Ρητορική ανακωχή, εν αναμονή της «λίστας Τσίπρα»

*H αεροπορική τραγωδία απώθησε από τα πρωτοσέλιδα το ελληνικό ζήτημα, αλλά ο κύριος Σόιμπλε καιροφυλακτεί για να εκφράσει πάλι τις αμφιβολίες τουΤου Δημήτρη Σμυρναίου

Σε ένα σημείο τουλάχιστον φαίνεται να συμφώνησαν οι αντιπροσωπείες «1+5», που πέρασαν μαζί το απόγευμα και το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο μοντέρνο κτίριο της καγκελαρίας στο Βερολίνο. Οι υπερβολικές δηλώσεις, αντεγκλήσεις και διαρροές μεταξύ Αθηνών και Βερολίνου δεν βοηθούν τελικά καμιά από τις δύο πλευρές, αν υποτεθεί τουλάχιστον ότι κοινός στόχος είναι η εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης. Έτσι πέραν των όσων δημόσια είχαν πει το ίδιο απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας και η Ανγκέλα Μέρκελ μπροστά σε ένα δάσος από κάμερες κάθε είδους, ελάχιστα παραπάνω πράγματα διέρρευσαν για το τι συζητήθηκε στις πολύωρες διαπραγματεύσεις.

Ουσιαστικός διάλογος

Το μόνο σίγουρο ήταν ότι ο διάλογος ήταν εντατικός και ουσιαστικός. Η ελληνική πλευρά έθεσε όλα τα ζητήματα, ακόμα και αυτά που μπορεί να μην ηχούσαν και πολύ ευχάριστα στα αυτιά της γερμανίδας καγκελαρίου. Αυτή από τη μεριά της δεν εκδήλωσε ενόχληση γι αυτό αντίθετα έδειξε διάθεση να ακούσει, ακόμα και όταν ο Αλέξης Τσίπρας της εξήγησε σε ποια πράγματα αδυνατεί να συμφωνήσει μαζί της. Αλλά επέμεινε ότι δε μπορεί αυτή από μόνη της να δώσει το πράσινο φως για να χαλαρώσει η θηλιά της οικονομικής ασφυξίας γύρω από το λαιμό της ελληνικής οικονομίας. Και ζήτησε πολύ συγκεκριμένα μέτρα και όχι απλώς ιδέες, τα οποία επειδή ο χρόνος κυλά σε βάρος της Ελλάδας θα πρέπει να κατατεθούν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και να πάρουν την έγκρισή τους προκειμένου να διασφαλιστεί η στοιχειώδης έστω χρηματοδότηση της Ελλάδας. Και εδώ αρχίζει προφανώς ο δύσκολος γρίφος για την ελληνική κυβέρνηση, που για μια ακόμα φορά καλείται μέσα σε ελάχιστο χρόνο να καταφέρει αυτά που πέτυχαν άλλοι μέσα σε μια πενταετία. Να πετύχει μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά τομείς, όπως αυτός του φορολογικού συστήματος και συνολικότερα της λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Πάντως από τα λίγα που ακούστηκαν φαίνεται ότι η γερμανική πλευρά επέμεινε σε ζητήματα όπως η άμεση συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Κάποιοι λένε ότι σε αντάλλαγμα θα μπορούσε να κάνει μια διμερή κίνηση καλής θέλησης στο θέμα των αποζημιώσεων των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου.

Αλλάζει το κλίμα;

Ελλείψει περισσότερων ειδήσεων ουσίας, ακόμα και ο γερμανικός τύπος αποφάσισε να ασχοληθεί με πιο ανάλαφρες πλευρές της πρώτης επίσημης επίσκεψης αριστερού Έλληνα πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα. Πόσο έκανε το ξενοδοχείο που έμεινε ο Αλέξης Τσίπρας (319 ευρώ το δωμάτιο που τα πλήρωσε όμως η καγκελαρία όπως συνηθίζεται σε παρθενικές επισκέψεις) και τι μπορεί να συμβόλιζε το κίτρινο σακάκι που επέλεξε για την περίπτωση η σιδηρά γερμανίδα κυρία;
Η ελπίδα που εκφράστηκε από κάποιες πιο αριστερές φωνές αφορά το ενδεχόμενο να «το πήρε απόφαση» η γερμανίδα καγκελάριος, πως ένα Grexit θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και για αυτό είναι έτοιμη ακόμα και να ζητήσει από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σταματήσει τις «προκλήσεις». Αυτό είναι κάτι που μένει να φανεί. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες μέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έδειξε πιο ήρεμος, αλλά αυτός ίσως και να έχει να κάνει με το γεγονός ότι η γερμανική κοινωνία και τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με την αεροπορική τραγωδία με την πτώση του Airbus στις γαλλικές Άλπεις. 

Ο Σόιμπλε καραδοκεί;

Κάποιοι πάντως είχαν παρατηρήσει μια συνολικότερη υιοθέτηση φιλικότερων τόνων προς την Ελλάδα από μερίδα του Τύπου, που ζητούσε την κεφαλή του Τσίπρα επί πίνακι (σε πολιτικό πάντα επίπεδο). Δεν ήταν μόνο η «φιλελληνική» στροφή της Bild αλλά και η ειδησεογραφία σε εφημερίδες της Δεξιάς, όπως η die Welt, οι οποίες απέφυγαν τουλάχιστον σαρκασμούς και ειρωνείες στις οποίες μας είχαν συνηθίσει το τελευταίο διάστημα. Κάποιοι αποδίδουν αυτή τη στάση σε «σήμα της καγκελαρίας», το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οφείλεται και στην νέα αμερικανική παρέμβαση υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης με την Ελλάδα.
Πάντως οι σκληροπυρηνικοί της Χριστιανοδημοκρατίας μπορεί να έχουν λουφάξει αλλά καραδοκούν για να επιτεθούν σε πρώτη ευκαιρία εναντίον της Ελλάδας και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Ηγέτης τους παραμένει πάντα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μπορεί να μην εκδηλώνεται αυτό το διάστημα, αλλά όπως λένε κάποιοι που τον ξέρουν καλά, επιμένει να έχει τις επιφυλάξεις του για τις προθέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις συμβατές με την κυρίαρχη λογική στο Eurogroup. Αν κάποια στιγμή τις εκδηλώσει, θα αποδειχτεί και αν τελικά η περιβόητη διαφωνία του με την τακτική Μέρκελ είναι υπαρκτή ή αν αποτελεί απλά μέρος του χιλιοπαιγμένου έργου με τον καλό και κακό χωροφύλακα.


ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet