Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει. Έχουμε σίγουρα αυτοδιοικητικές εκλογές Α΄ και Β΄βαθμού τον Μάιο και ταυτόχρονα ευρωεκλογές. Είναι πολύ πιθανό επίσης την ίδια ημερομηνία να γίνουν και οι εθνικές εκλογές, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να γίνουν στο τέλος της θητείας της βουλής. Με απόφασή της, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε την εκλογική τακτική και τις συμμαχίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που ουσιαστικά θα προετοιμάσουν το έδαφος για τις μελλοντικές συνεργασίες στην κεντρική πολιτική σκηνή. Όπως τόνισε ο νέος γραμματέας του κόμματος, σ. Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην «Εποχή» στις 30/9, «η ευκαιρία είναι να μπορέσουμε μέσα από αυτή την προεκλογική περίοδο, που άτυπα έχει ξεκινήσει, να ξαναπιάσουμε το νήμα της επικοινωνίας με διάφορους κοινωνικούς χώρους (εργασιακούς, γειτονιές). Η προηγούμενη περίοδος, λόγω του πολύ συγκεκριμένου προγράμματος που εφαρμόζαμε, δεν άφηνε πολλά περιθώρια να κάνουμε πράγματα, εκτός όσων μας είχανε επιβληθεί από την τελευταία συμφωνία, και ως εκ τούτου υπήρχε μια αναδίπλωση στον εαυτό μας, όσον αφορά τον κομματικό οργανισμό. Τώρα, λοιπόν, έχουμε περισσότερες δυνατότητες και θεωρώ ότι η πολιτική μας δράση και παρουσία θα πρέπει να στοχεύει στο να καταστούμε αξιόπιστοι στη συνείδηση των πολιτών, να αποδείξουμε ότι αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε παρουσιάσει σαν νέες δυνατότητες, μπορούμε να τα κάνουμε πράξη».
Και πιο κάτω σε άλλη ερώτηση, «θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή, ως χώρος, έχουμε ανάγκη μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη πολιτική ανοίγματος και συνεργασιών. Η προσπάθεια αποκατάστασης μιας πολιτικής σχέσης επικοινωνίας, και ενδεχομένως συμπόρευσης, με αριστερούς, πρώην συντρόφους μας, που “πάγωσαν” τα τελευταία χρόνια, ή που δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν την επιλογή του συμβιβασμού που κάναμε, πρέπει να είναι μέλημά μας, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Διότι εμείς, όπως έλεγα πριν, έχουμε ανάγκη να αποκαταστήσουμε την πολιτική μας αξιοπιστία σε όλο τον κόσμο που μας ψήφισε και στις δύο εκλογικές μάχες του ‘15 και στο μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου που μας ψήφισε στο δημοψήφισμα. Αυτές είναι οι πολιτικές μας δεξαμενές, αν θέλουμε να τις προσδιορίσουμε με όρους εκλογικούς. Γι’ αυτό μίλησα για μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη προσπάθεια ανοίγματος του κόμματος. Από την άλλη, νομίζω ότι είναι και η στιγμή, με αφορμή και τις δημοτικές εκλογές, για να εμπεδώσουμε μια συμπόρευση που υπήρξε όλο αυτό το διάστημα, από το ‘12 και έπειτα, με όλους αυτούς που πολιτικά μας στήριξαν, αλλά που ποτέ δεν αποκτήσαμε οργανικές σχέσεις. Είναι διάφοροι πρώην, πρώην από το ΠΑΣΟΚ, πρώην ακόμα και από το χώρο της Δεξιάς, που τα τελευταία χρόνια χειραφετήθηκαν από τη δεξιά παράταξη και τους βλέπουμε, μετά και από την εμπειρία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να δηλώνουν ότι θα είναι μαζί μας. Αυτός είναι ένας άλλος κόσμος, που, ουσιαστικά, για να το πω χρησιμοποιώντας έναν όρο στη βάση του οποίου μας ασκούν κριτική, αποπασοκοποιήθηκε όλα αυτά τα χρόνια και πλέον έχουμε μια κοινή, θολή, διαδρομή συμπόρευσης. Θα πρέπει πλέον με ένα πιο πολιτικό τρόπο να κινηθούμε από εδώ και πέρα μαζί τους, αναφέρομαι κυρίως σε δυνάμεις που θα πρέπει να συμπορευθούμε στο επίπεδο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Άρα, αυτό που λέγαμε για τις αριστερές δυνάμεις που απομακρύνθηκαν από εμάς, είναι αναγκαίο, γιατί είναι πολιτικά και ποιοτικά κάτι διαφορετικό, αλλά και από την άλλη υπάρχει όλος αυτός ο κόσμος που μας παρακολουθεί και μας στήριξε, και που αναζητά μια μεγαλύτερη πολιτική σχέση μαζί μας».
Αυτή η πολύ σωστή προσέγγιση για τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται το κόμμα εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019, μάλλον απέχει (το πόσο θα φανεί όταν ολοκληρωθεί το παζλ όλων των υποψηφιοτήτων που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ) από τις μέχρι τώρα ανακοινωθείσες ή διαρρεύσασες προτάσεις υποψηφίων. Η μέχρι τώρα απουσία του κόμματος από το κοινωνικό γίγνεσθαι δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για στοίχιση πίσω από υποψηφιότητες που έχουν φθαρεί στη συνείδηση των πολιτών ή πολύ χειρότερα έχουν διαμορφώσει μηχανισμούς διαπλοκής που απομακρύνουν αυτές τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που περιγράφει ο γραμματέας του κόμματος.
Υπάρχει χρόνος ανασύνταξης των παρατάξεων μας και συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων που «ξεμουδιάζουν» μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και χρειάζεται να τους ενθαρρύνουμε με την προώθηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο. Είναι προτιμότερο μέσα από την εκλογική διαδικασία να αποκαταστήσουμε και να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών από το να προσθέσουμε με αφερέγγυο τρόπο μερικά ροζ ακόμα στο χάρτη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο τρόπος που θα συμμετάσχουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, και όχι το ποσοστό που θα πάρουμε από μόνο του, θα αποτελέσει τον καταλύτη για τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών. Η πίστη στις ιδέες μας, οι προτάσεις και τα προγράμματά μας θα είναι εκείνα που θα πείσουν για την επανασυσπείρωση των κοινωνικών δυνάμεων που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Η απλή αναλογική διευκολύνει τις ευρύτερες συσπειρώσεις στα Δημοτικά Συμβούλια. Αυτό που πρέπει να ηττηθεί είναι οι μηχανισμοί της διαπλοκής και χειραγώγησης των πολιτών.

Πέτρος Ζούνης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet