Του Ρένου ΓεωργίουΤην καλύτερη απεικόνιση του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, κατάφερε να δώσει ο γραφίστας που φιλοτέχνησε το νέο σήμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σαν κομμάτια από σπασμένο καθρέφτη, με οξείες ακμές, έτοιμα να καρφωθούν οπουδήποτε, ακόμα και σ’ αυτόν καθ’ αυτόν τον τίτλο του κόμματος, που δύσκολα διακρίνεται.
Κανένας αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα μπορούσε να καταστρώσει τέτοιο στρατηγικό σχέδιο αποσύνθεσης του κόμματος και απαξίωσης του αρχηγού του, όπως αυτό που εξελίσσεται αυτή την περίοδο. Κι αν κάποιος κατάφερνε να το σχεδιάσει, σίγουρα η εφαρμογή του δεν θα μπορούσε να έχει την επιτυχία του. Αδεξιότητες που οδηγούν σε λάθη, τα οποία ορισμένες φορές αγγίζουν το όριο του φαιδρού και άλλοτε του επικίνδυνου, έλλειψη στόχων οπότε και στρατηγικής, ανικανότητα στελεχών, και βέβαια ένας αρχηγός που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στη θέση του, καθώς αυτοί που τον έβαλαν στην αρχή, πάντα τον έβλεπαν ως προσωρινό.
Οι αντιδράσεις μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ και η διαρροή από το περιβάλλον του προέδρου Ιβανόφ, όπως μαρτυρούν έγκυροι δημοσιογραφικοί κύκλοι, της συνάντησης Σπυράκη – Ζάεφ σηματοδοτούν νέες αλλαγές στο στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό καθαυτό το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών αναμένεται να περάσει by pass, με τη λογική «φωνάζουμε για να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω. Είμαστε σοβαρό ευρωπαϊκό κόμμα, και αν («όταν» λένε οι ίδιοι) γίνουμε κυβέρνηση, θα δείξουμε ότι το κράτος έχει συνέχεια και θα σεβαστούμε αυτά που θα παραλάβουμε». Αν ο Γιώργος Κύρτσος δεν είχε τα προβλήματα που έχει με την εφορία, που οδήγησαν στην άρση της ασυλίας του από το ευρωκοινοβούλιο, θα είχε ήδη πάρει τη θέση της Μαρίας Σπυράκη. Άλλωστε, είναι μία δουλειά που έχει κάνει και στο παρελθόν με έμμεσο τρόπο, βέβαια, και όχι για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα αναζητείται ένα πρόσωπο με κύρος που θα μπορέσει να καλύψει το κενό που αφήνουν στην εκπροσώπηση της ΝΔ οι κακοί χειρισμοί, και κυρίως η αφερεγγυότητα, της Σπυράκη.
«Δύναμη Ελληνισμού»Πλήρη αδιαφορία, στην εικόνα προς τα έξω, αλλά προβληματισμό στα γραφεία του Μοσχάτου παρουσιάζει η ανακοίνωση της δημιουργίας του κόμματος «Δύναμη Ελληνισμού» από τον Τάκη Μπαλντάκο και τον Δημήτρη Καμμένο. Ούτως ή άλλως πρόκειται για κάτι αναμενόμενο και οι περαιτέρω κινήσεις από την ηγεσία της ΝΔ έχουν ήδη σχεδιαστεί. Θα γίνει προσπάθεια υποτίμησης του όλου θέματος, γνωρίζοντας ότι ως πολιτικό κόμμα δεν έχει δυναμική. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι αν καταφέρει να εκπροσωπηθεί στην επόμενη βουλή, θα οφείλεται σε ψήφους που θα πάρει από την Χρυσή Αυγή, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει και ως ανάχωμα της ΝΔ στις διαρροές που μπορεί να έχει προς την πολιτική εκπροσώπηση της εγκληματικής οργάνωσης. Η «Δύναμη Ελληνισμού» μπορεί μελλοντικά να λειτουργήσει ως «σοβαρή Χρυσή Αυγή», ενώ σήμερα δίνει το άλλοθι, και τη δυνατότητα, στον Κυριάκο Μητσοτάκη να στραφεί προς αναζήτηση ψήφων στο χώρο του Κέντρου. Μελανό σημείο και αστάθμητος παράγοντας, για το περιβάλλον Μητσοτάκη, αποτελεί το γεγονός ότι ο Τάκης Μπαλτάκος ήταν και παραμένει συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά. Το κόμμα που έφτιαξε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για χειραγώγηση της όποιας ηγεσίας σε μετεξέλιξη της ΝΔ σε κόμμα σαμαρικών αρχών.
Το χρίσμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογέςΚαι μέσα σ’ όλα αυτά, σημειώνονται τις τελευταίες μέρες, έντονες παρασκηνιακές κινήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν ορισμένοι το χρίσμα του κόμματος για τις επερχόμενες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πιο πρόσφατο γεγονός το όνομα του σημερινού περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα για το δήμο της Θεσσαλονίκης. Όχι πως καίγεται ο Τζιτζικώστας να γίνει δήμαρχος, αλλά σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ένας περιφερειάρχης δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής όσο ισχύει η θητεία του, ακόμα κι αν παραιτηθεί από τη θέση του. Σύμφωνα με πηγές της «Εποχής» στη Θεσσαλονίκη, η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει επίσημα το χρίσμα σε κάποιον υποψήφιο δήμαρχο, μόνο αν αυτός έχει τη δυνατότητα να «πάρει το δήμο με περίπατο». Ο μόνος που θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο είναι ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και σημερινός ευρωβουλευτής, Θοδωρής Ζαγοράκης. Αναρωτιέται κανείς έως πότε θα πληρώνουν οι Έλληνες το πέρασμα της μπάλας που έκανε ο Ζαγοράκης πάνω από τον Λιζαραζού, τη σέντρα στο κεφάλι του Χαριστέα και το γκολ του τελευταίου στον προημιτελικό αγώνα του Ευρω2004, τότε που η εθνική Ελλάδας νίκησε την ομάδα της Γαλλίας με 1 -0.
Η υποψηφιότητα του Ζαγοράκη, όμως, δεν ενθουσιάζει καθόλου το Μοσχάτο, καθώς δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά που θέλει να έχουν τα στελέχη και οι αιρετοί της Νέας Δημοκρατίας, η ομάδα Μητσοτάκη. Αντίθετα, αυτά τα συγκεντρώνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση του δημάρχου ανά πάσα στιγμή και να τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εκλογές που θα χρειαστεί να γίνουν στις αρχές του 2020, όταν η τότε βουλή δεν θα καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτά τα σενάρια που πηγαινοέρχονται μεταξύ «Πειραιώς» και «Οκτωβρίου» περιλαμβάνουν, στην πλήρη ανάπτυξη τους, και το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου, όχι βέβαια για τη θέση της δημάρχου Θεσσαλονίκης.
•