«Τα μνημόνια δεν τελειώνουν, εάν δεν αποφασίσει να τα τελειώσει ο ελληνικός λαός»

 

Του Στάθη Κουτρουβίδη

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, ο γενικός γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης του «μεταλλαγμένου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. Σε μια αποστροφή της παρέμβασής του δήλωσε ότι: «ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα του Μαξίμου» ολοκλήρωσαν το 3ο μνημόνιο και καλούνται να εφαρμόσουν το 4ο χωρίς ημερομηνία λήξης και χρηματοδότηση, ότι σε αυτό περιλαμβάνεται άγρια περικοπή στις νέες και στις παλαιές συντάξεις, όπως και η μείωση του αφορολόγητου και ότι αυτά είναι τα μέτρα που «υποτίθεται» ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα λάμβανε, αλλά πρέπει να πάρει και την άδεια των Βρυξελλών για να τα εφαρμόσει. Ασκώντας έντονη κριτική στις εξαγγελίες Τσίπρα, υποστήριξε ότι «δεν άφησε κανένα περιθώριο για στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης της εξαθλιωμένης κοινωνίας» και ότι πρόκειται για «παροχές ασπιρίνες και ψίχουλα». Αυτή τη φορά επιτέθηκε με σφοδρότητα και στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι οι Τσίπρας-Μητσοτάκης είναι «συνεταιράκια», εξομοιώνοντας τα δύο κόμματα και τις προτάσεις τους. Από την άλλη, «η ΝΔ δεν μπορεί να ζητά να κυβερνήσει τη χώρα, όταν δεν μπορεί να καλύψει τα δάνεια της και να ζητά ακόμα και διαγραφή των χρεών της», υποστήριξε. «Έπρεπε να είναι κάποιοι στη φυλακή για τα ανεξόφλητα δάνεια και για τις παράνομες δανειοδοτήσεις».

Ανεξάρτητη Ελλάδα

Κεντρική σημασίας ζήτημα παραμένει για τη ΛΑΕ το ευρώ και η ανάγκη εξόδου από αυτό, καθώς τα περιθώρια που αυτό επιτρέπει στη χάραξη μιας αυτόνομης οικονομικής πολιτικής δεν υπάρχουν. Όπως είπε, αν η Ελλάδα «δεν είχε μπει στο ευρώ, δεν επρόκειτο σε καμιά περίπτωση να γνώριζε την κρίση που διανύουμε», ενώ «αν είχε φύγει μέσα στην κρίση, τώρα θα την είχε ξεπεράσει».
Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, υποστήριξε, δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί, επομένως χρειάζεται να τεθεί ως στόχος η διαγραφή του. Τα ιδιωτικά χρέη επίσης αποτελούν πολύ μεγάλο πρόβλημα και οδηγούν την οικονομία σε μακροχρόνια ύφεση. Το κίνημα «δεν έχω, δεν πληρώνω», το οποίο υποστηρίζει η ΛΑΕ, έχει στόχο την ευρεία σεισάχθεια των ιδιωτικών χρεών, την οποία προτείνει για λόγους επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι ακόμα και ο Ντάισεμπλουμ αναγνώρισε ότι καταστράφηκε μια χώρα για να σωθεί το ευρώ.

Παίζουν θέατρο για το Μάτι

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο Μάτι και στις τραγικές συνέπειές της, μίλησε για «πολιτικό έγκλημα που ζητά ενόχους και τιμωρία», ενώ επεσήμανε ότι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας αποτελεί μια «τρύπα στο νερό». Τις «υποτιθέμενες» παροχές προς τους πυρόπληκτους τις χαρακτήρισε κοροϊδία και παρουσίασε έγγραφο που δείχνει ότι κάτοικος της περιοχής αναγκάστηκε να πληρώσει, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για δωρεάν σύνδεση, 650 ευρώ για επανασύνδεση του ρεύματος.

Η συμφωνία των Πρεσπών «εξάμβλωμα»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Συμφωνία των Πρεσπών, λαμβάνοντας απολύτως αρνητική θέση, αναφερόμενος παράλληλα και στην παρουσία του 6ου στόλου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η ΛΑΕ κρίνει ότι επιχειρείται με τη Συμφωνία «αμερικανοποίηση της Μακεδονίας», η οποία θα οδηγήσει στην «ουκρανοποίηση της Ελλάδας». Απέναντι σε αυτό το κλίμα ο Π. Λαφαζάνης προέβαλε την ανάγκη μιας πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο, και ο ίδιος φαίνεται να προσβλέπει σε έναν νέο διπολικό κόσμο, ΗΠΑ-Ρωσίας. Και με σκληρές φράσεις εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν κατά τη ΛΑΕ σε αυτήν τη συμφωνία: «Εκεί γράφτηκε με την πιο υποτελή κυβέρνηση, την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η Συμφωνία δεν είναι απόρροια συνεννόησης των δύο χωρών, αλλά αποτέλεσμα συναλλαγών για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ισχυρών και του ΝΑΤΟ». Το ότι, βέβαια, η Συμφωνία επιλύει με έναν τρόπο το πρόβλημα, είναι αμελητέο κατά την ΛΑΕ, της οποίας η αρνητική στάση προς το παρόν δεν το αντιμετωπίζει.


ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet