Εκλέχτηκε η νέα Πολιτική ΓραμματείαΟταν συνεδρίαζαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το περασμένο σαββατοκύριακο, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τις εξελίξεις με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά. Μέχρι εκείνη την ώρα υπήρχαν οι δηλώσεις και οι… προτάσεις του Πάνου Καμένου στις ΗΠΑ, που είχαν δημιουργήσει έντονη δυσαρέσκεια στον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν ένα από τα θέματα που συζητούσαν τα μέλη του οργάνου τόσο από το βήμα της αίθουσας όσο και στα πηγαδάκια στο φουαγιέ.
Μια ουσιαστική συνεδρίασηΕντούτοις, κατά γενική ομολογία ήταν μια από τις πιο ποιοτικές συνεδριάσεις που έχουν γίνει από την εκλογή της ΚΕ και μετά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν αντιθέσεις, ή για να το πούμε διαφορετικά, ζωηροί διάλογοι. Ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο η αίσθηση μεγαλύτερης ελευθερίας κινήσεων μετά την 21η Αυγούστου, έστω και αν αρκετοί σημείωναν τις μεγάλες δυσκολίες που συνεχίζουν να υπάρχουν, και η ανάγκη να καθοριστεί στρατηγική για την επόμενη ημέρα. Άλλωστε, είχαν προηγηθεί συνελεύσεις μελών και είχαν κατατεθεί προβληματισμοί και προτάσεις. Δεν έγινε, δηλαδή, μια συνεδρίαση εν κενώ, υπήρχε ύλη προς συζήτηση. Ήταν το νέο σχέδιο, οι προτεραιότητες, οι κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, οι αυτοδιοικητικές εκλογές, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο ρόλος του κόμματος… Ημέρες πριν, είχε κατατεθεί δημόσια κείμενο συμβολής της πρωτοβουλίας μελών 53+, ενώ αυτή τη φορά πολλοί γραμματείς νομαρχιακών επιτροπών πήραν το λόγο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μεταφέροντας το κλίμα από τις περιοχές τους. Πολλά μέλη της Κ.Ε. σημείωναν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά, σημειώνοντας την ολομέτωπη επίθεση της Νέας Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, από το ζήτημα του μισθού έως τις φυλακές τύπου Γ, το προσφυγικό κλπ.
Ασφαλώς, ένα από τα θέματα που κυριαρχούσαν ήταν και η εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας, με την πρόταση για μικρότερο και ενιαίο όργανο να είναι γνωστή από νωρίς. Η πρόταση αυτή είχε διαμορφωθεί ομόφωνα από την απερχόμενη ΠΓ, αν και τις τελευταίες ημέρες στελέχη του οργάνου, κυρίως από την Κίνηση Μελών (την τάση που προέκυψε από τη σύσκεψη του Κάραβελ) επανήλθαν στη σκέψη για δύο διακριτά όργανα. Η εισήγηση, όμως, του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Πάνου Σκουρλέτη ήταν σαφής: ενιαίο πολιτικό όργανο.
Η συζήτησηΜε αυτά τα δεδομένα άρχισε η συνεδρίαση του οργάνου με τις εισηγήσεις προέδρου και γραμματέα. Από νωρίς εκφράστηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις. Ήταν φανερό ότι σε μια σειρά ζητήματα υπήρχαν αποστάσεις –κάποιοι τις χαρακτήρισαν αποχρώσεις—, με τα μέλη των 53, κυρίως αλλά όχι μόνο, να υπερτονίζουν την ανάγκη δυναμικής επιστροφής στο δρόμο και το κοινωνικό πεδίο, έμφαση στα περιβαλλοντικά ζητήματα, στα εργασιακά, στα κοινωνικά δικαιώματα και την καταπολέμηση του ρατσισμού και του εκφασισμού της κοινωνίας με αφορμή τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, την αντιεθνικιστική πολιτική και την ανάγκη να προχωρήσουν οι πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια.
Ιδιαίτερο ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση, ήταν και τα αυτοδιοικητικά. Για ψηφοδέλτια νίκης μίλησαν αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ άλλα σημείωσαν πως όλοι ενδιαφέρονται για τη νίκη… «κοινό στόχο έχουμε, αλλά το ζήτημα είναι ποια θα είναι τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά των σχημάτων», υπενθυμίζοντας την προηγούμενη απόφαση του οργάνου. «Η στήριξη από την πλευρά μας σε πρόσωπα και σχήματα δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων», ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ενώ κάποια άλλα μέλη απέκλεισαν την περίπτωση υποστήριξης υποψηφίων, που στέκονται αρνητικά στη συμφωνία των Πρεσπών ή αντιμετωπίζουν αρνητικά την παρουσία μεταναστών και προσφύγων στις περιοχές τους.
Το ζήτημα της ΕΡΤ, κυρίως αυτό, και γενικότερα των μέσων ενημέρωσης δεν απουσίαζε από την ύλη της συνεδρίασης. Ωστόσο, αποφασίστηκε η συζήτηση αυτή να γίνει οργανωμένα τις επόμενες ημέρες.
Με εκπλήξεις η εκλογή της πολιτικής γραμματείαςΗ πρόταση ήταν ενιαίο πολιτικό όργανο από 21 μέλη συν τον πρόεδρο και τον γραμματέα. Είχαν προηγηθεί συζητήσεις ανάμεσα στα μέλη του απερχόμενου οργάνου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συνθετική πρόταση που να λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες της συγκυρίας και την επανεκκίνηση του κόμματος. Με βάση αυτή τη λογική, στο όργανο προτάθηκαν στελέχη που βρίσκονται σε θέση ευθύνης στην κυβέρνηση, την κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα. Στη διάρκεια των συζητήσεων κατατέθηκαν σκέψεις και προτάσεις ενίσχυσης του τρίτου πυλώνα, των κομματικών στελεχών δηλαδή… Εντέλει η πρόταση του γραμματέα αφορούσε 21 μέλη, με υπουργούς να είναι έξι στον αριθμό και βουλευτές εφτά. Αμέσως μετά την πρόταση, κατατέθηκαν και άλλες προτάσεις, που οι ίδιοι οι προτεινόμενοι δεν τις αποδέχτηκαν.
Η ψηφοφορία έκρυβε όμως και κάποιες εκπλήξεις. Η πρωτιά του Αντώνη Κοτσακά (62 ψήφοι) δημιούργησε αίσθηση, καθώς αρκετά, ακόμα και ιστορικά στελέχη του κόμματος και γενικότερα της αριστεράς, βρέθηκαν πολύ πιο χαμηλά. «Εικονική πραγματικότητα», χαρακτήρισαν το γεγονός στελέχη του κόμματος, σημειώνοντας ότι ήταν απόρροια σκληρής σταυροδοσίας από την πλευρά της νέας τάσης, που συσπειρώνει σήμερα την Πλατφόρμα 2010, τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ και ένα τμήμα της πάλαι ποτέ Ενωτικής Κίνησης. Τα ίδια στελέχη σημείωναν, επίσης, πως σε αντίθεση με την κίνηση που προέκυψε από τη σύσκεψη του Κάραβελ, οι υπόλοιποι λειτούργησαν με αίσθημα ευθύνης ψηφίζοντας πλουραλιστικά και με σεβασμό στη κοινή προσπάθεια. Κατά τα άλλα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαίωσε την αλλαγή των συσχετισμών, καθώς καμία από τις υπάρχουσες τάσεις ή ρεύματα δεν διαθέτει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Πολιτική Γραμματεία. Η Κίνηση Μελών (Κάραβελ) διαθέτει εφτά μέλη (Αν. Κοτσακάς, Ν. Παππάς, Ο. Γεροβασίλη, Γ. Μπαλάφας, Σ. Αναγνωστοπούλου, Ρ. Δούρου, Ν. Σκορίνης). Οι 53 διαθέτουν έξι μέλη (Θ. Δρίτσας, Ευκλ. Τσακαλώτος, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Κ. Κνήτου, Π. Λάμπρου, Ρ. Σβίγκου), ενώ στο κλίμα αυτό κινείται και ο Νίκος Φίλης. Προερχόμενοι από την Ενωτική Κίνηση, που δεν προσχώρησαν στη νέα τάση κρατώντας σαφείς πολιτικές αποστάσεις από αυτήν είναι οι: Δ. Τζανακόπουλος, Δ. Βίτσας, Ε. Καλαμαρά, Ν. Θεοδωρακοπούλου. Στο όργανο εξελέγησαν επίσης τα ιστορικά στελέχη Ν. Βούτσης, Αρ. Μπαλτάς και Γ. Δραγασάκης.
Αν και καμιά τάση ή ρεύμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, όπως προείπα, εντούτοις η συνολική σύνθεση της γραμματείας για οσους γνωρίζουν καλά τα νέα μέλη της, όχι μόνο δεν αποτελεί στροφή πρός τη σοσιαλδημοκρατία, όπως διέρευσε συγκεκριμένη τάση προς τον τύπο. Απεναντίας θα έλεγα ότι είναι ένα κλικ αριστερά. Οι συσχετισμοί διευκολύνουν τον πρόεδρο του κόμματος μιας και η συνολική σύνθεση της γραμματείας πείθει ότι προκειται για ένα όργανο που μπορεί να είναι κέντρο πολιτικών και οργανωτικών αποφάσεων. Τέλος, καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η συγκρότηση του οργανωτικού γραφείου του κόμματος και ο τρόπος λειτουργίας και επικοινωνίας του κόμματος οριζόντια και κάθετα σε συνδυασμό με την αξιοποίηση όλων των μελών της ΚΕ και των τμημάτων της. Εκεί που θα κριθεί η νέα προσπάθεια ανασυγκρότησης είναι στο πόσο αξιόπιστο θα κατστεί το κόμμα στη συνείδηση των πολιτών που το εμπιστεύτηκαν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.
Πέτρος Ζούνης