diogos

To1924 στη μικρή ορεινή πόλη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, ένας Σέρβος και ένας Βόσνιος δώρισαν τα χωράφια τους για να αποκτήσει γήπεδα η ομάδα του χωριού, η Γκούμπερ (FK Guber). Το γήπεδο φτιάχτηκε και η ομάδα άρχισε την πορεία της στο ποδόσφαιρο της ενιαίας τότε Γιουγκοσλαβίας, από τις τοπικές κατηγορίες μέχρι τις εθνικές το 1992. Μάλιστα στο κύπελλο Γιουγκοσλαβίας τη σεζόν 1989-1990 έφτασε μέχρι τη φάση των 16, όπου ηττήθηκε 2-1 από την Budućnost Titograd.
Στις 11 Ιουλίου του 1995, ο σερβοβοσνιακός στρατός με επικεφαλής το στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, εκτελεί περίπου 8.000 βόσνιους μουσουλμάνους άντρες και αγόρια σε μια πρωτοφανή γενοκτονία. 30.000 γυναίκες και παιδιά εκτοπίζονται. Στη σφαγή της Σρεμπρένιστα συμμετείχαν τάγματα εφόδου από την Ελλάδα. Μετά τη σφαγή, τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την περιοχή «ασφαλή ζώνη». Το γήπεδο γέμισε αγριόχορτα, τα δοκάρια σκούριασαν και οι Σερβοβόσνιοι που απέμειναν στην Σρεμπρένιτσα μετά τη γενοκτονία των Μουσουλμάνων δεν είχαν όρεξη για ποδόσφαιρο.
Το 2002, με τις πληγές ακόμα νωπές, άρχισαν να επιστρέφουν οι πρώτοι Μουσουλμάνοι. Το ποδόσφαιρο θα έδινε για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να βρεθούν κοντά χθεσινοί συγχωριανοί, σημερινοί «εχθροί»; «Η γραμμή της σέντρας ήταν το σύμβολο του διαχωρισμού και της έλλειψης εμπιστοσύνης που κυριαρχούσε στην πόλη. Τα μισά αγόρια που ήταν Σέρβοι έπαιζαν στη μία πλευρά του γηπέδου και οι Βόσνιοι στην άλλη», δηλώνει ο Νταμίρ Μπέκτιτς, στο Αl Jazzeera. Είναι ο ιμάμης της Σρεμπρένιτσα που παραδέχεται ότι το ποδόσφαιρο λειτουργούσε θετικά: «Όταν παίζεις δίπλα στον άλλον για πολύ καιρό, αρχίζεις να δίνεις μικρότερη σημασία στις διαφορές».

Η ανακατασκευή του γηπέδου

Το 1995 οι ολλανδοί κυανόκρανοι είχαν κλείσει τα μάτια στην σφαγή. Εννέα χρόνια μετά, το γήπεδο της πόλης ανακατασκευάστηκε από ολλανδική ΜΚΟ. Η Γκούμπερ παίρνει και πάλι ζωή. Αρωγός και η δημοτική αρχή. Το ποδόσφαιρο βοηθά να έρθουν κοντά τα παιδιά του χωριού. Ο προπονητής Εμίρ Μπέκτιτς υπογραμμίζει: «Κάποια παιδιά έχουν μέλη της οικογένειάς τους που σκοτώθηκαν, άλλοι πατέρες που ίσως έδωσαν τη μάχη από την άλλη πλευρά. Αυτό ωστόσο δεν τους χωρίζει πια. Έχουν καταφέρει πραγματικά να γίνουν φίλοι». Στη Σρεμπρένιτσα οι νεότεροι δεν θυμούνται καν τον πόλεμο, βλέπουν μόνο συμπαίκτες που παίζουν μαζί τους. Έχουν συνηθίσει στις εικόνες των μαζικών τάφων, στις διηγήσεις των συγγενών, στα μνημεία. Η ομάδα έχει πάνω από 50 παιδιά στα μικρά της τμήματα, τα οποία συγκεντρώνουν στις κερκίδες γονείς και συγγενείς. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, έχουν κοινό στόχο. Τη νίκη της ομάδας τους. Της Γκούμπερ. Ο μουσουλμάνος Ίλιτς, δεν είναι απλά συμπαίκτης με τον ορθόδοξο χριστιανό σέρβο Χασάνοβιτς, έγιναν φίλοι στο γήπεδο και μετά και εκτός γηπέδου. Παρακολουθούν ποδόσφαιρο, βλέπουν την Εθνική Βοσνίας και έχουν πρότυπα όπως ο Τζέκο, ο Πιάνιτς, o Μπέκοβιτς που παίζουν στην εθνική, αλλά και μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους στην Ιταλία, την Αγγλία, τη Γερμανία και αλλού.

Η ομάδα…

Η ΦΚ Γκούμπερ αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία της σερβοβοσνιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Το 2015 βρέθηκε κοντά στην άνοδο, ενώ το 2016 τερμάτισε έβδομη. Τον Απρίλιο του 2017, η Ένωση των Αθλητικών Δημοσιογράφων της Βοσνίας θέλησε να τιμήσει την Γκούμπερ. Διοργάνωσε φιλικό ματς στη Σρεμπρένιτσα για να επιβραβεύσει τις προσπάθειες της ομάδας για εθνοτική φιλία. Παρόντες στο ματς ήταν ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού Μίρζα Βαρεσάνοβιτς, ο προπονητής της Εθνικής Βοσνίας Μεχμέντ Μπαζντάρεβιτς, αλλά και ο πρώην διεθνής σέρβος επιθετικός Σάβο Μιλόσεβιτς.
Οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές της Γκούμπερ προσπαθούν να ξορκίσουν τα φαντάσματα του παρελθόντος. Μέσα από το ποδόσφαιρο θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετική θρησκεία ή εθνότητα, αλλά μπορούν να ζουν μαζί, να παίζουν ποδόσφαιρο μαζί, να γερνάνε μαζί. Ναι, η Γκούμπερ είναι ένα μοντέλο που μπορεί να ακολουθήσει όλη η Σρεμπρένιτσα και δίνει ελπίδα για το μέλλον…
Υ.Γ.: Την περασμένη αγωνιστική (30/9) η Γκούμπερ έχασε 1-0 εκτός έδρας από την Μπούτνοστ, ενώ σ’ αυτή την αγωνιστική υποδέχεται την Βελέζ. Μετά από οκτώ αγωνιστικές έχει 12 βαθμούς και βρίσκεται στην 8η θέση της βαθμολογίας.

Μάκης Διόγος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet