ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΚΗ
Καμία εκποίηση δημόσιου πλούτου και αγαθών
*Η μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης συνίσταται στην πολιτικοποίηση της διαπραγμάτευσης


τη συνέντευξη πήρε ο Αδάμος Ζαχαριάδης

Πως βλέπετε να εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους δανειστές;

Ως ένας τιτάνιος αγώνας που προσομοιάζει στον αγώνα του Δαυίδ της λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατίας εναντίον του Γολιάθ του νεοφιλελευθερισμού. Η μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης συνίσταται στην πολιτικοποίηση της διαπραγμάτευσης. Διότι το μεγάλο διακύβευμα δεν είναι το χρέος αλλά ένας λυσσαλέος αγώνας ιδεολογικής ηγεμονίας και κατίσχυσης του φονταμενταλισμού των αγορών και του άρθρου πίστης του ΤΙΝΑ (there is no alternative). Μόνο έτσι μπορούν να εξηγηθούν άλλωστε οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Γερμανίας. Είναι πρόδηλο ότι το χρέος λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος άλωσης δικαιωμάτων, ως μηχανισμός πειθάρχησης, τιμωρίας και διαρκούς επιτήρησης λαών, ως μέσο απορρύθμισης εργασιακών σχέσεων. Το χρέος είναι η δαμόκλειος σπάθη που κραδαίνει η Ευρώπη της λιτότητας και της ύφεσης εναντίον μιας άλλης Ευρώπης που σκέπασαν τα ερείπια του κοινωνικού κράτους: της Ευρώπης των αξιών του Διαφωτισμού και της δημοκρατίας, της ελευθερίας, ισότητας και αδελφότητας. Η νέα κυβέρνηση έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα, άνοιξε μια ρωγμή στο ζοφερό συμπαγές του νεοφιλελευθερισμού και εγκαινιάζει μια αλλαγή παραδείγματος. Έγινε η υπόμνηση μιας άλλης Ευρώπης και ταυτόχρονα έδειξε ότι νεοφιλελευθερισμός και δημοκρατία είναι αντίφαση εν τοις όροις. Ο μόνος τρόπος να άρχει ο ν.φ είναι μέσω αυταρχισμού και «καταστάσεων έκτακτης ανάγκης».

Εκτός από το κομμάτι της διαπραγμάτευσης υπάρχει και αυτό της διακυβέρνησης της χώρας. Είστε ευχαριστημένη με τους πρώτους δύο μήνες κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;
Είμαι ευχαριστημένη διότι διαψεύσθηκαν τόσο οι Κασσάνδρες  της «αριστερής παρένθεσης» όσο και οι συνήθεις μίζερες φωνές και γκρίνιες που καταμαρτυρούσαν στην νέα κυβέρνηση παλινωδίες και δυστοκία. Ήδη ψηφίσθηκαν τα δύο πρώτα νομοσχέδια, αυτό που αφορά τα μέτρα ανακούφισης της ανθρωπιστικής κρίσης και το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Έπονται τα νομοσχέδια για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, την διοικητική μεταρρύθμιση που προβλέπει την επαναπρόσληψη των αντισυνταγματικά απολυμένων και των «διαθέσιμων» και επίσης το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ. Η «εξ αριστερών» κριτική κατά την οποία τα νομοσχέδια και ειδικότερα το πρώτο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης εμφορούνται από μια λογική «ελεημοσύνης» και «συνδιαχείρισης» του συστήματος καταρρίπτεται από τις διατάξεις που αφορούν      την καταπολέμηση της διαφθοράς και θέτουν τους πυλώνες ενός κράτους δικαίου που είναι προαπαιτούμενο της κοινωνικής πολιτικής μέσω της αναβάθμισης των απαξιωμένων ελεγκτικών μηχανισμών  προκειμένου να παταχθεί –επιτέλους- η φοροαποφυγή. Επιπλέον, η ρύθμιση των εκατό δόσεων θα συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων, την τόνωση της οικονομίας και στην ανακούφιση του «μεγάλου ασθενούς» της που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος, τα επικείμενα νομοσχέδια αποκαθιστούν την χαμένη τιμή της δημοκρατίας που σπίλωσαν –μεταξύ άλλων- το μαύρο στην ΕΡΤ και οι διαβόητες φυλακές τύπου Γ αλλά και τη χαμένη αξιοπρέπεια των απολυμένων συμπολιτών μας. 

Πως αντιλαμβάνεστε τον ρόλο σας ως βουλευτής της κυβερνητικής παράταξης;
Το νομοθετικό έργο μιας αριστερής διακυβέρνησης που δεν συμπορεύεται με την καλλιέργεια ενός διαφορετικού ήθους και την εδραίωση μιας αριστερής «ηγεμονίας» (για να θυμηθούμε τον Γκράμσι) είναι κενό γράμμα. Ο ρόλος ενός αριστερού βουλευτή οφείλει να είναι η άσκηση νομοθετικού έργου και κοινοβουλευτικού ελέγχου και όχι η διατήρηση προσωπικών πελατολογίων. Οφείλει να είναι ο ιμάντας μεταβίβασης της φωνής των απέλπιδων και όχι μέσο διατήρησης προνομίων και συμφερόντων. Οφείλει τέλος, είτε είναι της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, να ασκεί κριτικό έλεγχο της κυβέρνησης σεβόμενος-η την διάκριση των εξουσιών που είναι η μεγάλη παρακαταθήκη του Διαφωτισμού. 

Υπάρχει μια αμφισημία σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις μετά και τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Ως βουλευτής Κέρκυρας ποια είναι η θέση σας σχετικά με το Αεροδρόμιο της πόλης;
Η έντεχνη υποβάθμιση και απαξίωση του Αεροδρομίου τα τελευταία χρόνια αποσκοπούσε στην προλείανση του εδάφους για την ιδιωτικοποίησή του. Δεν υποκύψαμε στους εκβιασμούς και η θέση μας παραμένει αδιαπραγματευτη: Καμία εκποίηση δημόσιου πλούτου και αγαθών. 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet