Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

 

O Πασχάλης Τόνιος «συναντά» τον Γιώργο Σουρή
Ο γνωστός συνθέτης και ερμηνευτής Πασχάλης Τόνιος θα παρουσιάσει ένα μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Σουρής ο Σατυρικός, ο Προφητικός», στο πλαίσιο των Ιωνικών Γιορτών του Δήμου Νέας Σμύρνης. Ένα αφιέρωμα που τα έχει όλα: Μουσική, αφήγηση, σάτυρα και τραγούδι! Με έμπνευση από το σατυρικό έργο του Σουρή, το οποίο μελέτησε μια ολόκληρη πενταετία, ο Πασχάλης Τόνιος δημιούργησε τραγούδια που παρόλο που οι στίχοι τους γράφτηκαν 120 χρόνια πριν, αποδεικνύονται προφητικά γιατί ο «Ρωμηός» δεν αλλάζει! Η χώρα πτωχεύει ξανά καθώς «Δυστυχία σου Ελλάς με τα τέκνα που γεννάς ω Ελλάς ηρώων χώρα τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα!» («Κράτος λιγοστό» Γ. Σουρής 1909). Ή γιατί ζούμε τις ίδιες καταστάσεις που μας έχουν γονατίσει, όπως συνέβαινε και τότε: «Βάλετε φόρους, βάλετε εις την πτωχήν μας ράχη, ποτίστε με το αίμα μας την άρρωστη πατρίδα… σεις το κρασί και τον καπνό που πίνετε μονάχοι κι εμείς να σας κοιτάζομε με μάτι σαν… γαρίδα» («Φόροι» Γ. Σουρή 1883). Το αφιέρωμα θα ανοίξει με ομιλία για τον Σουρή ο καθηγητής-κριτικός θεάτρου-συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενώ ο Νικήτας Τσακίρογλου με την απαγγελία του θα μας γνωρίσει το λόγο του σύγχρονου Αριστοφάνη που κατάφερε να σκιαγραφήσει τον «Ρωμηό» και να τον κάνει διαχρονικό. Ο Πασχάλης Τόνιος, η Βασιλική Καρακώστα και η Νικολέττα Καρρά θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια, μέσα στα οποία ο νεοέλληνας θα αναγνωρίσει κάτι από τον εαυτό του ή από τον διπλανό του… Άλλωστε στην τελευταία του δισκογραφική δουλειά ο Πασχάλης Τόνιος έκανε… «Ευθέως» μια πρώτη προσέγγιση στο έργο του Σουρή, ερμηνεύοντας τα μελοποιημένα ποιήματα μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, τη Γλυκερία και τον Γιάννη Ζουγανέλη.
Δίπλα στον συνθέτη-ερμηνευτή, που παίζει και τρία όργανα στην παράσταση (μπαγλαμά, κιθάρα, λαούτο), είναι οι πολύτιμοι συνεργάτες μουσικοί του: στο πιάνο ο Γιώργος Παγιάτης, στο βιολί ο Κυριάκος Γουβέντας, στο μπουζούκι, το κλαρίνο και το μαντολίνο ο Νίκος Κρέτσης και στην κιθάρα ο Χρήστος Ζούμπος. Συμμετέχουν η Χορωδία του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής, με μουσική διεύθυνση της Λώρας Πετροπούλου και η Χορωδία Νότες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Σμύρνης, υπό την διεύθυνση της Ειρήνης Φλωροπούλου.
Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Άλσος Νέας Σμύρνης, με ελεύθερη είσοδο.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΛΕΤΑ

Tο Ηρώδειο θα ανάβει σαν μεγάλο καράβι

Στις 3 Μαρτίου του 1945, γεννήθηκε ένα κορίτσι που συντρόφευσε τα ήσυχα βράδια μας. Το όνομά της, Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα ή αλλιώς, η Αρλέτα μας. Το κορίτσι με την κιθάρα που καλύτερα από κάθε άλλον ενσάρκωνε το νέο κύμα και που συνέχισε να εκπροσωπεί τον κόσμο των μπουάτ. Ήταν άμεση, ειλικρινής και με αφοπλιστικό χιούμορ -αυτό θα μπορούσες να το καταλάβεις και μέσα από τη μουσική της. Μια φωνή που «ζωγραφίζει» με τα τραγούδια της και ένας άνθρωπος που αγκαλιάστηκε από διαφορετικές γενιές ανθρώπων. Μια πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα, ποιήτρια, ερμηνεύτρια, συνθέτρια και ζωγράφος, η οποία πριν από ένα χρόνο αποφάσισε να φορέσει τα «σανδάλια των αγγέλων» και με τη θλιβερή αποχώρηση της για το «γύρο του κόσμου» ράγισε καρδιές.
Ενα όχι και τόσο ήσυχο βράδυ όμως, ετοιμάζεται προς τιμήν της μοναδικής τραγουδοποιού. Σπουδαίοι Έλληνες, ερμηνευτές και αγαπημένοι της φίλοι, που έχουν μοιραστεί μαζί της στιγμές εντός και εκτός σκηνής, αλλά και καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από την πορεία της, ετοιμάζουν ένα αφιέρωμα με σκοπό να εξάρουν την ιδιαίτερα καλόγουστη και πρωτοποριακή δουλειά της Αρλέτας. Θα είναι μια συναυλία πολυσυλλεκτική, που θα διατρέξει το έργο της, μέσα από ένα πλήθος διαφορετικών φωνών και ιδιοσυγκρασιών. Θα ακουστούν τραγούδια που άπειρες φορές μας έκαναν να νοσταλγήσουμε, να στοχαστούμε και να ερωτευτούμε.
Ανάμεσά τους και δύο σπουδαίες διεθνείς συμμετοχές, ο Graig Walker (ιδρυτικό μέλος των Archive) και η Phoebe Killdeer (πρώην αγαπημένη φωνή των Nouvelle Vague) ή αλλιώς οι Theme There, που άμεσα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, γεγονός που πιστοποιεί το σεβασμό που τρέφει για το έργο της η εκτός ελληνικών συνόρων μουσική κοινότητα και οι οποίοι έχουν ήδη μπει στο στούντιο και ετοιμάζουν τη δική τους εκδοχή επιλεγμένων τραγουδιών από μια σπάνια αγγλόφωνη δουλειά, το Demo, που η Αρλέτα είχε ηχογραφήσει το 1974 αλλά είχε μείνει στο συρτάρι για να κυκλοφορήσει σχετικά πρόσφατα.
Όλοι αυτοί θα βρεθούν, λοιπόν, για να τιμήσουν τη δική τους φίλη η οποία σφράγισε με την ευαισθησία, το λυρισμό αλλά και την ανατρεπτικότητά της το ελληνικό τραγούδι. Όλοι οι καλλιτέχνες με αλφαβητική σειρά: Φωτεινή Βελεσιώτου, Παυλίνα Βουλγαράκη, Βαγγέλης Γερμανός, Χρήστος Θηβαίος, Βίκυ Καρατζόγλου, Λένα Κιτσοπούλου , Ντόρα Μπακοπούλου, Sunny Μπαλτζή, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Λάκης Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Μαρίζα Ρίζου, Μπάμπης Στόκας, Τάνια Τσανακλίδου, Γιώργης Χριστοδούλου, Angelika Dusk, Theme There.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα ακουστούν επίσης ποιήματα, κείμενα και στίχοι της από ηχογραφήσεις αρχείου αλλά και σε ελεύθερη ανάγνωση από τη Λυδία Φωτοπούλου, όλα υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Στέλιου Κρασανάκη, ενώ ο Θύμιος Παπαδόπουλος θα υπογράψει τη μουσική επιμέλεια.
Υπό τη σκιά της Ακρόπολης, πλήθος φιλόμουσων θα γίνει μια μεγάλη παρέα στο «ρυθμό του αγέρα» με κοινό παρονομαστή εκείνο το ανήσυχο κορίτσι που έψαχνε και μάλλον βρήκε «από που πάνε για την άνοιξη»…
Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τιμές εισιτηρίων: από 25 έως 50 ευρώ.
Μέρος των εσόδων της παράστασης θα διατεθεί σε κοινωφελή ιδρύματα.

Δέσποινα Αρκουλάκη

 

Έφυγε από τη ζωή ο τενόρος Νίκος Χατζηνικολάου

Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018, απεβίωσε ο διακεκριμένος τενόρος Νίκος Χατζηνικολάου, ένας από τους πιο σπουδαίους καλλιτέχνες την Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο οποίος διέπρεψε σε κορυφαίους πρωταγωνιστικούς ρόλους από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 έως και τη δεκαετία του ’80.
Ο Νίκος Χατζηνικολάου γεννήθηκε το 1922 στο Διδυμότειχο. To ταλέντο του φάνηκε σε μικρή ηλικία. Μετά την Κατοχή βρέθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο με την Μαρίκα Καλφοπούλου, η οποία τον έκανε δεκτό με υποτροφία, πληρώνοντας η ίδια τα δίδακτρά του.
Το 1955 πήρε δίπλωμα μονωδίας με βαθμό άριστα και α’ βραβείο παμψηφεί με αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Σπουδαστής ακόμα του Ωδείου έδωσε εξετάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου προσλήφθηκε ως Χορωδός.
Το 1957 πρωτοεμφανίστηκε ως σολίστ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ερμηνεύοντας το ρόλο του Εντγκάρντο στην όπερα Λουτσία ντι Λαμερμούρ του Γκαετάνο Ντονιτσέτι που ανέβασε η Εθνική Λυρική Σκηνή. Μετά από την ενθουσιώδη υποδοχή των κριτικών της εποχής ακολούθησαν συνεχείς πρωταγωνιστικές εμφανίσεις στην ΕΛΣ, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεάτρου τον προήγαγε σε μονωδό.
Το καλοκαίρι του 1958 πρωτοεμφανίστηκε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού ως Πυλάδης στο έργο Ιφιγένεια εν Ταύροις του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε μια ιδιαίτερα λαμπρή σταδιοδρομία ως βασικός τενόρος της ΕΛΣ, ερμηνεύοντας περίπου 40 πρωταγωνιστικούς ρόλους και συνεργαζόμενος με κορυφαία ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού χώρου σε όπερες όπως: Ο τροβαδούρος, Οθέλλος, Αΐντα, Μάκβεθ, Η δύναμη του πεπρωμένου, Τόσκα, Μποέμ, Ντον Τζοβάνι, Φάουστ, Τάνχωυζερ, Μπορίς Γκοντουνόφ, Κάρμεν κ.ά.
Ας σημειωθεί ότι είχε ενεργό συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής και όσο ζούσε ακόμη στο Διδυμότειχο, για την οποία τιμήθηκε με αναμνηστικό μετάλλιο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ήταν παντρεμένος με την γιατρό Άννα Πορετσάνου, με την οποία απέκτησαν μια κόρη, την Μάρθα, που είναι δικηγόρος. Η κηδεία του Νίκου Χατζηνικολάου θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εξέφρασαν τη λύπη τους για το θάνατό του.


 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet