smyrnaios

Του Δημήτρη Σμυρναίου

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών αποπέμφθηκε μέσω προαγωγής σε υφυπουργό, σε μια προσπάθεια της Ανγκέλα Μέρκελ να ικανοποιήσει και τους Σοσιαλδημοκράτες, που ζητούσαν την αποπομπή του, και τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, που τον στήριξαν με πάθος. Η απόφαση προκάλεσε ποικίλα σαρκαστικά σχόλια και επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά την αδιέξοδη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η αποδυναμωμένη πολιτικά καγκελάριος. Ηταν η δεύτερη μεγάλη κρίση του κυβερνητικού συνασπισμού, που μετράει μόλις έξι μήνες ζωής και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προειδοποιούν ότι η τρίτη θα είναι και φαρμακερή.

Ακόμα και η γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Κραμπ-Κάρενμπαουερ δεν μπορούσε να πιστέψει την απόφαση της καγκελαρίου της. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Χανς Γκέοργκ Μάασεν, απομακρύνθηκε τελικά από τη θέση του μετά από αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και της αντιπολίτευσης, εξαιτίας των στενών του σχέσεων με την ακροδεξιά. Μόνο που αυτό συνέβη δια της αναβάθμισης, αφού ο προϊστάμενός, του υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, αποφάσισε να τον κάνει υφυπουργό για θέματα ασφάλειας. Με αυτό τον τρόπο ο Μάασεν θα παραμείνει κοντά του και θα έχει και ένα οικονομικό όφελος, αφού θα ανέβει κατά δύο βαθμίδες στην κλίμακα των αμοιβών του γερμανικού Δημοσίου.
Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι το οικονομικό κέρδος για τον άνθρωπο που με τη στάση του απείλησε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες τη συνοχή της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό που αναρωτιούνται πλέον όλοι είναι πόσο πιο ενδοτική απέναντι στις διαθέσεις των βαθιά συντηρητικών βαυαρών «αδελφών» μπορεί να γίνει η Ανγκέλα Μέρκελ, η οποία φαίνεται να χάνει ολοένα και περισσότερο τον έλεγχο της κατάστασης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί, όπως δημόσια ομολογούν πολλοί στο Βερολίνο, μια καγκελάριος που δεν μπορεί να αντισταθεί στα καπρίτσια ενός λαϊκιστή υπουργού της, που σέρνεται πίσω από τις όποιες περιστασιακές προεκλογικές ανάγκες του, πολύ δύσκολα θα μπορέσει για παράδειγμα να πείσει και τους ανατολικοευρωπαίους συναδέλφους της για μια άλλη στάση στο μεταναστευτικό.

Η φοβισμένη σοσιαλδημοκρατία

Το SPD από την πλευρά του για μια ακόμα φορά έφτασε στα όρια της αυτογελοιοποίησης, αφού οι λεονταρισμοί του ακόμα και περί αποχώρησης από την κυβέρνηση αν δεν αποπεμφθεί ο Μάασεν, δεν συνοδεύονταν από το αναγκαίο θάρρος για να γίνουν πράξη. Ο άνθρωπος – «πέτρα του σκανδάλου» απομακρύνθηκε από τη θέση του για να τηρηθούν τα προσχήματα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μεταξύ όλων των άλλων να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα ένας άλλος υφυπουργός, προερχόμενος από τη σοσιαλδημοκρατία, προκειμένου να ελευθερωθεί η καρέκλα. Το μόνο που απέμεινε σε κάποια κορυφαία στελέχη του κόμματος, κυρίως στα ήδη παροπλισμένα, ήταν να ανεβάσουν κάποια πικρόχολα σχόλια στο διαδίκτυο, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πρώην ηγέτη του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που αναρωτήθηκε αν οι τρεις στην κυβέρνηση «είναι στα καλά τους». Η σημερινή πρόεδρος του SPD αισθάνθηκε την ανάγκη να αποστείλει στα μέλη ένα γράμμα, στο οποίο εξηγούσε ότι κρίθηκε αναγκαίο «να μην θυσιαστεί η κυβέρνηση εξαιτίας της στενοκεφαλιάς του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος επέμεινε να διατηρήσει στη θέση του έναν ακατάλληλο άνθρωπο». Στην ουσία, όμως, το μόνο που φαίνεται να ήθελε να αποφύγει η σοσιαλδημοκρατία είναι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, που όπως όλα δείχνουν θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κρίση ταυτότητάς τους. Και η κομματική βάση ιδιαίτερα στη νεολαία συνεχίζει να ...βράζει.

Αμφισβήτηση των θεσμών

Η πολιτική ζωή στο Βερολίνο έχει εδώ και μήνες αποκτήσει διαστάσεις παρωδίας. Θα ήταν διασκεδαστικά όλα αυτά, αν δεν αποτελούσαν το καλύτερο λίπασμα για να ανθήσουν και πάλι τα επιχειρήματα της ακροδεξιάς. Οι δημοκρατικοί θεσμοί μιας χώρας, που πάντα φρόντιζε να αποφεύγει την οποιαδήποτε υποψία για χάιδεμα των νοσταλγών του ναζισμού δέχονται ένα σοβαρό χτύπημα στην αξιοπιστία τους. Η κυβέρνηση επιβιώνει μέσα από σάπιους συμβιβασμούς και όλοι προεξοφλούν την επόμενη κρίση. Το πολιτικό σύστημα απαξιώνεται σταθερά.
Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την ακροδεξιά. Ο Μάασεν είχε δημόσια αμφισβητήσει ότι υπήρξε ανθρωποκυνηγητό μεταναστών, ενώ αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχε συχνές συναντήσεις και με βουλευτές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, μην μπορώντας στην ουσία να κρύψει τη συμπάθειά του προς αυτήν. Ο υπουργός Εσωτερικών τον κάλυψε πλήρως και τον έβαλε στο πλευρό του λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις εκλογές στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Βαυαρία, όπου εκτιμάται ότι η ακροδεξιά θα δει τα ποσοστά της να εκτοξεύονται.
Για τους δημοκράτες πολίτες στη Γερμανία η στάση της Μέρκελ είναι μια πρόκληση. Αυτό κατέγραψαν άλλωστε και κάποιες πρώτες μετρήσεις των τάσεων της κοινής γνώμης. Η καγκελάριος που προσπαθεί να μεταθέτει τη λύση των προβλημάτων, κρύβοντάς τα κάτω από το χαλάκι αυτή τη φορά ξεπέρασε τον εαυτό της. Δείχνει να μην έχει επίγνωση του ρόλου της, αφού το ζητούμενο δεν είναι απλά η μακροημέρευση μιας ανόρεχτης και δυσκίνητης κυβέρνησης, που έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι πλέον πιστεύουν ότι δύσκολα θα αντέξει για μια ολόκληρη τετραετία. Η κληρονομιά όμως, που θα αφήσει πίσω της η Μέρκελ θα είναι ίσως πολύ πιο μαύρη από εκείνη που πολλοί προσδοκούσαν μερικά χρόνια πριν.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet