Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου • catana@freemail.gr

Όμορα σχήματα

Ωκεανοί, θάλασσες, νησιά, ακρωτήρια, ισθμοί, πορθμοί, χερσόνησοι, βουνά, λόφοι, πεδιάδες, οροπέδια, λίμνες, ποτάμια, φαράγγια, γέφυρες και μικρές κουκκίδες πόλεων και χωριών είναι τα συστατικά στοιχεία των χαρτών του Σκιαθίτη δημιουργού Γιάννη Μιχαηλίδη. Δεν πρόκειται για πολιτικούς ή γεωφυσικούς χάρτες αλλά για εργαλεία προσανατολισμού. Όπως σημειώνει ο ίδιος για το είδος της ζωγραφικής του, αυτό «διαμορφώνει σχήματα, αφήνοντας τη ρευστότητα του χρώματος –όπως είναι απλωμένο στο χαρτί– να δημιουργεί περιγράμματα που σχηματίζουν όμορα κράτη, όμορα σχήματα, τοπία σε κάτοψη». Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία τα έργα που έχουν προκύψει, καθώς είναι μικρών διαστάσεων, επικολλημένα σε χαρτί Α4, μπορούν να αποτελέσουν τις σελίδες ενός σώματος βιβλίου. Η έκθεση διαρκεί έως την 1η Δεκεμβρίου. Ωράριο: Δευτέρα, Τετάρτη 09.30 – 15.30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09.30 – 20.00, Σάββατο 10.00 – 17.00
Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Θουκυδίδου 13, Αθήνα, τηλ.: 2103614143)

Γιάννης Μόραλης

Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη –αποτέλεσμα της σύμπραξης του Μουσείου Μπενάκη, της Εθνικής Πινακοθήκης–Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου, του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας και της Γκαλερί Ζουμπουλάκη– μπορεί να απολαύσει το φιλότεχνο κοινό μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2019. Σκοπός είναι να ανιχνευτεί το οπτικό σύμπαν του καλλιτέχνη μέσα από μια χρονολογική διάταξη των έργων, η οποία ξεκινάει τη δεκαετία του 1930 και καταλήγει στη δεκαετία του 2000. Ωστόσο, τη χρονολογική-βιογραφική ροή «σπάνε», χωρίς να τη διαταράσσουν, αρκετές θεματικές ενότητες μικρότερου μεγέθους, εκθέσεις μέσα στην έκθεση. Για την παρούσα διοργάνωση συγκεντρώθηκαν περίπου 200 έργα ζωγραφικής, ερανισμένα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Τα έργα συμπληρώνονται και αναδεικνύονται από σχέδια, χαρακτικά, εικονογραφήσεις βιβλίων, συνθέσεις σε κεραμικά πλακίδια, μεγάλου μεγέθους γλυπτά και μικρογλυπτά, κοστούμια και μακέτες σκηνικών από θεατρικές παραστάσεις, πρωτότυπα αρχειακά έγγραφα και φωτογραφίες, συνολικά 400 εκθέματα. Την έκθεση συνοδεύει πλούσια εικονογραφημένη έκδοση από το ΜΙΕΤ, η οποία θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο του 2018, κι επίσης πρόκειται να πραγματοποιηθούν εικαστικά εργαστήρια για παιδιά.
Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο Οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα, τηλ.: 2103453111)

 

Τελικά γράφω ή σχεδιάζω;

Ο οπτικός και συμβολικός μικρόκοσμος του Gunter GrassΕγκαινιάζεται την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου έκθεση χαρακτικής με έργα του λογοτέχνη και εικαστικού Günter Grass (1927-2015) σε επιμέλεια της Marta Wróblewska. «Τελικά γράφω ή σχεδιάζω;» αναρωτιέται και ο ίδιος ο καλλιτέχνης στον τίτλο του άρθρου του στο γερμανικό καλλιτεχνικό περιοδικό Art το 1980. Τα εικαστικά δημιουργήματά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα γραπτά του, χωρίς όμως να αποτελούν απλώς εικονογραφήσεις των λογοτεχνημάτων του. Πρόκειται για ένα είδος συμπληρώματος στο λογοτεχνικό περιεχόμενο του έργου του, μια οπτικοποίηση της εικονογραφίας του. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, παρουσιάζονται επιλεγμένα χαρακτικά του καλλιτέχνη από τη συλλογή του Γκντανσκ, κάτι που αποτελεί ευκαιρία στοχασμού και αναστοχασμού για την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά, τη δημοκρατική παράδοση και την ελευθερία του λόγου. Την ημέρα των εγκαινίων θα γίνει ξενάγηση από την επιμελήτρια της έκθεσης, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Αθήνα.
Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή 12.00 – 21.00, Σάββατο 10.30 – 14.30
Γκαλερί Κέννεντυ, Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα, τηλ.: 2103680052)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet