Ο Μίμο Λουκάνο, δήμαρχος του Ριάτσε, γνωστός σε όλο τον κόσμο και βραβευμένος για την αλληλέγγυα δράση του, σύμβολο και πρότυπο ανθρωπιάς μέχρι πρόσφατα, σήμερα είναι αποδιοπομπαίος τράγος.
Ο γραμματέας της Λέγκας, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, βρήκε επιτέλους την ευκαιρία να εκδικηθεί έναν άνθρωπο που είχε δημιουργήσει μια υποδειγματική κοινότητα στην πόλη του, μαζί με τους μετανάστες. Πρώτα σταμάτησε την κρατική χρηματοδότηση του προγράμματος ένταξης των μεταναστών, αλλά αυτό δεν του αρκούσε. Στη συνέχεια διέταξε την απομάκρυνση των προσφύγων και των μεταναστών από το Ριάτσε. Ο δήμαρχος συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη για «υπόθαλψη της παράνομης μετανάστευσης». Καταδικάστηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και, μετά από προσφυγή για επανεξέταση της καταδίκης του, άρθηκε ο κατ’ οίκον περιορισμός, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε ότι έπρεπε να απομακρυνθεί από την πόλη του. Οι δήμαρχοι της Νάπολης και του Παλέρμο προσφέρθηκαν να τον φιλοξενήσουν, όμως εκείνος δεν θέλησε να απομακρυνθεί από την περιφέρειά του, την Καλαβρία.
Βαθιά πληγωμένος και πικραμένος, παίρνει το δρόμο της εξορίας. Σε συνέντευξη στο Μανιφέστο αναφέρεται στο Σαλβίνι λέγοντας ότι ο γραμματέας της Λέγκας μισεί «κάθε τι ανθρώπινο». «Η βαρβαρότητα δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά, όσο με αυτή την κυβέρνηση», ξεσπάει ο δήμαρχος.
Ο Λουκάνο νιώθει ότι είναι θύμα «ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδίου που έρχεται από μακριά». Ο Σαλβίνι τον έχει αποκαλέσει «μηδενικό», όπως και τους μετανάστες που ο δήμαρχος έχει βοηθήσει να ενταχθούν, «αλλά θα έρθει καιρός», λέει ο Λουκάνο, «που αυτοί οι έσχατοι, αυτά τα «μηδενικά», θα εξεγερθούν».

Η υποδοχή των μεταναστών θα συνεχιστεί

Στο Ριάτσε είναι όλοι διατεθειμένοι να συνεχίσουν την υποδοχή των μεταναστών, ακόμη και χωρίς χρηματοδότηση από το κράτος. Στο μικρό δήμο υπάρχουν ακόμη 150 μετανάστες, οι οποίοι θα βρουν συμπαράσταση χάρις στη σύντροφο του δημάρχου, την Τεσφαχούν Λεμλέμ από την Αιθιοπία, και χάρις στους πολλούς εθελοντές που εδώ και καιρό συνεργάζονται με τον Λουκάνο. Το μοντέλο Ριάτσε θα συνεχιστεί, παρά το κυνηγητό που έχουν εξαπολύσει ο Σαλβίνι και οι όμοιοί του.
Ο γραμματέας της Λέγκας δεν ενοχλείται από το οργανωμένο έγκλημα, αλλά μόνο από την επιτυχημένη ένταξη των μεταναστών του Ριάτσε.
Ένας άλλος, που ο Σαλβίνι θεωρεί θανάσιμο εχθρό του, ο συγγραφέας του βιβλίου «Γόμορρα» Ρομπέρτο Σαβιάνο, υπενθυμίζει ότι ο Σαλβίνι είναι «ο υπουργός του υποκόσμου».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και γραμματέας της Λέγκας εκλέχτηκε στην Καλαβρία. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Ροζάρνο (την πόλη όπου η εγκληματική οργάνωση Ντράνγκετα είναι ισχυρότατη και όπου έλαβε χώρα πριν από κάποια χρόνια το κυνήγι των μεταναστών που μάζευαν σε άθλιες συνθήκες τα πορτοκάλια), στην πρώτη σειρά ήταν καθισμένα μέλη της οικογένειας Πέσε, ιστορικής οικογένειας της Ντράνγκετα και ο Σαλβίνι δεν είπε τίποτα για το οργανωμένο έγκλημα, παρά μόνο για τις παραγκουπόλεις των μεταναστών.
Ο «άνεμος αλλαγής» που ο Σαλβίνι λέει ότι «θα φυσήξει τον Μάη στην Ευρώπη», είναι μάλλον θύελλα και οι πολίτες της ηπείρου μας, σαν τον Λουκάνο, που θέλουν να αντιταχθούν στη βαρβαρότητα που προελαύνει, δεν έχουν άλλο δρόμο, παρά να πολεμήσουν με όλες τους τις δυνάμεις τα μαύρα σύννεφα, που πυκνώνουν στον ορίζοντα.

Τόνια Τσίτσοβιτς
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet