Την προηγούμενη εβδομάδα στην πόλη της Κοζάνης εγκαινιάστηκε η νέα Κοβεντάρειος δημοτική Βιβλιοθήκη. Σε ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό κτήριο, έκτασης 6.500 τετραγωνικών μέτρων, στεγάζεται πλέον η νέα δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης, ένα στολίδι όχι μόνο για την Κοζάνη, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Με το έργο αυτό, η πόλη της Κοζάνης φιλοδοξεί σε μια περίοδο συνολικού επανασχεδιασμού της κοινωνίας να αποτελέσει το κέντρο των γραμμάτων και του πνεύματος ολόκληρης της περιοχής. «Η βιβλιοθήκη της Κοζάνης είναι μια κιβωτός της ιστορίας μας… αλλά και μια πυξίδα για το μέλλον του τόπου μας. Η περιοχή βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις πολλές και σημαντικές δυνατότητες που έχουμε. Ο πολιτισμός είναι δύναμη στα χέρια μας. Είναι ένα όχημα που μπορεί με αυτοπεποίθηση να μας οδηγήσει στο μέλλον», υποστήριξε ο Δήμαρχος της πόλης Λευτέρης Ιωαννίδης στο σύντομο χαιρετισμό του.
Τα εγκαίνια του χώρου πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη (11/10) με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, όπως και την παρουσία των αρχών της πόλης. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων απονεμήθηκαν τα εύσημα στη νυν δημοτική αρχή της πόλης, αλλά και στους προκατόχους της, Κουκουλόπουλο και Μαλούτα, οι οποίοι με συνέπεια συνέβαλαν να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο παρά τα σημαντικά προβλήματα που κατά καιρούς παρουσιάστηκαν. Ο Αλ. Χαρίτσης στη δική του τοποθέτηση τόνισε ότι η κρίσιμη πρόκληση είναι η καλύτερη δυνατή λειτουργία της νέας βιβλιοθήκης, που πλέον είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Θα έχει την αμέριστη στήριξή χρηματοδοτικά αλλά και σε εξειδικευμένο προσωπικό.
Η δημιουργία αυτής της Βιβλιοθήκης αποτελεί κατά μια έννοια τη συνέχιση της σημαντικής και σπουδαίας πνευματικής παράδοσης της πόλης, από το 17o αιώνα, όταν ιδρύθηκε στην Κοζάνη Σχολείο, όπου πρώτος διδάσκαλος σε αυτό ήταν ο Γεώργιος Κονταρής που δίδαξε Θεολογία και αριστοτελική φιλοσοφία. Παράλληλα υπήρξε και ο πρώτος που διατύπωσε τον όρο «Νέος Έλλην». Το 1745 ιδρύθηκε η «Στοά» στην οποία δίδαξε μεταξύ άλλων ο Ευγένιος Βούλγαρης, ενώ λίγο αργότερα το 1756 ιδρύθηκε η Σχολή της Κομπανίας όπου διδάχθηκαν αριστοτελικά σχόλια του Θεόφιλου Κορυδαλλέα.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης των εγκαινίων της Βιβλιοθήκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά σε όλα τα εθνικά θέματα υπερασπίζεται τα δίκαιά της με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Τι περιλαμβάνει η Βιβλιοθήκη

Σε αυτό το κτήριο, σήμερα φιλοξενούνται οι συλλογές της. Συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 150.000 βιβλία, 300 κώδικες, 400 χειρόγραφα, 70.000 λυτά έγγραφα. Ήδη σύμφωνα με τους ιθύνοντες, οι πολίτες της πόλης έχουν αρχίσει να στηρίζουν το έργο της Βιβλιοθήκης, να στηρίζουν την βιβλιοθήκη όπως έκαναν πάντα.
«Οι Βιβλιοθήκες είναι χώροι ελεύθερης σκέψης όπου οι χρήστες διατηρούν το δικαίωμα της επιλογής της πληροφορίας. Η σημασία του ρόλου μιας Βιβλιοθήκης σήμερα, στην εποχή μας της ανοιχτής πληροφορίας, είναι ίσως πιο κρίσιμη από ποτέ. Θα υπηρετήσουμε αυτό τον ρόλο σε μια ιδιαίτερη περίοδο που διανύει η πατρίδα μας: ο λαός καταπιέζεται οικονομικά, ενώ δημοκρατικές λειτουργίες έχουν τεθεί υπό επιτροπεία και αμφισβητούνται υπό το αμιγώς δημοσιονομικό πρίσμα που τείνει να τις αντικαθιστά», τόνισε σε μια αποστροφή του χαιρετισμού ο πρόεδρος του ΔΣ. της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης, Παναγιώτης Δημόπουλος.

Η διάσωσή της στην κατοχή

«Δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάθεται ο επιζών εκείνης της επικίνδυνης αποστολής Ιωάννης Ζήγρας, ο οποίος σε ηλικία 8 ετών συνέδραμε τον πατέρα του Σπύρο Ζήγρα κατά την μεταφορά και φύλαξη των θησαυρών μας με κάρο, τους οποίους δεν θα διαθέταμε πια αν πατέρας και γιος δεν έθεταν εαυτούς σε μεγάλο κίνδυνο…» συνέχισε. Ο πνευματικός θησαυρός της Βιβλιοθήκης και μιας ολόκληρης πόλης που διασώθηκε, όπως καταγράφεται το 1923, αριθμούσε: 6.251 τόμους βιβλίων, 584 χειρόγραφους κώδικες και κώδικες εγγράφων και 307 περιοδικά.

Παντελής Γαρίδης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet