Του Αργύρη Παναγόπουλου

H συμφωνία της ισπανικής κυβέρνησης του Σάντσεθ με το Unidos Podemos του Ιγκλέσιας, του Γκαρθόν και των συνεργαζόμενων αριστερών ψηφοδελτίων, ανέτρεψε το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκηνικό της χώρας, αποτελώντας μια τεράστια ρήξη όχι μόνο με τον παλιό δικομματισμό, αλλά και με τη μεταφασιστική Ισπανία, αφού για πρώτη φορά από τον εμφύλιο πόλεμο η Αριστερά νομιμοποιήθηκε να αποφασίσει με άλλες συγγενικές πολιτικές δυνάμεις την πορεία της χώρας και των ανθρώπων της.
Το «αντικομμουνιστικό» Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται ότι δεν υπάρχει πια. Ο Σάντσεθ προχώρησε σε μια μεγάλη ρήξη. Δεν είναι σαν τον Γκονθάλεθ και τον Θαπατέρο, που μπροστά στη συνεργασία με την Αριστερά επέλεξαν να παραδώσουν τη χώρα τους στους δεξιούς εθνικιστές, εισπράττοντας σήμερα τα αποτελέσματα αυτή της πολιτικής στην Καταλονία. Ο Σάντσεθ και το επιτελείο του προτίμησαν τη συνεργασία με την Αριστερά, όχι μόνο για τον προϋπολογισμό του 2019, αλλά μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της βουλής, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στο Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες, που βασίζουν την ακροδεξιά και λαϊκιστική τους πολιτική στην καταστροφολογία.
Το γεγονός ότι ο Ιγκλέσιας μετατράπηκε στην πράξη σε γεφυροποιό ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και τα εθνικιστικά κόμματα της Καταλονίας, που είναι απαραίτητα για την ψήφιση του προϋπολογισμού, αναβαθμίζει το ρόλο της Αριστεράς σε ένα βασικό συστατικό υλικό για την οικοδόμηση μιας νέας Ισπανίας διαμέσου της πολυπόθητης συνταγματικής αναθεώρησης.
Ο Ιγκλέσιας, μάλιστα, δεν δίστασε να περάσει την πόρτα της φυλακής του Γιεδονέρς για να ανοίξει το διάλογο με την Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας, ERC, και τη συντηρητική κοινωνία των πολιτών που στηρίζει την ανεξαρτησία. Ο Ιγκλέσιας, αλλά και ο Σάντσεθ, αρνήθηκαν ότι ο ηγέτης του Unidos Podemos ανέλαβε το ρόλο του γεφυροποιού, αλλά είναι σαφές ότι το Unidos Podemos, o Ιγκλέσιας και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Κολάου, αποτελούν πλέον βασικούς παράγοντες για την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας στην Ισπανία και του εθνικού προβλήματος της Καταλονίας και της χώρας. Η ERC στοιχηματίζει στην απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων για να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, το PNV θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό εάν παραμείνει η χρηματοδότηση της Χώρας των Βάσκων που είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση του Ραχόι, ενώ το PdeCAT του Πουτζδεμόν θα πρέπει να απέχει, εάν θέλει να διευκολύνει την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός

Ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας υπέγραψαν μια συμφωνία 50 σελίδων, που προβλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ το 2019, από τα 736 που βρίσκεται σήμερα, τη μεγαλύτερη αύξηση μισθού στην ιστορία της χώρας, αφού φθάνει τα 124 ευρώ το μήνα.
Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση της φορολόγησης κατά 2% σε όσους έχουν εισοδήματα που ξεπερνούν τα 130.000 ευρώ το έτος και κατά 4% σε αυτούς άνω των 300.000, ενώ προβλέπεται και η αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων.
Ο προϋπολογισμός έχει ένα καθαρό αριστερό πρόσημο με την αύξηση της φορολόγησης του πλούτου, ενώ δεν προχωρά σε μια γενικότερη και δικαιότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση της φορολογίας κατά 1% σε περιουσίες άνω των 10 εκατ. και την ελάχιστη φορολόγηση των εταιρειών στο 15%.
Το Unidos Podemos ζητούσε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και την αύξηση της φορολογίας για ετήσια εισοδήματα πάνω από 120.000 και οι σοσιαλιστές την ήθελαν για αυτά πάνω από 140.000.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει την αύξηση των κοινωνικών δαπανών κατά 5,1 δισ. και την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 7 δισ., την κατάργηση της ποινικοποίησης των απεργιακών επιτροπών και κυρίως τη φυλάκιση των συνδικαλιστών. To Unidos Podemos και το συνδικάτο των Εργατικών Επιτροπών CC.OO ζητούν την κατάργηση των αντιεργατικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν από την εποχή του Αθνάρ και συνεχίστηκαν μέχρι και την αντιμεταρρύθμιση του Ραχόι, όπως και τη σύνταξη ενός νέου Καταστατικού των Εργαζομένων, για εγγυήσεις εναντίον των μαζικών και άδικων απολύσεων.
Η συμφωνία προβλέπει την προστασία των ενοικίων, ξεκινώντας από τις πιο δύσκολες ζώνες της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, τη στήριξη των εξαρτημένων από τις ουσίες ατόμων, τη διασφάλιση της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων και την επιπλέον αύξηση της κατώτατης σύνταξης κατά 3%.
Η συμφωνία προβλέπει την προστασία της πατρότητας, με την εξίσωση της άδειας του πατέρα με αυτή της μητέρας μετά την κύηση, την υπεράσπιση των γυναικών από τη σεξουαλική βία με αλλαγή του ποινικού κώδικα, τη μερική αναθεώρηση του εκλογικού νόμου, τον έλεγχο στη διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών.
Στον τομέα της Παιδείας προβλέπεται η αύξηση των υποτροφιών, η μείωση των διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια, η αύξηση των δαπανών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αύξηση των επενδύσεων στην επιστήμη και την τεχνολογία κατά 6,7% ή κατά 85 εκατ., και κίνητρα για την επιστροφή των νέων μεταναστών που έφυγαν με την κρίση στο εξωτερικό, ενώ προβλέπονται κοινωνικά τιμολόγια για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο για να καταπολεμηθεί «η ενεργειακή φτώχεια».

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet