Θέτουμε στην ημερήσια διάταξη τα βασικά θέματα

luxembourgo

Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης

Πώς είναι τα πράγματα μια εβδομάδα πριν τις εκλογές;
Η προεκλογική εκστρατεία κυριαρχείται κυρίως από ψεύτικα ζητήματα, όπως η ταυτότητα και η γλώσσα, όμως εμείς έχουμε κατορθώσει να θέσουμε στην ημερήσια διάταξη τα βασικά θέματα της λουξεμβουργιανής κοινωνίας: στεγαστική κρίση, οικολογική κρίση, αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες που έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που θέλουν να αλλάξει η κατάσταση στο Λουξεμβούργο. Να σταματήσει η κερδοσκοπία από τα φορολογικά παραθυράκια, όπως το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που επέτρεψε στη ΦΑΓΕ να πληρώνει λιγότερους φόρους εδώ από ό,τι στην Ελλάδα, και το ευεργετικό καθεστώς για τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις, που έχει ως αποτέλεσμα να είναι κυρίως οι εργαζόμενοι αυτοί που χρηματοδοτούν το κοινωνικό κράτος (τα 2/3 των φορολογικών εσόδων προέρχονται από τους εργαζόμενους). Στην πραγματικότητα υπάρχουν εννιά κόμματα και οι ψηφοφόροι έχουν μόνο τρεις επιλογές: το νεοφιλελεύθερο μέινστριμ, που εκπροσωπείται από τα τέσσερα μεγαλύτερα καθιερωμένα κόμματα (τους Φιλελεύθερους, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους που αποτελούν την κυβέρνηση, και τους Συντηρητικούς που είναι το μεγαλύτερο κόμμα) και από ένα μικρό κόμμα τους Πειρατές. Οι δύο εναλλακτικές λύσεις, που υπάρχουν στην συζήτηση, αλλά όχι ως κυβερνητική επιλογή, είναι οι εξής: από τη μια, ένα σύστημα, που διατηρώντας την επιλογή του δεξιού λαϊκισμού, εκπροσωπείται στη βουλή από ένα μικρό κόμμα και εκφράζεται και από άλλα μικρότερα κόμματα, και από την άλλη, η αριστερή μετασχηματιστική προσέγγιση, που αντιπροσωπεύεται κυρίως από την Αριστερά (Déi Lénk) και πιο περιθωριακά από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Δυναμική ανόδου της Αριστεράς

Ποιος είναι ο στόχος σας στις εκλογές;
Σήμερα έχουμε δύο βουλευτές στους εξήντα, και πέντε είναι το κατώτατο όριο για να σχηματίσουμε κοινοβουλευτική ομάδα που θα μας έδινε περισσότερους πόρους, δικαιώματα και μέσα παρέμβασης. Στόχος μας είναι, λοιπόν, οι πέντε βουλευτές, και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα φτάσουμε τουλάχιστον στους τρεις. Το εκλογικό σύστημα δεν είναι δημοκρατικό και κάνει διακρίσεις για τα μικρά κόμματα, γιατί αν και είμαστε μια μικρή χώρα, διαιρούμαστε σε 4 τμήματα στις εκλογές και δύο αγροτικές περιοχές έχουν λιγότερους εκπροσώπους στο κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερο ποσοστό για να εκλεγούν κάποιοι. Αλλά η δυναμική μας βρίσκεται σε άνοδο, έχουμε πετύχει μια ισχυρή ανανέωση και διεύρυνση στους υποψηφίους μας και οι πολίτες αντιδρούν θετικά στις προτάσεις μας. Αυτές τις μέρες αντιμετωπίζουμε μια επίθεση από τη δεξιά, γιατί μια μεγάλη εφημερίδα παρερμήνευσε τη δήλωση ενός υποψηφίου μας σε μια συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκρίνοντας τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη με την αγροτική περιοχή στο Βόρειο Λουξεμβούργο, ο οποίος είπε ότι δεν χρειάζεται κάθε περιοχή να αγοράσει ένα οικονομικό θετικό ισοζύγιο (κερδοφόρο με καπιταλιστικούς όρους), αλλά ότι πρέπει να παίξει ρόλο η αλληλεγγύη.

Ποια είναι τα κυριότερα σημεία της εκλογικής σας πλατφόρμας;
Έχουμε αναπτύξει ένα νέο μοντέλο για το Λουξεμβούργο που φέρνει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και περιβαλλοντική ευθύνη. Αυτό αρθρώνεται γύρω από τα εξής: φορολογική δικαιοσύνη, περιβαλλοντικός και οικονομικός μετασχηματισμός, οικονομικά προσιτή στέγαση, καλύτερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερες αμοιβές.

Με γνώμονα τις πρακτικές ανάγκες

Ποια είναι η ευρωπαϊκή σας πολιτική;
Η Déi Lénk είναι ιστορικά ένα κίνημα που συγκεντρώνει διαφορετικά ρεύματα της παραδοσιακής και σύγχρονης αριστεράς, και είναι ενωμένο στην πράξη εδώ και είκοσι χρόνια. Ο κύκλος των εκλογών -που ξεκίνησε το 2017 με τις δημοτικές εκλογές, συνεχίζεται τώρα με τις βουλευτικές εκλογές και θα τελειώσει με τις ευρωεκλογές- αποτελεί μια ευκαιρία για εμάς για να δεσμευτούμε για μια προσωπική και προγραμματική ανανέωση. Έχουμε εμβαθύνει την ανάλυση της σημερινής κοινωνικής κατάστασης, τη στρατηγική μας και τις προγραμματικές μας προτάσεις για την κοινωνική αλλαγή. Οι ευρωεκλογές θα είναι στο πλαίσιο αυτό η τελική δοκιμασία της θέσης μας στην κοινωνία, παρότι με τους έξι ευρωβουλευτές που έχει το Λουξεμβούργο, οι πιθανότητές μας είναι αρκετά μειωμένες, ώστε να εκλέξουμε έναν ευρωβουλευτή. Θα επικεντρωθούμε στις ευρωεκλογές αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές και η προσέγγιση της εκστρατείας μας δεν θα είναι μέσω των θεωρητικών διαφορών που υπάρχουν γύρω από τη φύση της ΕΕ. Θα είναι οι πρακτικές ανάγκες που θέτουν το πολιτικό πλαίσιο στο Λουξεμβούργο (κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη, οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη) αυτές που θα καθοδηγήσουν τις προγραμματικές μας συζητήσεις. Καθώς σήμερα η πραγματικότητα του Λουξεμβούργου διαμορφώνεται από μια ισχυρή μετανάστευση (40% είναι μη Λουξεμβούργιοι) και από τις μετακινήσεις των εργαζομένων, το διεθνές ζήτημα είναι επίσης και ένα εθνικό ζήτημα. Με πραγματικούς όρους, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ώστε διαφορετικά ευρωπαϊκά κινήματα, όπως η European Spring και το Maintenant le peuple!, που είναι παρόντα μεταξύ των εργαζομένων στο Λουξεμβούργο, να μας βοηθήσουν, και ελπίζουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τις ευρωεκλογές στο Λουξεμβούργο.

Σημ: H Déi Lénk είναι μέλος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet