stathis

Του Στάθη Κουτρουβίδη

Αντιδράσεις, πολλές και μεγάλου πολιτικού εύρους, προκάλεσε η κλήση σε απολογία για παραβάσεις 16 άρθρων του Ποινικού Κώδικα του γενικού γραμματέα της Συντονιστικής Επιτροπής της ΛΑΕ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για τις αντιδράσεις κατά τη διάρκεια των πλειστηριασμών. Ο Π. Λαφαζάνης συγκεκριμένα εκλήθη στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης να δώσει εξηγήσεις την Τετάρτη (26/9) στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ), και ειδικότερα στο «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος». Οι κατηγορίες αφορούσαν τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας και περιλαμβάνουν περίπου μεγάλο μέρος του ποινικού κώδικα, μέχρι και παραβίαση του νόμου περί οπλοφορίας και οπλοχρησίας, πυροτεχνημάτων και κροτίδων! Με νεότερη, βέβαια, ανακοίνωσή της η ΓΑΔΑ επισημαίνει, απολογούμενη εξαιτίας των αντιδράσεων, ότι η κλήση σε απολογία έγινε ύστερα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Είναι επίσης απολύτως βέβαιο πως τέτοια κλήση δεν θα είχε λάβει ούτε αυτός, ούτε κανένας άλλος πολίτης, αν με προεδρικό διάταγμα του 2011 (ΦΕΚ τεύχος Α. αρ. Φύλλου 108), επί υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, δεν είχαν αλλάξει οι παλαιότερες διατάξεις για τις αρμοδιότητες του «Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» της Κρατικής Ασφάλειας. Και είναι εξίσου σαφές ότι αυτή η τροποποίηση του 2011 πρέπει να καταργηθεί, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος μετά τον Π. Λαφαζάνη και για άλλους στο μέλλον να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο προς την κρατική ασφάλεια.
Η έννοια της προστασίας του πολιτεύματος πέρασε στην ελληνική νομοθεσία με τον γνωστό αντικομμουνιστικό νόμο 509/1947 και διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και της μετεμφυλιακής περιόδου, και βέβαια επί χούντας. Το πολίτευμα, όμως, προστατεύεται από την ορθή λειτουργία του και όχι με διώξεις.
Παρά την κλήση αυτή, ο Π. Λαφαζάνης δεν προσήλθε σε απολογία. Αντίθετα, βρέθηκε έξω από τα γραφεία της ΓΑΔΑ όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για να διαμαρτυρηθεί.
Ο ίδιος, μιλώντας στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που οργανώθηκε από τη ΛΑΕ, τόνισε στους συγκεντρωμένους ότι «δεν προσέρχομαι σε απολογία, δεν νομιμοποιώ, δεν αναγνωρίζω ένα «αμαρτωλό», εμφυλιακού τύπου «Τμήμα». Δεν νομιμοποιώ, δεν αναγνωρίζω σκευωρίες και κυβερνητικές, αντιδραστικές μεθοδεύσεις ενάντια στα κινήματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες».
Επίσης, αφού ζήτησε την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα, που καλύπτουν την αντιδημοκρατική εκτροπή, ζήτησε την άμεση διάλυση και κλείσιμο του αμαρτωλού «Τμήματος για την Προστασία του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος». Εν συνεχεία, στην ομιλία του κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για «διγλωσσία και υποκρισία». Προφανώς, υπονοούσε την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, που κατήγγειλε την κλήση σε απολογία.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, εκπροσωπώντας το σύνολο σχεδόν των οργανώσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία του Μανώλη Γλέζου, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό. Το περιστατικό κατήγγειλε και με τοποθέτησή του ο Μίκης Θεοδωράκης.

Αντιδράσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι αδιανόητο να καλείται σε εξηγήσεις αρχηγός κόμματος για την πολιτική του δράση και τη στήριξη κινητοποιήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά υπερασπίζεται τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Την αντίδραση αυτή, ωστόσο, δεν την άφησε αναπάντητη η ΛΑΕ. Με νέα ανακοίνωσή της σημείωσε ότι πρόκειται για χλιαρή τοποθέτηση…
Επίσης 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν το θέμα στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι: «(...) Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως, από όσο έχει γίνει γνωστό, καμία δράση του συγκεκριμένου Τμήματος Προστασίας του Κράτους (όπως για παράδειγμα ανάλογη κλήση σε απολογία), δεν έχει πραγματοποιηθεί, όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι σε νεοναζιστικές ομάδες που έχουν προβεί σε σειρά πολύ σοβαρών εγκληματικών πράξεων, για τις οποίες -ενυπόγραφα μάλιστα- έχουν αναλάβει την ευθύνη. (...)». Γι’ αυτό έθεσαν στους αρμόδιους υπουργούς τα ερωτήματα: «1. Θα υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες εκ μέρους της ηγεσίας των δικαστικών και αστυνομικών αρχών, ώστε όντως το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος να ασχολείται με ενέργειες οργανωμένων ομάδων –π.χ. με σαφή φασιστικά και νεοναζιστικά χαρακτηριστικά- οι οποίες αποδεδειγμένα επιδιώκουν την υπονόμευση και την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, και όχι με δημόσιες πολιτικές πράξεις διαμαρτυρίας όπως συνέβη με την κλήση σε απολογία του Παναγιώτη Λαφαζάνη;
2. Σε ποιες άλλες ενέργειες (π.χ. κλήσεις σε απολογία) ζητήθηκε η συνδρομή του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών τα τελευταία χρόνια;».
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet