Από την 1η Οκτώβρη, ξέσπασε μία αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και τους οπτικούς δια μέσου της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών, με αφορμή την εφαρμογή του voucher από την πλευρά του Οργανισμού.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, να αποζημιώνει δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ μέσω vοucher αξίας 100 ευρώ τους οπτικούς για τα γυαλιά που πουλάνε σε ασφαλισμένους, πυροδότησε αντιπαράθεση ανάμεσα στο μοναδικό ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας μας και την ΠΕΟΟ, επειδή οι οπτικοί αρνούνται να παραλάβουν το...«μαγικό χαρτάκι» που εκδίδει ο ΕΟΠΥΥ.
Η νέα διαδικασία, αν και νομοθετημένη, δεν εφαρμόζεται από τα καταστήματα οπτικών, με συνέπεια οι ασφαλισμένοι να καταβάλλουν την αξία των γυαλιών στο κατάστημα και να μένουν με το voucher στο χέρι, χωρίς να μπορούν να το καταθέσουν και στον ΕΟΠΥΥ.
Από το 2016 είχε ανοίξει η συζήτηση για την σύναψη σύμβασης, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Οργανισμού, αλλά οι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν διαφωνήσει, αρνούμενοι την υπογραφή σύμβασης, εκφράζοντας φόβους για τη ροή των πληρωμών, αλλά και αρνούμενοι να ενταχθούν στην διαδικασία clawback, όταν οι συνολικές πληρωμές υπερέβαιναν τη θεσμοθετημένη δαπάνη.
Ο ΕΟΠΥΥ, ωστόσο, από το 2017 συμβάλλεται με παρόχους υπηρεσιών υγείας και εκτός πλαισίου σύμβασης παραμένουν, ως και σήμερα, οι οπτικοί και οι θεραπευτές ειδικής αγωγής.
Στόχος του ΕΟΠΥΥ με το νέο τρόπο αποζημίωσης που εφαρμόζεται, είναι να ανακουφιστεί ο ασθενής από την ταλαιπωρία που υφίσταται, πηγαίνοντας από τον οφθαλμίατρο στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για να καταθέσει τα αναγκαία δικαιολογητικά και αναμένοντας την εκκαθάριση για την απόδοση της δαπάνης. Επίσης, με το νέο τρόπο αποζημίωσης ανακουφίζονται οι ασφαλισμένοι, αφού δεν θα καταβάλλουν απ’ ευθείας την αξία των γυαλιών, αλλά θα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ τους παρόχους οπτικούς.

Στη μέση οι ασθενείς

Απέναντι σε αυτή τη διαδικασία βρίσκονται οι επαγγελματίες οπτικοί, με ισχυρές αντιστάσεις και φυσικά στη... μέση βρίσκονται οι ασθενείς.
Σε κάθε βιτρίνα καταστήματος με οπτικά βρίσκεται αναρτημένη και μια «μπροσούρα» με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Το Κατάστημα Δεν Δέχεται τα Voucher Χωρίς Αντίκρυσμα του ΕΟΠΥΥ» και παρακάτω: «Οι οπτικοί- οπτομέτρες δεν αντέχουν να χρηματοδοτούν τον ΕΟΠΥΥ». Διαβάζοντας κάποιος τις ανακοινώσεις των οπτικών/οπτομετρών, θα διαπιστώσει κατ’ αρχάς την καταστροφολογική φρασεολογία που χρησιμοποιείται.
Παράλληλα, τα δύο «συνθήματα» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού και τα voucher έχουν αντίκρυσμα και το αντίθετο συμβαίνει στο θέμα της χρηματοδότησης, αφού ο ΕΟΠΥΥ είναι πλέον ο μοναδικός αγοραστής υπηρεσιών υγείας.
Ανατρέχοντας στα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού διαπιστώνεται πως υπάρχει μια ανοδική τάση στις δαπάνες αποζημίωσης των γυαλιών, αφού το 2012 διατέθηκαν 43.4 εκατομμύρια ευρώ, το 2013 41.1, το 2014 46.17, το 2015 53.98, το 2016 61.17 και το 2017 διατέθηκαν 50.96 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτή η τάση ουδέποτε αξιολογήθηκε, ούτε βέβαια κατά το παρελθόν έγινε ουσιαστικός έλεγχος.
«Αγκάθι» στην όποια δυνατότητα, ή και διάθεση, προσέγγισης ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι η ρευστότητα που διασφαλίζεται -κατά τους οπτικούς- με την καταβολή της αξίας των γυαλιών από τους ασφαλισμένους.
Αντίθετα, οι οπτικοί επιμένουν στο να αρνούνται να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι, παρά την διάθεση του ΕΟΠΥΥ για κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις ή, καλύτερα, για διασφαλίσεις... Μία από αυτές είναι η δέσμευση του ΕΟΠΥΥ δια του προέδρου του, να γίνεται γρήγορα η εκκαθάριση, επιταχύνοντας τις πληρωμές εντός 10-15 ημερών από την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών.

Δανάη Ψωμοπούλου
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet