Να διακηρύξουμε σθεναρά ένα σαφές όραμα για μια κοινωνική ΕυρώπηΟ Γκεόργκι Πιρίνσκι, μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας στο ευρωκοινοβούλιο (Progressive Caucus), μιλάει στην «Εποχή» για την Ευρώπη, την ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, και το 2ο Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ του Μπιλμπάο.

Τη συνέντευξη πήρε
ο Δημήτρης Γκιβίσης

Το θέμα της Ευρώπης βρίσκεται στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις;
Υπάρχουν δύο τύποι συζητήσεων που διεξάγονται. Ο ένας είναι στη φρασεολογία των ευρωκρατών και των πολιτικών, που κυριαρχείται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο άλλος είναι ένας διάχυτος προβληματισμός, ο οποίος υπάρχει σε ολόκληρη την κοινωνία, που επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τον ακραίο εθνικισμό. Και οι δύο είναι εξίσου καταστροφικοί για το είδος της Ευρώπης που χρειάζονται και θέλουν οι άνθρωποι.

Η δύναμη του λαού ως προοπτική, όχι σαν μύθος

Πώς βλέπετε την προοπτική της ενωτικής δράσης των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη;
Οι προοδευτικές δυνάμεις όλων των πολιτικών οικογενειών πρέπει πάνω από όλα να ενσωματώσουν ένα απλό πράγμα. Ότι η καθεμία από αυτές έχει την ίδια καθοριστική αποστολή και τον ίδιο λόγο ύπαρξης: δηλαδή, να διακηρύξουν σθεναρά ένα σαφές όραμα για μια κοινωνική Ευρώπη, που θα βασίζεται όχι στη δύναμη των τραπεζών, αλλά στη δύναμη του λαού. Όχι ως μύθο, αλλά ως μια απόλυτα εφικτή προοπτική! Η προοπτική της ενωτικής δράσης θα εξαρτηθεί από το εάν αυτή η απλή αλήθεια θα μετατραπεί σε αποφασιστική προσπάθεια για να αναπτυχθεί ένα σύνολο κοινών πολιτικών στόχων και κοινών πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών για δράση του καθενός, στοχεύοντας στο ίδιο τελικό αποτέλεσμα: μια προοδευτική πλειοψηφία στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει και να επιβάλει στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια σαφή προοδευτική ατζέντα.

Ποια θεωρείτε ότι είναι σήμερα τα όρια μιας προοδευτικής πολιτικής στην Ευρώπη; Μπορούμε να μιλάμε σήμερα για αριστερή πολιτική στην Ευρώπη, ή στην καλύτερη περίπτωση ο μόνος εφικτός στόχος είναι μια σοσιαλδημοκρατική πολιτική;
Τα κύρια όρια, πριν μιλήσουμε για μια προοδευτική πολιτική σήμερα στην Ευρώπη, είναι από τις συνεχώς επαναλαμβανόμενες διαιρέσεις και συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων προοδευτικών, αριστερών, και οικολογικών κομμάτων, κινήσεων και πλατφορμών. Εάν είμαστε σε θέση, βήμα-βήμα, να αρχίσουμε να ξεπερνάμε αυτή τη θλιβερή ιστορία του διχασμού, μια πολύ πιο φιλόδοξη αριστερή πολιτική είναι αναμφισβήτητα απολύτως εφικτή. Ωστόσο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πλήρως ότι για αυτό πρέπει να δεσμευτούμε να κάνουμε όλα όσα χρειάζονται.

Συζήτηση για συντονισμένη δράσηΤι να περιμένουμε από το 2ο Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ, που θα γίνει 9 - 11 Νοεμβρίου στο Μπιλμπάο;
Ακριβώς αυτό, μια διεξοδική συζήτηση για το πώς θα διαμορφώσουμε μια ισχυρή συντονισμένη δράση κατά την προετοιμασία των ευρωεκλογών του Μαΐου, υπέρ μιας προοδευτικής πλειοψηφίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όχι ως τελικό στόχο, αλλά ως ένα πρώτο συγκεκριμένο και πρακτικό βήμα προς την κατεύθυνση να κερδίσει δύναμη το κάθε κράτος μέλος, ως μια απαραίτητη κυριαρχική βάση για μια πραγματικά δημοκρατική και βιώσιμη Ευρώπη. Να αποκτηθεί δύναμη με βάση τη συμμετοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet