«Κανένας και τίποτα δεν θα ξεχαστεί», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι της 23ης Ιουλίου. Πιστή σε αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση την Τετάρτη 12 του μηνός σε ανοιχτό χώρο στο Μάτι, παρουσία 500 περίπου κατοίκων, επί πεντέμισι ώρες, συζήτησε και έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που ετέθησαν (47 τον αριθμό) από την επιτροπή κατοίκων που αφορούσαν την υγεία, το περιβάλλον, την ασφάλεια, τις δανειοδοτήσεις για τις πληγείσες οικοδομές, τα επιδόματα, τον ΕΝΦΙΑ, τους νοσηλευόμενους, τους συγγενείς των θυμάτων, πόσα είναι τα χρηματικά ποσά που έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς για ενίσχυση των πληγέντων, τι θα γίνει με τα καμένα αυτοκίνητα και τις υπόλοιπες ζημιές. Πέραν των οργανωμένων ερωτήσεων από την επιτροπή κατοίκων, το λόγο πήραν και μεμονωμένα οι κάτοικοι και απεύθυναν τις ερωτήσεις τους προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τους εκπροσώπους υπουργείων και επιστημονικών ενώσεων απ΄ όλους τους κλάδους. Παρόντες ήταν ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος και συντόνισε τη συζήτηση. Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος. Πέραν αυτών παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των υπουργείων Εσωτερικών, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και επιστήμονες από όλα τα υπουργεία, καθώς επίσης και από το Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος και την Εθνική Επιτροπή Ραδιενέργειας.
Άμεση παρέμβαση των πολιτών
Πέραν των απαντήσεων που δόθηκαν στους άμεσα ενδιαφερόμενους, συλλογικά και στον καθένα ξεχωριστά όπου χρειάστηκε, εκείνο που έχει περισσότερη σημασία είναι ο τρόπος που οργανώθηκε η όλη συζήτηση, με συλλογική εκπροσώπηση, αλλά και άμεση παρουσία και παρέμβαση των πολιτών. Ήταν ένας διάλογος ουσιαστικός, με εκπληκτικούς όρους επί πεντέμισι ώρες και μάλιστα με σχεδόν οκτώ μποφόρ αέρα. Ήταν μια κουβέντα που αποδεικνύει ότι οι πολίτες ξέρουν να συζητούν, να προβληματίζονται, να ζητούν εξηγήσεις, να αποδίδουν ευθύνες όπου υπάρχουν, χωρίς να φανατίζονται και να επηρεάζονται, από φωνές που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για ίδιον όφελος τα προβλήματα που προέκυψαν και κυρίως τον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων τους. Επίσης, απέδειξε πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι απομονωμένη, αλλά αποτελεί στήριγμα αυτή τη στιγμή για να επουλωθούν οι πληγές που άφησε πίσω η φονική λαίλαπα της πυρκαγιάς.
Από την κυβέρνηση ζητήθηκε να χτυπηθεί η γραφειοκρατία και να βρεθούν τρόποι εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, πράγμα για το οποίο δεσμεύτηκε ο κ. Σπίρτζης να βρεθεί λύση, έτσι ώστε οι δηλώσεις να γίνονται ηλεκτρονικά. Υπήρξε κριτική για ολιγωρία και καθυστερήσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση όσον αφορά το έκτακτο επίδομα των 586 ευρώ και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε δημόσιους χώρους. Από τους επιστημονικούς φορείς που συμμετείχαν, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με τα τοξικά που προέκυψαν από την πυρκαγιά, ούτε μόλυνση στη θάλασσα.
Όσον αφορά τώρα τις έκτακτες επιχορηγήσεις των 5.000 ευρώ για κάθε κατοικία και των 8.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση, έχουν δοθεί στη συντριπτική πλειοψηφία τους και όσα καθυστερούν αυτό οφείλεται σε συνιδιοκτησίες ή ελλείψεις που υπάρχουν στο Ε1 και Ε2 και στο Ε9. Έχουν αποσταλεί σημειώματα και έχουν δοθεί οδηγίες στους δικαιούχους.
«Τίποτα δεν θα ξεχαστεί», μας δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, τονίζοντας πως είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία συνεχούς ελέγχου από τους πολίτες χωρίς διαμεσολαβητές και εξαιρετικά σημαντικής για την κυβέρνηση και τον κόσμο. «Είναι σημαντική εμπειρία και πηγή γνώσης των προβλημάτων και των αναγκών των πολιτών που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, νομοθετώντας εκ νέου όπου κι αν χρειαστεί».
Καθημερινή είναι η παρακολούθηση και η βοήθεια όπου χρειάζεται από την κυβέρνηση, των εργασιών και πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και την επούλωση των πληγών. Το συντονισμό όλων των συνεργατών των συναρμόδιων υπουργείων έχει το γραφείο του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, που σε καθημερινή βάση είναι σε επαφή με τους δήμους και τους φορείς της περιοχής.
Μικρές εντάσεις
Το κλίμα που επικράτησε στο Μάτι, την ποιότητα του διαλόγου την αποτελεσματικότητα και την καθημερινή παρουσία της κυβέρνησης, προσπάθησαν κάποιοι να πλήξουν στην επόμενη αντίστοιχη συνάντηση που έγινε στον Νέο Βουτζά. Η ένταση δημιουργήθηκε με αφορμή καθυστερήσεις που υπήρξαν στην αποκατάσταση του δημοτικού φωτισμού, σε καταγγελίες «πληροφόρηση από Αμερική» για μόλυνση νερού, αέρα και θάλασσας παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από τους επίσημους επιστημονικούς φορείς, καθώς επίσης για το επίδομα αποκατάστασης του πρασίνου των προαυλίων χώρων, όπου κάποιοι ζητούσαν την αποζημίωση για γκαραζόπορτες, κάμερες, αυτοματισμούς κ.λπ.
Το κλίμα αποκαταστάθηκε και ο διάλογος επανήλθε όταν πολίτης κρατώντας τη φωτογραφία της νεκρής γυναίκας του στα χέρια ζήτησε σεβασμό και απαίτησε αντί κραυγών να γίνει σοβαρός διάλογος και να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα της επιτροπής και των πολιτών. Η παραπάνω παρέμβαση ανάγκασε την ομάδα που δημιούργησε το κλίμα έντασης να αποχωρήσει και έτσι αποκαταστάθηκε ηρεμία στη συζήτηση. Ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης-υπηρεσιών-επιστημονικών φορέων με τους πολίτες συνεχίστηκε ομαλά για τρεις ώρες μέχρι τις 11 το βράδυ. Στη συνάντηση αυτή ανακοινώθηκε πως υλοποιήθηκε, σε τρεις μέρες, η δέσμευση της κυβέρνησης για υποβολή με ηλεκτρονικό τρόπο των αιτημάτων των πολιτών για ΕΝΦΙΑ κ.λπ.
Αν κάποιος ήθελε να βγάλει συμπεράσματα από τις δύο αυτές συσκέψεις, θα έλεγα πως οι μάχες δίνονται στο πραγματικό πεδίο με τους πολίτες σε εγρήγορση να καταθέτουν τα προβλήματα να ελέγχουν και να προτείνουν λύσεις και τους κυβερνώντες και τους φορείς της πολιτείας να ενημερώνουν και να δίνουν έμπρακτα δια έργων απαντήσεις. Το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς που νόμισε η ΝΔ ότι αποτελεί πεδίο άσκησης εύκολης αντιπολίτευσης, όσο η κυβέρνηση θα συνεχίζει να είναι παρούσα με σεβασμό στους ανθρώπους και τη φύση, θα αποδεικνύεται πεδίο αντιστροφής του κλίματος και πυρήνας διαμόρφωσης μιας νέας σχέσης της κυβέρνησης με την κοινωνία.
Πέτρος Ζούνης