Η Βικτόρια Μαρίνοβα, γνωστή δημοσιογράφος ουκρανικής καταγωγής, η οποία διέμενε και δούλευε στην πόλη Ρούσε της Βουλγαρίας, έπεσε θύμα βιασμού και δολοφονικής επίθεσης. Η δημοσιογράφος βρέθηκε στις όχθες του Δούναβη νεκρή από περαστικούς. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της δολοφονίας, η βουλγαρική κοινή γνώμη διχάστηκε. Η δημοσιογράφος εργαζόταν σε γνωστό κανάλι όπου παρουσίαζε εκπομπή με ερευνητικό περιεχόμενο. Ωστόσο, η ίδια δεν συγκαταλεγόταν στους δημοσιογράφους που έκαναν ερευνητική δουλειά. Πρόσφατα στην εκπομπή της είχε πάρει συνέντευξη από δύο δημοσιογράφους που ερευνούν υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και υπεξαίρεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στη χώρα. Οι αποκαλύψεις των δύο δημοσιογράφων δημοσιεύτηκαν μερικές εβδομάδες νωρίτερα, όμως στο βουλγαρικό κοινό έγιναν ευρύτερα γνωστές μέσω της εκπομπής.
Η δολοφονία της Μαρίνοβα συσχετίστηκε άμεσα με το δημοσιογραφικό της έργο και την κατάσταση της ελευθερίας του τύπου στην Βουλγαρία. Σε έρευνα για την ελευθερία του τύπου στην Ευρώπη για το 2018, η διεθνής ΜΚΟ «Reporters without Borders», τοποθέτησε την Βουλγαρία στη χαμηλότερη θέση. Τώρα, πολλοί διεθνείς δημοσιογραφικοί οργανισμοί, όπως η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη Εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον θάνατο της δημοσιογράφου και ζητούν να διερευνηθεί. Η Μαρίνοβα είναι η τρίτη δημοσιογράφος που δολοφονείται στην Ευρώπη κατά το 2018, μετά την Daphne Caruana Galizia, στη Μάλτα τον περασμένο Οκτώβριο, και τον Σλοβάκο Ján Kuciak, ενώ επίσης υπάρχει η ανοιχτή υπόθεση ενός ρώσου δημοσιογράφου που θεωρείται νεκρός, αλλά οι ουκρανικές αρχές επιμένουν ότι έχει σκηνοθετηθεί η δολοφονία του.
«Αυθόρμητη» επίθεση;

Πολιτικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά και πολλοί δημοσιογράφοι θεωρούν ότι η δολοφονία της Μαρίνοβα δεν ήταν τυχαία. Ένας συνεργάτης της δημοσιογράφου που εργάζεται επίσης στο ίδιο κανάλι, ανέφερε ότι υπήρχαν απειλές απέναντί τους. Οι αρχές ως τώρα όμως επιμένουν να μην συνδέουν την δουλειά της με την δολοφονία και αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για να υποστηριχθεί μια τέτοια σύνδεση. Μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί ένας 21χρονος ύποπτος, κάτοικος της ίδιας βουλγαρικής πόλης, ο οποίος κρατείται από την γερμανική αστυνομία, καθώς εντοπίστηκε στο Αμβούργο. Ο υπουργός εσωτερικών της Βουλγαρίας δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνδέουν το άτομο αυτό με τη σκηνή του εγκλήματος. Ενώ επίσης οι βουλγαρικές αρχές ανέφεραν ότι ο 21χρονος είχε συλληφθεί ξανά στο παρελθόν για ληστεία. Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση ανακοίνωσε ότι ο κατηγορούμενος καταζητούνταν ήδη για βιασμό και απόπειρα ανθρωποκτονίας, και πρόσθεσε ότι θεωρεί τη δολοφονία της Μαρίνοβα μια «αυθόρμητη» επίθεση που δεν είχε να κάνει με τη δημοσιογραφική της ιδιότητα.

Ευρωπαϊκές αμφιβολίες

Ωστόσο, η υπόθεση αυτή έχει επηρεάσει τη Βουλγαρία και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το δημοσιογράφο Frank Stier, ο οποίος ειδικεύεται στα βουλγαρικά ζητήματα. Η δολοφονία της Μαρίνοβα έχει παρακινήσει το ενδιαφέρον της Κομισιόν και θα ζητήσει περισσότερες πληροφορίες και έρευνα για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων στη Βουλγαρία. Σύντομα μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας, πολίτες έσπευσαν στους δρόμους διαδηλώνοντας. Ενώ ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοβ άσκησε κριτική στους πολιτικούς αντιπάλους του και σε δημοσιογράφους, θεωρώντας ότι όποια σύνδεση της επίθεσης με την δημοσιογραφική δουλειά της Μαρίνοβα είναι ανυπόστατη. Ο Μπορίσοβ ανέφερε ότι οι αντίπαλοί του επικοινωνούν με τις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ σχετικά με το γεγονός, «σα να μην είναι κάτι που συμβαίνει σε άλλες χώρες», επιμένοντας στην θέση του ότι πρόκειται απλά για μεμονωμένη επίθεση. Μάλιστα για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κάλεσε εκπροσώπους από το δημοσιογραφικό χώρο για να δηλώσει ότι όλοι μπορούν να μιλήσουν δημοσίως για οποιοδήποτε ζήτημα χωρίς φόβο.

Όλγα Βερελή
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet