Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

 

Απόλλων Κουσκουμβεκάκης, «Blue»Ο συνθέτης - κιθαριστής Απόλλων Κουσκουμβεκάκης και οι ερμηνεύτριες Ειρήνη Τουμπάκη και Άννα Ματσούκα παρουσιάζουν την παράσταση «Blue». Με τραγούδια χαμηλόφωνα, με παλ ηχοχρώματα και συναισθήματα, οι τρεις καλλιτέχνες υποδέχονται και γιορτάζουν το φθινόπωρο, γλυκά και μελαγχολικά, όπως υπαινίσσεται ο τίτλος της παράστασης.
Τα τραγούδια του Απόλλωνα συνδιαλέγονται με παραδοσιακά και έντεχνα ελληνικά, με τους Beatles και τους ABBA. Με δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές του σύγχρονου ποιοτικού ελληνικού τραγουδιού και μια κιθάρα...
Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στις 9μμ, στη Μουσική βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του συλλόγου «Οι φίλοι της μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τιμές εισιτηρίων: 12 και 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων).

 

«Γενούφα» του Λέος ΓιάνατσεκΜε τη «Γενούφα» του Λέος Γιάνατσεκ, ένα από τα σημαντικότερα αριστουργήματα του 20ού αιώνα -για πρώτη φορά στην Ελλάδα-, ανοίγει η καλλιτεχνική περίοδος 2018/19 για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η Γενούφα, η «τέλεια όπερα», όπως την χαρακτήρισε πρόσφατα ο «Guardian», ξεπέρασε τα όρια του σύγχρονου ρεπερτορίου και επιβλήθηκε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, χάρη στο λυρισμό, τη συναισθηματική της ειλικρίνεια, τη μεγαλειώδη μουσική που της χάρισε ο σπουδαίος Τσέχος συνθέτης Λέος Γιάνατσεκ και την υπόθεσή της, έντονα δραματική και ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινη.
Βασισμένη στο συγκλονιστικό λογοτεχνικό έργο της Γκαμπριέλας Πρεΐσοβα «Η ψυχοκόρη της», η Γενούφα «συνομιλεί» με τη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, καθώς μιλάει για τη βρεφοκτονία που έρχεται ως συνέπεια στις σκληρές συνθήκες των μικρών κλειστών κοινωνιών της υπαίθρου. Από τη Σκιάθο έως τη μοραβική επαρχία, οι γυναίκες βιώνουν με τον ίδιο σκληρό τρόπο την καταπίεση της πατριαρχικής κοινωνίας. Το θεατρικό της Πρεΐσοβα γράφτηκε 13 χρόνια πριν από το «κοινωνικόν μυθιστόρημα» του Παπαδιαμάντη και, παρά τις μικρές διαφορές στις κοινωνικές συνθήκες, οι αιτίες, τα συναισθήματα, οι τύχες των γυναικών μοιάζουν θέματα πανανθρώπινα και διαχρονικά.
Tα λαϊκά-παραδοσιακά στοιχεία είναι εμφανή στην πλοκή της υπόθεσης και στους χαρακτήρες, ενώ μέσα από τη γραφή του Γιάνατσεκ τα στοιχεία αυτά υπάρχουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο και στη μουσική του έργου. Τη «Γενούφα» θα σκηνοθετήσει η Γερμανίδα Νίκολα Ράαμπ, μια από τις πιο σημαντικές σκηνοθέτριες όπερας στην Ευρώπη. Η σκηνοθέτρια, με βασικό συνεργάτη στα σκηνικά και τα κοστούμια τον διεθνώς αναγνωρισμένο Γιώργο Σουγλίδη, προτείνει μια κλασική ανάγνωση του έργου και βλέπει τον ωμό ρεαλισμό της ιστορίας μέσα από μια ποιητική διάσταση. Το βασικό στοιχείο του σκηνικού είναι ένα λευκό σπίτι «εγκλωβισμένο» μέσα στο δάσος. Όσο το έργο εξελίσσεται, το σπίτι αλλάζει μορφές και τελικά διαλύεται. Τα κοστούμια έχουν επιρροές από τη μοραβική ύπαιθρο, ενώ στην παραγωγή θα χρησιμοποιηθούν και εντυπωσιακά παραδοσιακά τσέχικα κοστούμια. Την κινησιολογία υπογράφει ο διακεκριμένος χορευτής και χορογράφος Φώτης Νικολάου, ενώ οι φωτισμοί είναι του αναγνωρισμένου Γάλλου Νταβίντ Ντεμπρινέ.
Στη διανομή συναντούμε διακεκριμένους Έλληνες και ξένους πρωταγωνιστές. Στο ρόλο του τίτλου, η ανερχόμενη υψίφωνος Σάρα-Τζέιν Μπράντον, «μια από τις ντίβες του αύριο», όπως τη χαρακτήρισε ο «Independent». Στη δεύτερη διανομή, η διακεκριμένη πρωταγωνίστρια της ΕΛΣ, υψίφωνος Μαρία Μητσοπούλου.
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Νεωκόρισσας, θα ερμηνεύσει η σπουδαία Γερμανίδα Ζαμπίνε Χογκρέφε, η υψίφωνος που αποθεώθηκε από κοινό και κριτική στην περσινή εναρκτήρια παραγωγή της ΕΛΣ, την «Ηλέκτρα» του Στράους, όπου ερμήνευσε με συγκλονιστικό τρόπο την Ηλέκτρα. Στη δεύτερη διανομή, η Τζούλια Σουγλάκου, η οποία μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε ως Φόνισσα, αλλά και ως Λαίδη Μάκβεθ, τώρα αναμετράται με έναν εξαιρετικά απαιτητικό ρόλο και από φωνητικής, αλλά και από σκηνικής άποψης.
Στο ρόλο του Λάτσα ο Ολλανδός Φρανκ βαν Άκεν, ο οποίος συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους τενόρους της γενιάς του, γνωστός στο αθηναϊκό κοινό από την ερμηνεία του ως Αίγισθος στην περσινή εναρκτήρια παραγωγή της ΕΛΣ, «Ηλέκτρα», πλάι στην Χογκρέφε και την Αγνή Μπάλτσα. Ο πρωταγωνιστής της ΕΛΣ, Δημήτρης Πακσόγλου ερμηνεύει τον Στέβα. Ο Πακσόγλου μετά την επιτυχία που σημείωσε σε σημαντικούς ρόλους, δοκιμάζεται για πρώτη φορά στο ρόλο του Στέβα στη Γενούφα. Μαζί τους νεότεροι και διακεκριμένοι μονωδοί, όπως: Ινές Ζήκου, Γιάννης Γιαννίσης, Δημήτρης Κασιούμης, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Άρτεμις Μπόγρη, Μπαρούνκα Πράιζινγκερ, Βαρβάρα Μπιζά, Μιράντα Μακρυνιώτη, Αναστασία Κότσαλη. Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΛΣ υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο διακεκριμένος Αρχιμουσικός της ΕΛΣ, Λουκάς Καρυτινός.
Στις 14, 19, 21, 24, 27 Οκτωβρίου & 2 Νοεμβρίου, στις 8μμ (Κυριακές στις 6.30μμ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 70 ευρώ, φοιτητικό, παιδικό 15 ευρώ, περιορισμένης ορατότητας 10 ευρώ.

 

Εργαστήρι Μουσικής «Το ελληνικό τραγούδι»

Με το ελληνικό τραγούδι, το πιο αγαπημένο είδος μουσικής στην Ελλάδα, εγκαινιάζει τον 9ο χρόνο λειτουργίας του το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής». Ο Κώστας Μυλωνάς και ο Γιώργος Τσάμπρας, ερευνητές και συγγραφείς που έχουν ασχοληθεί όσο λίγοι με το θέμα, δίνουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει, μέσα σε οκτώ δίωρα σεμινάρια, την ιστορία, το ρεπερτόριο και τους σημαντικότερους δημιουργούς και εκτελεστές του.
Πρώτη Ενότητα (4 σεμινάρια): «Γύρω από την ιστορία του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού», Κώστας Μυλωνάς.
Δεύτερη Ενότητα (4 σεμινάρια): «Ελληνικό τραγούδι: τα τελευταία 60 χρόνια (από το 1955 έως σήμερα)», Γιώργος Τσάμπρας.
Εγγραφές στο χώρο της Βιβλιοθήκης και ηλεκτρονικά στο www.mmb.org.gr, τηλ. 210 7282775
Κάθε Τετάρτη από 10 Οκτωβρίου έως 28 Νοεμβρίου, 6-8μμ. Κόστος συμμετοχής για όλο τον κύκλο (8 σεμινάρια) 50 ευρώ και 35 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ), ανά σεμινάριο: 10 ευρώ και 8 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ).

 

«Το αηδόνι του αυτοκράτορα» της Λένας ΠλάτωνοςΤο μουσικό παραμύθι «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» της σπουδαίας Λένας Πλάτωνος, τα τραγούδια της οποίας για τη Λιλιπούπολη έχουν μεγαλώσει γενιές παιδιών, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή ως η κεντρική παραγωγή όπερας για παιδιά και νέους από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής. Πρόκειται για ένα έργο σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας σε μια εντυπωσιακή παραγωγή για 30 παραστάσεις, όπου η όπερα συναντά το animation, δημιουργώντας έναν καινούριο, συναρπαστικό κόσμο. Η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.
Η όπερα της Λένας Πλάτωνος, μιας συνθέτριας που έχει αφήσει ένα βαθύ στίγμα στο μουσικό μας φαντασιακό τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες. Άλλωστε, «δεν παρουσιάστηκε ποτέ ζωντανά, λόγω τεχνικών δυσκολιών και της οπερατικής δομής του», όπως αναφέρει η δημιουργός του.
Η Λένα Πλάτωνος έγραψε «Το αηδόνι του αυτοκράτορα», ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ικανοποιώντας μια επιθυμία του κόντρα τενόρου Άρη Χριστοφέλλη. Μάλιστα, το λιμπρέτο που έγραψε ο ποιητής-βιολόγος Γιώργος Βολουδάκης ξεκινούσε με τη φωνή ενός παιδιού που ρωτούσε αν το μικρό συνθεσάιζερ μπορούσε να συναγωνιστεί το Αηδόνι!
Στην παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ τη σκηνοθεσία υπογράφει η ταλαντούχα Κατερίνα Πετσατώδη, σκηνοθέτρια με σημαντική εμπειρία στο χώρο της όπερας και του μουσικού θεάτρου. Το animation της παράστασης έχει αναλάβει να σχεδιάσει η ανερχόμενη animator Ειρήνη Βιανέλλη. Στην παράσταση συμμετέχει ένα καστ αναγνωρισμένων λυρικών πρωταγωνιστών: Νίκος Κοτενίδης, Δημήτρης Ναλμπάντης, Γιώργος Ρούπας, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Γιάννης Φίλιας και Νίκη Χαζιράκη.
Στην αφήγηση η ηθοποιός Μαρία Σκουλά.
Στις 17, 18, 21, 23 Οκτωβρίου, στις 4, 6, 8, 11, 13, 14, 15, 18, 22, 23, 29 Νοεμβρίου, στις 2, 9, 21, 23, 27, 29, 30 Δεκεμβρίου και στις 2, 3, 4, 5, 8, 9 Ιανουαρίου 2019, πρωινές παραστάσεις στις 11μμ. Στις 1 και 8 Δεκεμβρίου, απογευματινές παραστάσεις στις 6.30μμ. Στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τιμές εισιτηρίων: καθημερινές παραστάσεις για σχολεία: 10 ευρώ, απογευματινές & παραστάσεις Σαββατοκύριακου: 12, 15 ευρώ, φοιτητικό 8 ευρώ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet