Όλα, σχεδόν, καλά με τη λίστα Λαγκάρντ

Η δίκη για την υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ, από μια άποψη, κατέληξε όπως είχε σχεδιασθεί από την αρχή: σε μια συμβολική ποινή. Κανείς δεν ήταν και δεν είναι κατά το δικαστήριο υπεύθυνος για την απόκρυψή της, την αλλοίωσή της, για την αδράνεια των υπηρεσιών και πολιτικών προϊσταμένων να ενεργήσουν, με βάση αυτή, για να συλλάβουν τη φοροδιαφυγή. Ούτε προκλήθηκε και βλάβη στο ελληνικό δημόσιο, όπως έκρινε το δικαστήριο, γι’ αυτό και ο κ. Παπακωνσταντίνου δικάστηκε με τόσο ελαφριά ποινή. 
Ολοκληρωμένη τώρα η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ίσως περισσότερο και από την υπόθεση εξαγορών από τη Ζίμενς, αποκαλύπτει καθαρά την υπόγεια συνεργασία των δύο πυλώνων του τότε δικομματισμού, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ώστε μια χαρακτηριστική υπόθεση διαφθοράς, τελικά, να μην αποκαλυφθεί. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν έτοιμες λίστες που συνέταξαν άλλοι και η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε παρά να αξιοποιήσει –όπως άλλες κυβερνήσεις– εντούτοις δεν έκαναν τίποτε. Ή σωστότερα τα κατάφεραν να μην  γίνει τίποτε.
Η κ. Λαγκάρντ, αστειευόμενη κατά την τηλεφωνική επικοινωνία της με τον πρωθυπουργό, καθώς έγινε τόσο γνωστή στη χώρα μας λόγω της λίστας, επεσήμανε, και δικαίως, ότι μέχρι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε προκειμένου να αξιοποιηθεί η λίστα. Προσθέτει μάλιστα κάτι που έχει πει και δημοσίως, ότι «οι πλούσιοι συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους». Η απόφαση του δικαστηρίου και ιδίως η ομίχλη που δημιουργήθηκε από τα δύο κόμματα για να μην μπορεί να υποχρεωθεί κανείς να πληρώσει και να μη δικαστεί κανείς, είναι αψευδής μάρτυς. 
Η επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού της Ελβετίας στη χώρα μας, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παπά και τον αναπληρωτή του Π. Νικολούδη, είναι μια καλή πρωτοβουλία. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία καθυστέρηση και κανένας δισταγμός σ’ αυτόν τον τομέα. 

Π. Κ.


 
 

Σκληρή μάχη, δύσκολη συμφωνία

Δεν θα ξεκινήσουμε σήμερα το σημείωμα μας από τους δανειστές μας, από όσα σχεδιάζουν για την εβδομάδα που αρχίζει αύριο και η οποία, ένα μέρος τους, επιδιώκει να είναι κρίσιμη και επικίνδυνα ανοιχτή σε ενδεχόμενα. Θα στρέψουμε την προσοχή μας στο εσωτερικό, στην αντιπολίτευση, κυρίως αυτή που ως τις 25 Ιανουαρίου συγκυβερνούσε.
Και οι δύο πρώην κυβερνητικοί εταίροι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν αποδυθεί σε μια πολύ σκληρή αντιπολίτευση, η οποία τους ωθεί, κατά κανόνα, στη νομική θέση ελέγχοντας τη σημερινή κυβέρνηση για πλημμέλεια, να θυμίζουν τη δική τους πολιτική. Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν προβλήματα γραμμής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, προσανατολίζονται προς ένα συνέδριο στο οποίο θα εκλεγεί νέα ηγεσία. Εν τω μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος δρα ως ανεύθυνος άρχοντας.
Στη ΝΔ, όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να πείσει την ηγεσία της ΝΔ ότι η κυβέρνηση, πιεζόμενη από τους δανειστές με μοχλό τη ρευστότητα, οδεύει σε αδιέξοδο. Γι' αυτό, προτείνει τη μετωπική αντιπολίτευση.
 
Πλεγματική αντιπολίτευση από τη ΝΔ
 
Πρόκειται για μια απλοποίηση, ωστόσο, που δεν μπορεί να πείσει εύκολα ούτε κεντρικά στελέχη του κόμματός του. Πολλά στελέχη του προκρίνουν τη συναίνεση με πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής κατεύθυνσης της χώρας. Η κ. Μπακογιάννη, από την πλευρά της, δεν δίστασε να πει ότι το ταξίδι Α. Τσίπρα στο Βερολίνο ήταν μια θετική εξέλιξη, ενώ ο γραμματέας του κόμματος, κ. Παπαμιμίκος, σύμφωνα με έγκυρο ρεπορτάζ, προτείνει η ΝΔ να κινηθεί σ’ έναν άξονα εθνικής υπευθυνότητας και να αποφύγει το λαϊκισμό. Η ΝΔ, συνεπώς, θα δοκιμάζεται κάθε φορά που ένα νομοσχέδιο, που θα λύνει χρόνια προβλήματα, θα έρχεται στη Βουλή.
Αυτού του είδους η, πλεγματική, αντιπολίτευση ως τώρα δεν βρίσκει αποδέκτες. Οι δημοσκοπήσεις είναι αψευδής μάρτυρας, όπως και αν  αυτές αναγνωσθούν. Ενδιαφέρον, όμως, είναι και το γεγονός ότι αυτή η γραμμή δεν πιάνει και στο χώρο των επιχειρήσεων. Οι επιχειρηματίες μπορεί να είναι επιφυλακτικοί με την πολιτική της κυβέρνησης, όχι όμως και εχθρικοί. Όσο για τους δανειστές, ενώ έχουν έκδηλα κοινούς στόχους με τους πρώην κυβερνητικούς εταίρους, ωστόσο δεν τους θεωρούν αξιόπιστους συζητητές και κυρίως πιθανούς μελλοντικούς συνεργάτες.
 
 
Στις Βρυξέλλες
Χθες στις Βρυξέλλες το Brussel Group σχεδιαζόταν να συζητήσει πάνω στη δέσμη των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Οι συζητήσεις θα είναι συνεχείς ως την Τρίτη ενώ την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει και το Γιούρογκρουπ. Η σύσκεψη, αρχικά, των επτά στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο έχουν αλλάξει δραστικά το κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας και δανειστών. Το έχουν αλλάξει με την έννοια ότι υπάρχει, πλέον, ομαλή επικοινωνία και συνθήκες αποτελεσματικής εργασίας. Οι διαφωνίες ωστόσο παραμένουν.
Εκείνο που προέκυψε με καθαρότητα, όμως, είναι ότι το ελληνικό ζήτημα δεν είναι ένα διμερές, δύσκολο ή απλό, πρόβλημα για τους δανειστές, για την ηγεσία της ΕΕ. Είναι ένα πρόβλημα με σαφές και έμπρακτο διεθνές ενδιαφέρον, καθότι ευρωπαϊκό. Οι δηλώσεις του κ. Έρνεστ, εκπροσώπου του προέδρου Ομπάμα, αμέσως μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ μιλούσαν για «διαφορά» –όχι υποχρεώσεις– μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ: «Οι ΗΠΑ, όπως επί πολλά χρόνια τώρα, βρίσκονται κοντά στους ευρωπαίους συμμάχους και τους εταίρους μας για μερικά (από τα ζητήματα) της οικονομικής ανασφάλειας στην ήπειρο», ανέφερε ο κ. Έρνεστ προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά αυτό το θέμα.»
 
Κρίσιμο Γιούρογκρουπ
 
Οι συζητήσεις, ως την Τετάρτη που αναμένεται το καθοριστικό Γιούρογκρουπ, θα είναι δύσκολες. Η άποψη των δανειστών για τις μεταρρυθμίσεις είναι πολύ διαφορετική από την άποψη της κυβέρνησης. Επομένως, δεν θα υπάρξει  εύκολη συμφωνία. Η κυβέρνηση με όλους τους τρόπους έχει δηλώσει ότι προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με ευθύνη, αλλά ταυτόχρονα είναι διατεθειμένη να υπερασπιστεί την ουσία του προγράμματός της, για το οποίο εξάλλου εκλέχθηκε. Οι δανειστές, χωρίς εναλλακτικές πολιτικές λύσεις και διστακτικοί στο ενδεχόμενο να βρεθούν μπροστά σε καταστάσεις αποσταθεροποίησης σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, δεν μπορούν να αποδεχθούν ως επίσημη γραμμή τους την άποψη των έξαλλων, οι οποίοι όμως έχουν ισχυρές θέσεις στις Βρυξέλλες και ιδίως στη Φρανκφούρτη. Μπορούμε, επομένως, να προβλέψουμε, ότι με δεδομένα όλα αυτά, είναι μεν δύσκολη αλλά εφικτή μια προωθητική συμφωνία.
 
Παύλος Κλαυδιανός
 
 


Εξ όνυχος
 
Μη κρατώντας τα προσχήματα, έστω και κατ' ελάχιστον, η ΝΔ πρωτοστάτησε στις επιθέσεις εναντίον της πλειοψηφίας στην Περιφέρεια Αττικής, της «Δύναμης Ζωής» και προσωπικά της Ρένας Δούρου για μια απόφαση σχετικά με τα διαθέσιμα της Περιφέρειας. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Δύναμη Ζωής πρότεινε διάσπαρτοι σε πολλές τράπεζες λογαριασμοί της Περιφέρειας, με χαμηλότατο επιτόκιο, να συγκεντρωθούν και να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, με στόχο να πετύχουν πολύ καλύτερο επιτόκιο. Το συνολικό ποσό είναι 80 εκατ. ευρώ.
Η ΝΔ με τρεις διαφορετικές ανακοινώσεις της επιτέθηκε στην περιφερειάρχη, την εγκάλεσε για κομματικοποίηση και την κατηγόρησε ότι ενεργεί με εντολή του ΣΥΡΙΖΑ, «προκειμένου να μαζευτούν από την κυβέρνηση χρήματα». Αποκαλύπτει έτσι την εμμονή στο στόχο της, ανεξάρτητα αν σ' αυτό αποβλέπει η απόφαση της Περιφέρειας, να αποδειχθεί έμπρακτα ότι η χώρα δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δηλαδή να υπάρξει χρεοκοπία, για να επαληθευτεί η γραμμή της για τον ανίκανο και ανεύθυνο ΣΥΡΙΖΑ!   

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet