Της Δάφνης Μαντζιαράκη*

Κυριάκο έφυγες νωρίς. Είναι μεγάλη η οδύνη στη σκέψη ότι δεν θα είσαι πια η ζωντανή αγκυρα για τα κοριτσια σου, για τους ανθρώπους σου, και για όλους εκείνους τους κατατρεγμένους από τον πόλεμο, που τους χάρισες εσύ τη ζωή. «Δεν ζητάνε τίποτα», μου είχες πεί ένα πρωί στη Μυτιλήνη. «Ούτε χρήματα, ούτε τίποτα. Μόνο ανάσα χρειάζονται και εγώ τους τη δίνω».
Όταν το σκέφτομαι καλύτερα, έχω την απάντηση, και την έδωσα προχθές στην κόρη σου τη Βιβή. Της είπα ότι έφυγες νωρίς, αλλά πως ήσουν πολύ μεγαλύτερος από τη ζωή, Κυριάκο. Στα 44 σου χρόνια, βρήκες νόημα πολύ βαθύτερο από εκείνο που βρίσκουν οι περισσότεροι από εμάς. Έσωσες πάνω από 5.000 ανθρώπους με τα ίδια σου τα χέρια. 5.000 ανθρώπους. Το νούμερο δεν χωράει στο μυαλό μου. Δεν προλαβαίνω να απαντήσω στα χιλιάδες μηνύματα εκείνων που επηρέασες και ενέπνευσες με την αίσθηση του καθήκοντος, με την ανιδιοτέλεια σου, την ανθρωπιά, τη γενναιότητα και το κουράγιο σου.
Συναντηθήκαμε, μου αλλαξες τη ζωή κι εγώ τη δική σου. Είμαι για πάντα περήφανη που με άφησες να πω την ιστορία σου σε όλο τον κόσμο.
Όλοι πια σε ξερουν σαν τον «Ηρωα του Αιγαίου». Δεν κλαίω άλλο. Σε κρατώ σφιχτά μεσα στην καρδιά μου για παντα να με καθοδηγείς και να με φωτίζεις. Σου το χρωστάω άλλωστε, να κάνω ότι καλύτερο μπορώ, να αφήσω κι εγώ πισω μου έργο όπως άφησες κι εσύ.

* Η Δάφνη Μαντζιαράκη είναι  σκηνοθέτιδα του υποψήφιου για Όσκαρ ντοκιμαντέρ «4,1 miles», με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Παπαδόπουλο.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet