Για το συνέδριο που θα γίνει στο τέλος Νοεμβρίου, τα μέλη του κόμματος ψήφισαν το μανιφέστογια το κομμουνιστικό κόμμα του 21ου αιώνα.Τα μέλη του Γαλλικού ΚΚ, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, έκαναν το μεγάλο βήμα. Στην ψηφοφορία για την επιλογή του «κειμένου βάσης» (τις θέσεις) για το συνέδριο του κόμματος, πλειοψήφησε για πρώτη φορά ένα άλλο κείμενο από αυτό που πρότεινε το Εθνικό Συμβούλιο (ΕΣ). Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 30.833 μέλη, το 62,65% από το σύνολο των οικονομικά τακτοποιημένων. Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή και την ηγεσία του κόμματος, η συμμετοχή θεωρήθηκε ικανοποιητική, καθώς ήταν μεγαλύτερη από αυτή του προηγούμενου συνεδρίου. Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο που κέρδισε την πλειοψηφία με τον τίτλο: «Για ένα μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος του 21ου αιώνα», πήρε 12.719 ψήφους, το 42,15%.
Το κείμενο που πρότεινε το ΕΣ για μια «κοινή βάση» (τις θέσεις) «Ο κομμουνισμός είναι το ζήτημα του 21ου αιώνα» συγκέντρωσε 11.461 ψήφους, το 37,99%. Το τρίτο κείμενο με τίτλο «Επανίδρυση ή διάλυση! Για μια άνοιξη του κομμουνισμού» πήρε: 3.607 ψήφους, το 11,95%. Τέλος, το κείμενο για «Επανοικοδόμηση του ταξικού κόμματος, προτεραιότητα στην ενότητα και τους αγώνες», πήρε 2.385, το 7,9%.
Τα αποτελέσματα αυτά σχολιάστηκαν σχεδόν από όλο τον Τύπο, που έγραψε «για πρωτοφανή αποτελέσματα», για «προειδοποιητικό μήνυμα προς την πλατεία Κολονέλ» (έδρα του ΚΚ), «αποδοκιμασία της ηγεσίας», ενώ η «Ουμανιτέ» αναφέρθηκε στα αποτελέσματα με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Συνέδριο του ΚΚΓ, το “μανιφέστο” ήρθε πρώτο στην ψηφοφορία».
Η ηγεσία του κόμματος με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου έδωσε αναλυτικά τα αποτελέσματα και επισημαίνει ότι πλειοψήφησε το κείμενο «Για ένα μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος τον 21ο αιώνα». Συνεπώς, με βάση το καταστατικό του κόμματος, το κείμενο αυτό θα αποτελέσει την κοινή βάση (θέσεις) του κόμματος για τη συζήτηση. Τέλος, επισημαίνεται «η δύσκολη κατάσταση, κοινωνική και πολιτική στη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο, που επιβάλλει στους κομμουνιστές να κερδίσουν το στοίχημα του συνεδρίου για την οικοδόμηση ενός κόμματος που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Ο Πιερ Λωράν, γραμματέας του κόμματος, με ανακοίνωσή του αναφέρει πως «έλαβε υπόψιν του το αποτέλεσμα και σέβεται την επιλογή των κομμουνιστών (...) Τώρα διαθέτουμε μια νέα κοινή βάση για τις συζητήσεις μας. Ένα κείμενο που δεν έχει συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, το γεγονός αυτό». Σημειώνει δε ότι «μας επιβάλει να εντείνουμε τις συζητήσεις μας και να ανταποκριθούμε στην πρόκληση για την κοινή οικοδόμηση, την ενότητα και τη συσπείρωση. (...) Από την πλευρά μου θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την επιτυχία αυτή».
Ένα ιστορικό γεγονόςΟ Αντρέ Σασέν, από τους πρωτοστάτες του «μανιφέστου», μίλησε για ένα «ιστορικό γεγονός» που για πρώτη φορά συνέβη στο κομμουνιστικό κίνημα, «να πλειοψηφήσει ένα κείμενο εναλλακτικό, που δεν προτάθηκε από την ηγεσία». Πρόκειται, είπε, «για ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο σήμα που καταδεικνύει ότι μια νέα πολιτική ατμόσφαιρα επικρατεί στο κόμμα μας (...) Το αποτέλεσμα αυτό μας βοηθάει ακόμα για τη χάραξη μιας κατεύθυνσης που θα επιβεβαιώνει την κοινή μας θέληση για τη συλλογική οικοδόμηση».
Την αισιοδοξία αυτή του Αντρέ Σασέν δεν συμμερίζεται ο Φρεντερίκ Ζενεβέ, που υπερασπίστηκε το κείμενο «Για μια άνοιξη του κομμουνισμού», ο οποίος τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενότητα των κομμουνιστών και για ριζικές αλλαγές στο κόμμα (...) απευθυνόμενοι στο νου και όχι στα συναισθήματα των συντρόφων/σων». Ωστόσο, εξέφρασε και το φόβο του «για την εσωστρέφεια του κόμματος». Η ανησυχία, ο φόβος και τα ερωτήματα για το μέλλον του κόμματος, διαπερνούν όλο το κόμμα. Για το κλίμα αυτό και τη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε στο κόμμα μετά τα αποτελέσματα, μίλησε στο «Communistes», ένθετο της «Ουμανιτέ», ο συντονιστής των εργασιών του συνεδρίου Γκιγιόμ Ρουμπό-Κάσι, που παρουσιάζει ενδιαφέρον (βλ. πλαίσιο).
Η νέα ηγεσία – γραμματέαςΠέρα από τις νέες επεξεργασίες και προτάσεις για την οικοδόμηση, τη λειτουργία του κόμματος, τις συμμαχίες και τη στρατηγική του, ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που έχει τεθεί, είναι αυτό της νέας ηγεσίας και του γραμματέα. Όχι επίσημα, αλλά από τα μίντια που θεωρούν «αποδοκιμασία της πολιτικής του Πιερ Λωράν» το αποτέλεσμα. Ο ίδιος δεν έχει αναφέρει, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, κάτι που να καθορίζει τις παραπέρα διαδικασίες μέχρι το συνέδριο. Ο Αντρέ Σασέν όταν ρωτήθηκε σχετικά, μεταξύ άλλων, είπε: «Δεν είμαστε εδώ για να πάρουμε κεφάλια. Και δεν θα κλειστούμε σε μια συζήτηση που θα μας εμποδίζει να φθάσουμε στην ουσία του πράγματος. Θα ξεκινήσουμε από την αρχή που έχουμε συμφωνήσει όλοι. Θα συζητήσουμε για τα πρόσωπα που μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις (...) Για το ζήτημα αυτό θα τοποθετηθούμε όλοι μας. Απομένει στον Πιερ Λωράν να εκφράσει την άποψή του».
Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης που έχει ανοίξει άτυπα και τροφοδοτείται από τα μίντια, ακούστηκε και η ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της σημερινής ηγεσίας με την τρίτη άποψη «της άνοιξης του κομμουνισμού» με τους Φρεντερίκ Ζενεβέ και την Έλσα Φοσιγιόν. Μια εκδοχή που δεν φαίνεται να έχει προοπτική. Ως επικρατέστερος να εκλεγεί νέος γραμματέας φέρεται ο βουλευτής Φαμπιέν Ρουσέ, γραμματέας της πανίσχυρης οργάνωσης του βόρειου διαμερίσματος. Πρόκειται για μια προσωπικότητα «ευρύτερα αποδεκτή», έγραψε ο «Politis». Ο ίδιος δεν έχει δηλώσει τίποτα. Η εμφάνισή του, όμως, είναι ηγετική «θα κάνω το παν, ώστε το κόμμα να αποφύγει τις τάσεις - φράξιες (...) Η πρόκληση είναι να συσπειρωθούν οι κομμουνιστές», είπε.
Τις διαδικασίες του Γαλλικού ΚΚ παρακολουθούν, όπως είναι φυσικό, και οι άλλες αριστερές δυνάμεις της Γαλλίας και αρκετοί από την Ανυπότακτη Γαλλία (FI). Αλλά και την Ευρωπαϊκή Αριστερά, καθώς το Γαλλικό ΚΚ είναι μια πολιτική δύναμη με ουσιαστική συμβολή στους κόλπους της.
Μ. Κ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΚΙΓΙΟΜ ΡΟΥΜΠΟ-ΚΑΣΙ-Βρίσκεται σε κρίση το κόμμα; -Και ναι, και όχι Από παντού ακούγεται ότι το Γαλλικό ΚΚ είναι βαθύτατα διχασμένο. Ποια είναι η άποψή σας;Και ναι, και όχι. Ασφαλώς, ναι, αν δούμε τα αποτελέσματα μιας πράγματι μαζικής συμμετοχής, 40 ομοσπονδιακές (περιφέρειες) οργανώσεις έφεραν στην πρώτη θέση το κείμενο του Εθνικού Συμβουλίου και από αυτές 29 έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ 40 ανέδειξαν το «μανιφέστο» πρώτη δύναμη, από τις οποίες οι 24 με απόλυτη πλειοψηφία. Ναι, και για έναν ακόμη λόγο, γιατί κανένα κείμενο –για πρώτη φορά– δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε ένα κλίμα συντροφικότητας και εκφράστηκε η βούληση να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Αυτό είναι που θα πρέπει να κρατήσουμε απ΄ όλη τη συζήτηση.
Μήπως έτσι ελαχιστοποιείς τις δυσκολίες;Σ΄ αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε, ασφαλώς, παραμένουν οι διαφορετικές απόψεις σε σοβαρά ζητήματα, δεν τα υποτιμούμε. Η ενότητα, όμως, των κομμουνιστών μένει να οικοδομηθεί. Έχουμε πολύ εμπειρία, ώστε να μην ακολουθήσουμε το δρόμο που δεν μας οδηγεί πουθενά (...) Ένα κείμενο, συνεπώς, που θα ήταν προϊόν συμβιβασμού των εκπροσώπων των τεσσάρων κειμένων, δεν θα έλυνε τίποτα. Ένα κείμενο κενό περιεχομένου, αντιφατικό δεν θα μας επέτρεπε να ξεδιπλώσουμε τη δράση μας. Θα ήταν (...) καταστροφικό να βγούμε από το συνέδριο με χιλιάδες νικητές και άλλες χιλιάδες ηττημένους. Και αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί, αν η κατάσταση παραμένει όπως έχει.
Και τότε τι;Σύμφωνα με την άποψή μου θα πρέπει να τηρηθούν τέσσερις όροι: α) απόλυτος σεβασμός στο καταστατικό. β) Το κείμενο που πλειοψήφησε εκφράζει ένα δυναμισμό, δεν συγκέντρωσε όμως την πλειοψηφία (...) Με βάση, όμως, αυτό το κείμενο θα πρέπει να συζητήσουμε διεξοδικά και να το βελτιώσουμε. Για να μας εκφράσει όλους, η διαδικασία αυτή είναι αναγκαία περισσότερο από το ψιλολόγημα, προσέχοντας ακόμα και το κόμμα. γ) Να «δοθεί η πλήρης ελευθερία στα μέλη να εκφραστούν», από ποιον και από τι να ελευθερωθούν δεν το λέει, το υπονοεί όμως σαφέστατα όταν τάσσεται κατά των τάσεων-φραξιών και δ) θα πρέπει χωρίς περιορισμούς να προχωρήσουμε πέρα από τις σκέψεις, αναλύσεις και προτάσεις των 4 κειμένων (...) η ζωή προχωράει. Ο κόσμος του Γαλλικού ΚΚ έχει αποκτήσει νέες εμπειρίες και γνώσεις, τις οποίες θα πρέπει να αξιοποιήσουμε.