Επιχειρείται συγκάλυψη της υπόθεσης του ΖακΤη συνέντευξη πήρε η Τζέλα Αλιπράντη

Ένα μήνα σχεδόν μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, ποια είναι η εικόνα τελικά για το τι συνέβη εκείνη τη μέρα βάσει των έως τώρα στοιχείων;
Καταρχήν, οι αρμόδιες αρχές δεν προσκόμισαν και σπουδαία στοιχεία κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Το βασικό, δηλαδή, περιστατικό που γνωρίσαμε από την πρώτη ημέρα με τη μετάδοση του βιντεοληπτικού υλικού, απλώς συμπληρώθηκε μετά με το βίντεο για το τέλος του περιστατικού, όπου βλέπουμε τον Ζακ ημιθανή -ή ήδη νεκρό, δεν ξέρουμε- στα χέρια, ή μάλλον στα πόδια, των αστυνομικών. Τα νέα στοιχεία από τότε μέχρι σήμερα είναι οι καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων, που αυθόρμητα βρίσκουν την πολιτική αγωγή και καταθέτουν στον ανακριτή. Από βιντεοληπτικό υλικό δεν έχουμε κάτι καινούργιο, γιατί γι’ αυτό θα έπρεπε να έχουμε τη συνδρομή της αστυνομίας, να συλλέξει δηλαδή υλικό από κάμερες των γύρω κτιρίων, αλλά δεν το έχει κάνει. Η μόνη συνεισφορά της αστυνομίας ήταν ότι έδωσε στον ανακριτή ένα υλικό από τις κάμερες του Βενέτη, όπου φαίνονται κάποιοι άνθρωποι να συζητούν με τον Ζακ και να λαμβάνει χώρα ένα περιστατικό, όπως ήδη έχει καταγραφεί από μάρτυρα, ότι μιλούσε έντονα με δύο ανθρώπους, απ’ ότι φαίνεται του απαγόρευσαν την είσοδο και ένας μπήκε μέσα στο κατάστημα να του πάρει νερό. Δεν ξέρουμε τι είχε προηγηθεί, το γνωρίζουμε ελάχιστα μόνο από μία μαρτυρική κατάθεση μιας γυναίκας που ήταν σε μπαλκόνι στην Πατησίων και Γλάδστωνος και είδε τον Ζακ να φωνάζει βοήθεια. Βρισκόταν, δηλαδή, σε μία κατάσταση μάλλον φοβική και ταραχής. Το κενό για το τι συνέβη μετά το περιστατικό στον Βενέτη και μέχρι να μπει στο κοσμηματοπωλείο, δεν μπορέσαμε να το αναπληρώσουμε. Ακόμα αναρωτιόμαστε γιατί συνέβη αυτό το επεισόδιο και γιατί μπήκε στο κατάστημα. Σήμερα ξέρουμε ότι φυσικά δεν μπήκε για να κλέψει. Αυτό το τεκμηριώνει και ένας αστυνομικός που καταθέτει ότι αν ήταν κλέφτης, θα είχε βρεθεί κάτι στην τσέπη του, γεγονός που δεν συνέβη. Πλέον είναι σαφές ότι μπήκε για κάποιο άλλο λόγο. Ενδεχομένως για να προστατευθεί από κάτι; Αλλά η αστυνομία δεν εισέφερε το υλικό για να καταλάβουμε τι έχει γίνει. Για την ακρίβεια, δεν έχει ταυτοποιήσει ούτε τους αυτόπτες μάρτυρες που καταγράφονται στο βίντεο, ενώ έχει τη δυνατότητα να βρει τα στοιχεία τους. Μετά από αίτημά μας, ο ανακριτής ζήτησε στις 9 του μηνός την ταυτοποίηση των παραβρισκόμενων και την επόμενη μέρα η αστυνομία απάντησε ότι αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Δεν προσπάθησαν ούτε μία μέρα.

Η πράξη των αστυνομικών συνιστά βασανιστήριοΓιατί πιστεύετε ότι η αστυνομία δεν συνδράμει στην εξιχνίαση της υπόθεσης; Θα προχωρήσετε σε μηνύσεις όσον αφορά το δεύτερο λιντσάρισμα του Ζακ από τους αστυνομικούς;
Επειδή επιχειρείται να συγκαλυφθεί η υπόθεση, καθώς υπάρχει συμμετοχή και αστυνομικών σε αυτήν. Ασφαλώς και θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις. Παρά τα λεγόμενα των συνδικαλιστών αστυνομικών ότι όλα έγιναν βάσει κανόνων, είναι σαφές ότι όλοι οι κανονισμοί και όλα τα πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούν οι αστυνομικοί, προτάσσουν, έστω και ψευδεπίγραφα, τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο θα γίνει η σύλληψη και της συμπεριφοράς απέναντι στον άνθρωπο. Ο αστυνομικός καλείται να δείχνει σεβασμό στη ζωή και την αξιοπρέπεια του συλλαμβανομένου και να μην ασκεί παρά μόνο την απαραίτητη βία. Στην ουσία, δηλαδή, να αυτοσυγκρατείται και να απέχει από οποιαδήποτε άσκηση περιττής βίας, που αφορά μόνο τη δέσμευση, δεν μπορεί να ασκεί τιμωρητική βία. Αυτό που έγινε, δεν υφίσταται πουθενά. Είναι παράνομο και μάλιστα συνιστά βαρύ ποινικό αδίκημα, καθώς πρόκειται για βασανιστήριο.

Πώς κρίνετε τη στάση της πολιτικής ηγεσίας της αστυνομίας όσον αφορά το περιστατικό;
Προς το παρόν δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ενδιαφέρεται για την εξιχνίαση του εγκλήματος, πέραν από κάποιες δηλώσεις. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να ελέγχει τον τομέα τον οποίο διευθύνει, αλλιώς δεν έχουν κανένα νόημα οι δηλώσεις. Οι αρχικές, βέβαια, ουσιαστικά ακυρώθηκαν μετά από την τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας απέναντι στις δηλώσεις των αστυνομικών ότι «εμείς έτσι είμαστε και σε όποιον αρέσει». Εκεί που έπρεπε να έχει επέμβει η πολιτική ηγεσία, με αφορμή αυτές τις δηλώσεις, και να κάνει τα δέοντα, -πρόκειται για πειθαρχικά αδικήματα και γενικώς δεν είναι ανεκτές τέτοιου είδους δηλώσεις- δεν το έκανε. Άρα δεν έχω καμία ελπίδα ότι θα επέμβει για την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η εισαγγελέας ζήτησε τη διερεύνηση ρατσιστικών κινήτρων για τη δολοφονία. Πώς επηρέασε κατά τη γνώμη σας το κοινωνικό υπόβαθρο στο περιστατικό;
Χαιρόμαστε πολύ για την κίνηση της εισαγγελέως. Το ρόλο του κοινωνικού υπόβαθρου ακόμα το αναζητούμε, γιατί δεν έχουμε δεδομένα ούτε για το καθεαυτό έγκλημα. Είναι πολύ πιθανό πράγματι το θύμα να επιλέχθηκε για ρατσιστικούς λόγους, έτσι όπως περιγράφονται από το νόμο, αλλά η αστυνομία δεν έχει συνεισφέρει πολλά στοιχεία ως όφειλε, άρα με ποιο τρόπο να διαγνώσουμε τον χαρακτήρα του εγκλήματος, αφού δεν έχουμε τα βασικά; Πέρα από τις περιορισμένες δυνατότητες της οικογένειας και φίλων του Ζακ που ενδιαφέρονται και ψάχνουν, δεν γίνεται κάτι, και άρα είναι ουτοπικό να ψάχνουμε για ρατσιστικά κίνητρα.

Να σπάσουν τα στερεότυπα του φόβου

Πολιτικά και κοινωνικά τι θα πρέπει να κάνουμε, ώστε να μην ξαναέχουμε ένα τέτοιο περιστατικό λιντσαρίσματος;
Το σοκαριστικό στην περίπτωση του Ζακ ήταν ότι υπήρχαν άνω των 100 ατόμων που παρακολουθούσαν το περιστατικό και πλην ελαχίστων, οι υπόλοιποι ήταν αμέτοχοι. Αν η ιστορία αυτή, αυτή βαρβαρότητα, είναι ικανή να κινητοποιήσει κοινωνικά αντανακλαστικά, μένει να το δούμε. Πάντως έχουμε ένα δεδομένο, που πρώτη φορά φάνηκε με αυτό το θεαματικό τρόπο, ότι μία μερίδα της κοινωνίας είδε ένα βασανιστικό θάνατο και δεν παρενέβη για να γλιτώσει τον άνθρωπο. Αυτό το φαινόμενο πρέπει να ανακοπεί, πρέπει να πάψει να διαχέεται ο φόβος στην κοινωνία για τον άλλον άνθρωπο, για το διαφορετικό, να σπάσουν αυτά τα στερεότυπα του φόβου. Φοβάμαι, όμως, ότι τέτοια περιστατικά έχουν ξαναγίνει πολλές φορές. Οι άνθρωποι έμειναν ίσως απαθείς, γιατί έχουν εθιστεί σε θεάματα βίας αυτού του τύπου, και με τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτού του κέντρου της Αθήνας και της ειδικής δραστηριότητας που έχει. Πρέπει να το συνεκτιμήσουμε και αυτό.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet