«Ρεπόρτερς χωρίς αφεντικά», Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, 23:15 στην ΕΡΤ1

Είναι το όνειρο πολλών δημοσιογράφων, αλλά είναι λίγοι εκείνοι που το τολμούν. Να μπορούν δηλαδή να ασκούν το επάγγελμά τους χωρίς δεσμεύσεις από κάποιους επιχειρηματίες-αφεντικά και χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τις υποχρεώσεις που επιβάλλει συνήθως η εξάρτηση των μέσων τους από τη διαφήμιση ως κύρια πηγή εσόδων. Τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη το διαδίκτυο έχει δώσει μια πλατφόρμα, που επιτρέπει σε ομάδες θαρραλέων νέων «ρεπόρτερς χωρίς αφεντικά» να τολμήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα.
Κάτι που εκτός από τις ��ικονομικές δυσκολίες της εκκίνησης και τις προσπάθειες να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αναγνωστών, που βομβαρδίζονται καθημερινά από τα fake news που πλημμυρίζουν το διαδίκτυο, αποδεικνύεται συχνά και επικίνδυνο, όπως απέδειξαν οι στυγερές δολοφονίες των ερευνητών δημοσιογράφων Γιάν Κούτσιακ στη Σλοβακία και Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια στη Μάλτα.
Ο Κώστας Αργυρός και οι «Πολίτες της Ευρώπης» βρέθηκαν στα γραφεία τέτοιων νέων ανεξάρτητων ιντερνετικών μέσων στην Σλοβακία, στην Αυστρία, στη Γερμανία, στη Μάλτα, στην Αγγλία, στην Ιταλία. Και συζητώντας με «Ρεπόρτερς χωρίς αφεντικά», με αρθρογράφους και αναλυτές διαπίστωσαν ότι πολλά από αυτά τα επιχειρήματα αποδεικνύονται βιώσιμα και λειτουργικά, παρά τις όποιες αρχικές δυσκολίες. Αρκεί οι δημοσιογράφοι να δείξουν από την αρχή στους αναγνώστες ότι τους σέβονται και προσπαθούν να τους δώσουν πληροφορίες, που δεν θα περιορίζονται στην επιφάνεια των πραγμάτων, αλλά θα αναλύουν, θα εξειδικεύουν, θα διαφωτίζουν άγνωστες πτυχές των γεγονότων.
Στην εκπομπή εξετάζονται και άλλες πλευρές αυτής της εξέλιξης, όπως για παράδειγμα το ερώτημα τι γίνεται με τους πολίτες εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για την ποιοτική ενημέρωση.
Σενάριο-Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός
Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας
Αρχισυνταξία: Ωραιάνθη Αρμένη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet