχώρησή της για το διμέτωπο αγώνα ενάντια και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Την περασμένη εβδομάδα οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δοκιμάστηκαν σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Πρώτον, οι δηλώσεις του κ. Γρηγοράκου σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως, «κατά τη διάρκεια εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού New Tv, ο Λ. Γρηγοράκος έφτασε στο σημείο να παραλληλίσει τη συμφωνία της Ελλάδας με την πΓΔΜ με την προδοσία της Κύπρου από τη χούντα, ταυτίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά με τον επικεφαλής της χούντας Δ. Ιωαννίδη και τον Ν. Σαμψών, αντίστοιχα!». Ο κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στον Πρακτορείο Fm, χαρακτήρισε «φραστικές υπερβολές» τις αναφορές Γρηγοράκου. Δεύτερον, στο κάλεσμα των οικονομικών εισαγγελέων στελεχών των δυο μεγάλων κομμάτων για τα δάνεια τους, το ΠΑΣΟΚ απάντησε οργισμένα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί την γκεμπελική τακτική της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων, εργαλειοποιώντας το θέμα των δανείων των κομμάτων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του κόμματος. Τρίτον, στο ζήτημα που προέκυψε με την ενημέρωση ή όχι των κομμάτων για τη μη περικοπή των συντάξεων το ΠΑΣΟΚ θεώρησε πως το ΑΠΕ λειτουργεί κατ’ εντολή του ΣΥΡΙΖΑ: «Fake news αποδεικνύονται οι –προφανώς κατόπιν εντολής του Μαξίμου– δήθεν πληροφορίες του ΑΠΕ για τις συντάξεις, μετά την επίσημη ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δυστυχώς οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τον πιο κυνικό και ανάλγητο τρόπο, παίζουν με την αγωνία των συνταξιούχων. Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις την πίεση και την προσπάθεια τόσο για να μην περικοπούν οι συντάξεις την 1/01/2019, όσο και για να αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου, να μην καταντήσουν και οι νέες και οι παλιές συντάξεις φιλοδωρήματα. Αυτό για μας είναι αδιαπραγμάτευτη επιδίωξη».

Ζητείται προοπτική

Η κ. Γεννηματά δεν έχει αλλάξει πολιτική στάση έπειτα από την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ. Ενώ συνεχίζεται η αμφισβήτηση της γραμμής των ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε π.χ. συνέντευξη κ. Κρεμαστινού στις αρχές Σεπτεμβρίου για συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) και ταυτόχρονα έχει χαθεί ο δημοσκοπικός αέρας από το νέο σχήμα, φαίνεται πως αυτά δεν πτοούν την ηγεσία του εγχειρήματος. Είναι πολύ πιθανόν η τακτική αυτή να μην αλλάξει μέχρι τις ευρωεκλογές, όπου όλα θα μετρηθούν σύμφωνα με τις προτιμήσεις των πολιτών.

Βασίλης Ρόγγας
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet