Η ιστορία του «πράσινου» άσου που επέλεξε την ΟΚΝΕ και τις σπουδές από την ποδοσφαιρική δόξα...
Ο Πρωταθλητής του 1930 Παναθηναϊκός με τον Αγγελο Μεσσάρη (δεύτερος κάτω από αριστερά)Ο Άγγελος Μεσσάρης έπαιξε ποδόσφαιρο μόλις τρία χρόνια (1928-1931), όμως το όνομά του γράφτηκε στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όσοι γνώρισαν τον Μεσσάρη μιλάνε για έναν παίκτη με εξαιρετικά προσόντα και εξαιρετικό ήθος. Είχε, ωστόσο, ένα... «ελάττωμα»: ήταν κομμουνιστής. Σε δύσκολες εποχές ο Μεσσάρης προσπάθησε να συνδυάσει την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, με τον αγώνα για μια άλλη, δικαιότερη κοινωνία, και τις σπουδές. Στα 17 του χρόνια ο Μεσσάρης είναι ήδη γνωστός ποδοσφαιριστής, αγωνιζόμενος στο «Γουδί». Εκεί τον ανακάλυψε ο Γιώργος Καλαφάτης με τον προπονητή Φόρνερ και ζητάνε να τον πάρουν στον Παναθηναϊκό. Το «Γουδί» βρίσκεται ήδη σε διάλυση και ο πρόεδρός του, Δ. Μαϊδής, συμφωνεί να δοθεί στον Παναθηναϊκό. Πολύ σύντομα ο Μεσσάρης γίνεται το πρώτο όνομα του ελληνικού ποδοσφαίρου και οδηγεί τη νέα του ομάδα στη θριαμβευτική πορεία του ‘29-’30. Τότε ο Παναθηναϊκός νικά 8-2 τον Ολυμπιακό και 4-1 τον Αρη, κατακτώντας τον τίτλο. «Εβάλαμε οχτώ στον Ολυμπιακό κι άλλα τέσσερα στον Άρη, γεια σου Άγγελε Μεσσάρη», έλεγε το τραγούδι των «πράσινων» φιλάθλων…
Το απρόσμενο (;) τέλος…Οι συνθήκες και η νοοτροπία της εποχής ήταν εκείνα που οδήγησαν τον Μεσσάρη στο να πάρει μια τέτοια απόφαση. Έδωσε τρεις φορές εξετάσεις στο Πολυτεχνείο και απέτυχε και τις τρεις. Ο Απόστολος Νικολαΐδης, που είχε ήδη προωθηθεί στην προεδρία του Παναθηναϊκού, του είπε καθαρά ότι δεν υπήρχε περίπτωση να τον βοηθήσει αν δεν άλλαζε τις «εξτρεμιστικές» πολιτικές του απόψεις και αν δεν σταματούσε να ασχολείται με πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Βλέπετε, ο Άγγελος Μεσσάρης ήταν δραστήριο μέλος της ΟΚΝΕ, της νεολαίας του ΚΚΕ. «Αν αποφασίσεις να παίξεις μπάλα και τίποτε άλλο, εγώ θα είμαι εκείνος που θα σε βάλω στο Πολυτεχνείο», του είπε χαρακτηριστικά, για να πάρει αρνητική απάντηση. Δημιουργήθηκε επεισόδιο μεταξύ τους και αυτή ήταν η τελευταία φορά που ο Μεσσάρης είχε κάποια επαφή με τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη και ο Μεσσάρης πήρε την απόφαση να σταματήσει οριστικά τη μπάλα στα 22 του χρόνια. Η απόφαση αυτή προκάλεσε σοκ στους φιλάθλους της ομάδας. Εκατοντάδες κόσμος πολιορκούσε το σπίτι του και έπεφτε κυριολεκτικά στα πόδια του, προσπαθώντας να τον κάνει να αλλάξει γνώμη. Εκείνος ήταν αμετάπειστος. Ηταν το 1931 και ενώ δεν έχει συμπληρώσει τα 21 του χρόνια, εγκαταλείπει οριστικά το ποδόσφαιρο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν o Παναθηναϊκός έμεινε μακριά από το πρωτάθλημα τα 20 επόμενα χρόνια, οφείλεται σ’ αυτό ακριβώς το γεγονός. Με την αποχώρησή του, που συνέπεσε και με την αποχώρηση του ιδρυτή της ομάδας, Γ. Καλαφάτη, ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά διαλύθηκε.
Η ομάδα σε παρακμήΜε την αποχώρηση του Μεσσάρη η ομάδα του Παναθηναϊκού μπήκε σε μια παρατεταμένη περίοδο παρακμής. Στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι τον πόλεμο δεν κατάφερε να ξανακατακτήσει το πρωτάθλημα. Και όχι μόνον αυτό. Πέρασε από ένα σωρό ανακατατάξεις, εσωτερικές διαμάχες και αλληλοεξοντώσεις παραγόντων. Κάποια στιγμή μάλιστα, ο Απόστολος Νικολαΐδης έφτασε στο σημείο να διαπράξει το υπέρτατο ατόπημα και να διαγράψει από τα μητρώα του συλλόγου τον Γιώργο Καλαφάτη! Το σφάλμα βέβαια διορθώθηκε αργότερα με παρέμβαση του γ.γ. του συλλόγου, Μιχάλη Παπάζογλου, αλλά ήταν ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε στον Παναθηναϊκό. Έτσι, από τη «χρυσή ομάδα» δεν έμεινε τίποτα για να θυμίζει τις δόξες του παρελθόντος. Μόνο το κύπελλο του 1940, λίγο πριν τη φρίκη του πολέμου, έδωσε λίγη παρηγοριά στον απογοητευμένο κόσμο.
Ο μεγάλος αυτός ποδοσφαιριστής-αθλητής χάθηκε για τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν παρακολούθησε ποτέ ξανά αγώνα ποδοσφαίρου. Μία μόνο φορά ξαναφόρεσε ποδοσφαιρικά παπούτσια, όταν το 1935 πήρε μέρος σε φιλικό αγώνα Παναθηναϊκού - ΑΕΚ (2-2), που δόθηκε για φιλανθρωπικό σκοπό. Πέτυχε στο Πολυτεχνείο και αφοσιώθηκε στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Μπορεί η καριέρα του να ήταν σύντομη, αλλά πρόλαβε να περάσει στον χώρο του μύθου. Το όνομα «Άγγελος Μεσσάρης» εξακολουθεί μέχρι σήμερα να προκαλεί ανατριχίλα σε όλους τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Πέθανε το 1978 σε ηλικία 68 ετών και πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην κηδεία του.
Μάκης Διόγος