humanite

Οκτακόσιες χιλιάδες κόσμος βρέθηκαν σε ένα τριήμερο στη γιορτή της Humanite 2018, στο Παρίσι (14-16/09/2018). Η μεγαλύτερη πολιτική γιορτή στον κόσμο είχε φέτος 40% αύξηση επισκεπτών. Ελπιδοφόρο και συναρπαστικό. Πώς καταφέρνει στα πάνω από ογδόντα χρόνια λειτουργίας της να είναι ένα μεγάλο λαϊκό πανηγύρι και συνάμα ένα πολιτικό γεγονός;
Το απέραντο πλήθος που συμμετείχε στη γιορτή, έδειξε με θεαματικό τρόπο τη δίψα του για συζητήσεις, συναντήσεις, καλλιτεχνικές και πολιτικές ανακαλύψεις. Χιλιάδες νέοι. Μια νεολαία πολύχρωμη, μαχητική, περίεργη, γιορταστική, έτοιμη όμως να ακούσει για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας. Ένα πλήθος όλων των ηλικιών, που επιθυμούσε να συμμετάσχει σε αυτά που το ενδιέφεραν. Παντού υπήρχε κόσμος. Από τις κεντρικές συζητήσεις στις τεράστιες τέντες της Humanite που παρακολουθούσαν πάνω από 500 άτομα, μέχρι το πιο μικρό περίπτερο. Ερωτήσεις, απορίες, γνώμες, αντιπαραθέσεις.
Στα πάνελ πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες και ο μεγάλος πρωταγωνιστής, το κοινό. Η Αγορά της Humanite και κάθε χώρος της γινόταν ένα δημόσιο βήμα για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Και τι δεν συζητήθηκε:
• Το μέλλον των πολιτικών κομμάτων
• Η φοροδιαφυγή
• Οι αγώνες ενάντια στην αντικοινωνική πολιτική του Μακρόν
• Οι εργατικοί αγώνες
• Αφιέρωμα στο κίνημα Me Too
• Η ιδιωτικοποίηση των οργανισμών κοινής ωφέλειας
• Το μέλλον της Ευρώπης και της ΕΕ
• Τα προάστια ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος

«Χωριά» συζήτησης

Στο «Παγκόσμιο χωριό» (Village du monde) δεκάδες αγωνιστές από χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Η Animata Traore, πρώην υπουργός Πολιτισμού του Μάλι, η παλαιστίνια ακτιβίστρια Αχέντ Ταμίμι, οι κούρδοι αγωνιστές και πολλοί άλλοι. Τρεις ημέρες αλληλεγγύης και αδελφοσύνης με τους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου. Τρεις ημέρες όσμωσης με την πολιτική, τον πολιτισμό, τις γεύσεις, την μουσική όλου του κόσμου.
Εκεί και μια σειρά ευρωπαϊκά κόμματα και ανάμεσά τους ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο περίπτερό του διοργανώθηκε με επιτυχία η συζήτηση με θέμα: «Ευρωπαϊκές εκλογές, μέτωπο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον φασισμό», με ομιλητές τον Γιώργο Κατρούγκαλο, αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τον Φραντς Βουρτς του ΓΚΚ, επίτιμο μέλος του ευρωκοινοβουλίου. Ήταν μια γόνιμη κουβέντα με μεγάλο ενδιαφέρον. Η γαλλική αριστερά ήταν και αυτή παρούσα. Από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Generation S του Μπενουά Αμόν, το DIEM 25, ο Φρανσουά Ρουφέν, βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας κ.ά.
Στο «Χωριό του Βιβλίου», μικροί και μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, βιβλία παλιά και καινούργια, κάρτες, βινύλια και ζωηρές συζητήσεις. Λίγο πιο κάτω υψηλή γαστρονομία, τοπικές οργανώσεις του ΓΚΚ με τοπικές σπεσιαλιτέ, εργαστήρια νέων τεχνολογιών και ψηφιακών συστημάτων. Κινηματογράφος, θέατρο και μουσική. Πολλή μουσική, για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες. Οι Franz Ferdinand, ο Julien Clerc, ο Bernard Lavilliers, η μεγάλη κυρία Catherine Ringer, και εκατοντάδες άλλοι διάσημοι και ερασιτέχνες έφτιαχναν μια απίστευτη μουσική και χορευτική πανδαισία. Στη διάθεση των επισκεπτών και το «Χωριό του Πάντσο Βίλλα», ένα τεράστιο κάμπινγκ για τους μακρινούς επισκέπτες.

Κάλεσμα για κοινή δράση και σχέδιο

Στο κλείσιμο της γιορτής ο Patrick Le Hyaric, διευθυντής της Humanite και ευρωβουλευτής, αφού καταδίκασε την πολιτική Μακρόν που στρέφεται ενάντια στο κοινωνικό κράτος και οδηγεί νέα στρώματα στη φτώχεια, επιφέροντας νέα πλήγματα στην υγεία και την παιδεία, απεύθυνε κάλεσμα για κοινή πάλη των προοδευτικών δυνάμεων για την αύξηση των μισθών και την κατοχύρωση των κοινωνικών κατακτήσεων, ιδιαίτερα της κοινωνικής ασφάλισης. Πρόσθεσε ότι η γιορτή της Humanite είναι γιορτή όλων των λαών και όλων των κινημάτων. Αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα τονίζοντας ότι πρέπει να μπει τέλος στους πολέμους και στις άλλες αιτίες που το προκαλούν. Κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την υποδοχή και το άσυλο, καθώς και τη συνύπαρξη και τη διεθνή αλληλεγγύη.
Καταλήγοντας είπε ότι με το διάλογο που αναπτύχθηκε, ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να τεθούν οι στόχοι με νέους όρους. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «δεν υπάρχει ένας Μακρόν. Οι φιλελεύθερες πρακτικές μπορούν να επιτύχουν, αν οι δυνάμεις που θέλουν να αλλάξουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που θέλουν μια Ευρώπη δημοκρατική, οικολογική και κοινωνική παραμένουν διαιρεμένες. Οι δυνάμεις της ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού συνασπίζονται και συνεργάζονται στην Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Αυστρία. Το μεγάλο κεφάλαιο ενορχηστρώνει παντού την επίθεσή του στους εργαζόμενους».
Τέλος, τόνισε ότι «είναι επιτακτικό οι δυνάμεις της Αριστεράς, παρά τις διαφορές τους, να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο και να κατέβουν σε κοινή λίστα. Κανείς δεν θα χάσει την ψυχή του, ούτε την ταυτότητά του».

Γκέλη Βισβίκη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet