5 - 6 Οκτωβρίου η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

zoynis-2

Πυρετωδώς ετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογικές μάχες της επόμενης χρονιάς, αλλά και για τα νέα καθήκοντα που προκύπτουν στη μετά μνημονιακών προγραμμάτων εποχή. Η εκλογή του νέου γραμματέα της ΚΕ Πάνου Σκουρλέτη αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για μια σειρά οργανωτικών και πολιτικών πρωτοβουλιών. Νέα κατάσταση νέα καθήκοντα, όπως λέγαμε παλιά. Όντως μετά την 21η Αυγούστου διαμορφώνεται νέα κατάσταση. Το τέλος του μνημονιακού προγράμματος σιγά – σιγά δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας σε πολλά επίπεδα.
Πολλαπλή αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου η εκλογή του νέου γραμματέα του κόμματος, η οποία σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, από τη μία, και την αλλαγή των δημοσκοπικών προβλέψεων, που μειώνουν τη διαφορά με τη ΝΔ αισθητά, από την άλλη, προκαλούν γενική ικανοποίηση και επανασυσπείρωση των μελών του. Η ουσία της πολιτικής, που πνιγόταν από τα μνημόνια, ως φαίνεται, επανέρχεται στο προσκήνιο και βάζει μετ΄ επιτάσεως την ανάγκη διαμόρφωσης νέου σχεδιασμού στο οργανωτικό, αλλά και στο προγραμματικό επίπεδο. Χρειάζεται ένα πολιτικό σχέδιο ανασύνταξης. Χρειάζεται να αλλάξουν οι δομές και οι λειτουργίες του κόμματος. Χρειάζεται το κόμμα να αποκτήσει ρόλο και λόγο πολιτικό, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να μετεξελιχθεί από παρατηρητή και παρακολουθητή της κυβέρνησης, σε εκλογικό μηχανισμό και κατ’ επέκταση μηχανισμό παραγόντων και πλήρη εκφυλισμό.

Καλύτερο το κλίμα στις οργανώσεις

Στη συνεδρίαση της γραμματείας του κόμματος την Τετάρτη που πέρασε, έγινε μια πρώτη προσέγγιση και ανταλλαγή απόψεων για τα παραπάνω θέματα, αλλά και για την ανασύνταξη της γραμματείας και της κοινοβουλευτικής ομάδας, έτσι ώστε, με νέα σύνθεση και ορθολογικό καταμερισμό δυνάμεων να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εκτιμήθηκε ότι υπάρχει ενεργοποίηση των μελών του κόμματος και αύξηση συμμετοχής στις συνεδριάσεις. Έγινε ιδιαίτερης αποδοχής η πρόταση για συζήτηση και διατύπωση προτάσεων από τις οργανώσεις προς την Κεντρική Επιτροπή. Επίσης εκτιμήθηκε πως το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει και πως στο προσκήνιο επανέρχεται η πολιτική. Η σύγκρουση, πλέον, θα γίνει και πρέπει να γίνει επί της ουσίας αντιθετικών προγραμμάτων. Επισημάνθηκε ότι πρέπει να υπάρξει και θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανανέωση του προγραμματικού λόγου, ενώ από ορισμένα μέλη του οργάνου τέθηκε το ζήτημα της απεύθυνσης στον κόσμο της αριστεράς και των κινημάτων, που είχαν αποστασιοποιηθεί ή πολιτικά δυσαρεστηθεί μετά την ήττα και τον οδυνηρό συμβιβασμό του 2015.
Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί ο βασικός κορμός των αυτοδιοικητικών σχηματισμών. Ήδη με πρωτοβουλία του γραμματέα Πάνου Σκουρλέτη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές ανά περιφέρεια σε Ιόνιο, Πελοπόννησο και Κρήτη, οι οποίες θα συνεχιστούν.

Ένα δύσκολο παζλ

Σε ό,τι αφορά τις οργανωτικές δομές προτάθηκε ενοποίηση του Πολιτικού και του Εκτελεστικού Συμβουλίου σε ενιαίο όργανο με μείωση του αριθμού. Επικρατέστερο το 19+2, ήτοι 19 συν τον πρόεδρο και το γραμματέα του κόμματος. Επίσης, είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν αλλαγές στη δομή και λειτουργία του κόμματος. Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση τώρα, είναι ένα παζλ για δυνατούς λύτες. Από πολλές πλευρές διατυπώνεται η άποψη ότι στο νέο όργανο θα πρέπει να αποτυπώνονται οι υπαρκτοί πολιτικοί προβληματισμοί και οι γενικότερες ανάγκες του κόμματος. Ωστόσο, οι πρώτες αναγνωριστικές «πτήσεις» μάλλον έβγαλαν προβλήματα, αν και μέλη του απερχόμενου οργάνου εκτιμούν ότι θα ξεπεραστούν, καθώς προέχει η ανάγκη το επόμενο διάστημα να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχυμένος στη δύσκολη μάχη που έχει να δώσει.

Για την Ευρώπη

Στη συνεδρίαση, επίσης, έγινε μια πρώτη, αλλά ως φαίνεται ουσιαστική συζήτηση, για τις ευρωεκλογές, με επίκεντρο το προσχέδιο – ντοκουμέντο του ΚΕΑ (κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς), όπου υπήρξαν αρκετές παρατηρήσεις. Η Πολιτική Γραμματεία συζήτησε σε βάθος τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί, ενώ επισημάνθηκε η αύξηση της επιρροής της άκρας δεξιάς και των ναζιστικών μορφωμάτων, γεγονός που χρήζει απάντησης από την πλευρά της αριστεράς. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξαν προβληματισμοί για κινηματικές –και όχι μόνο- πρωτοβουλίες, αλλά και συμμαχίες, που μπορούν να αντιμετωπίσουν τον υπαρκτό κίνδυνο της ακροδεξιάς και του φασισμού, αλλά και της γενικότερης μετατόπισης του πολιτικού χάρτη της Ευρώπης προς τα δεξιά.

 Η Κεντρική Επιτροπή

Για την καλύτερη προετοιμασία της συνεδρίασης της ΚΕ, όπου θα συζητηθούν τα παραπάνω, ορίστηκε ως ημερομηνία η 5η και 6η Οκτωβρίου. Ήδη έχουν συνεδριάσει πολλές Οργανώσεις Μελών, καταθέτοντας προτάσεις και προβληματισμούς, που θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό ο γραμματέας του κόμματος με κείμενό του προς τις οργανώσεις και τα στελέχη του κόμματος τα καλεί να αποτυπώσουν ερωτήματα, παρατηρήσεις και προτάσεις προς την ΚΕ, έτσι ώστε να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την προετοιμασία του κόμματος στις επόμενες εκλογικές διαδικασίες και πολιτικές αναμετρήσεις δίνοντας έμφαση στην προγραμματική ανανέωση.
Οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν αυτή την τριετία, επιβάλλουν την ανάγκη αξιολόγησης αυτής της πορείας, τονίζει ο γραμματέας, και αυτό αφορά όλο το κόμμα, όλο τον κόσμο της Αριστεράς και δεν μπορεί παρά να πραγματοποιηθεί εν κινήσει. Στη συνέχεια θέτει ενδεικτικά πεδία που ήδη έχουν εγγραφεί στον προβληματισμό του κόμματος, καταλήγοντας ότι στην υπόθεση της προγραμματικής ανανέωσης πρέπει να διακρίνουμε το βάθος και τη συνοχή του κομματικού προγράμματος, που αφορά το σύνολο της κοινωνικής μας παρέμβασης, από το ειδικό πλαίσιο των κυβερνητικών ορίων.

Σήμερα στο Όσκαρ οι 53

Σήμερα Κυριακή, στην Αθήνα στο Ξενοδοχείο OSKAR, γίνεται πανελλαδική συνάντηση των 53+ με θέμα την «επόμενη μέρα», όπου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για όλες τις παραπάνω ανάγκες και το πιθανότερο να καταλήξει σε κείμενο – ντοκουμέντο, που θα αποτελεί συνεισφορά στο διάλογο που ανοίγεται στο κόμμα. Αναμένεται να έχει αναφορές στις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, στις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου, σε άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής και κινηματικής αριστεράς και ιδιαίτερα σε ανθρώπους, που κάτω από τις γνωστές, δύσκολες συνθήκες και αποφάσεις του καλοκαιριού του 2015 αδρανοποιήθηκαν ή ακολούθησαν άλλες επιλογές. Θα τονίζουν την ανάγκη ενός ευρύτερου διαλόγου για τη μέχρι σήμερα πορεία και θα τονίζουν την ανάγκη το κόμμα να έχει λόγο και ρόλο, με σαφές αριστερό, οικολογικό και κινηματικό πρόσημο.

Πέτρος Ζούνης
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet