Το Ποτάμι βαδίζει προς το κρίσιμο συνέδριό του, που θα διεξαχθεί στις αρχές Νοεμβρίου. Η Σεβαστουπόλεως θέλει να δώσει την αίσθηση μιας νέας αρχής για το κόμμα, που προσφάτως εγκατέλειψε το ΚΙΝΑΛ, έπειτα από σοβαρές διαφωνίες που προέκυπταν για σοβαρά κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Η συνάντηση του κ. Θεοδωράκη με τον επικεφαλής της κίνησης «Κοινωνία Αξιών» και η απόφαση για κοινή πολιτική συμπόρευση, αυτό ακριβώς σηματοδοτεί. Το κεντρώο αυτό κόμμα που ιδρύθηκε το 2012, έχει λάβει μέρος στις δεύτερες εκλογές του 2015 μαζί με τους Δημοκρατικούς και τους Πειρατές, λαμβάνοντας περίπου 15.000 ψήφους. Στα πλαίσια της ανανέωσης, το Ποτάμι πρόσφατα πλαισίωσε και ο Θανάσης Χειμωνάς.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, έπειτα από τη συνάντηση του με τα στελέχη της Κοινωνίας Αξιών, υπενθύμισε και την πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, στο συνέδριο του Νοεμβρίου, οι οργανωμένες δυνάμεις του να είναι μόνο το 60% του συνεδρίου. Το 20% να προέρχεται από τις συνεργαζόμενες συμμαχικές δυνάμεις και το άλλο 20% των συνέδρων να είναι πολίτες που μέχρι σήμερα δεν ήταν στο Ποτάμι, αλλά θέλουν να συμμετέχουν στο ανοικτό συνέδριο.
Ταυτόχρονα, το κόμμα συνεχίζει την καμπάνια του #thelopotami. Το κόμμα δημιούργησε site και καλεί πολίτες να περιγράψουν συνοπτικά τα πολιτικά τους θέλω. Μικρές φράσεις που συχνά με απλό τρόπο δείχνουν ποια θεωρούν ως προβλήματα τα στελέχη ή οι φίλοι του Ποταμιού. Χαρακτηριστικά, «θέλω όλα τα παιδιά να περάσουν από το σχολείο του αθλητισμού», λέει ο ολυμπιονίκης, Δημοσθένης Ταμπάκος συμμετέχοντας στην καμπάνια. Ακόμα, το κόμμα τρέχει ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των δημοτικών και περιφερειακών αρχών «σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει αυτούς που φεύγουν, αλλά και να προσδιορίσει τι τελικά θέλουμε για τις πόλεις μας και τις περιφέρειές μας». Παράλληλα, αυτό το σαββατοκύριακο ο Σταύρος Θεοδωράκης πραγματοποιεί περιοδεία στη Θεσσαλία στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου.
Στο συνέδριο θα μιλήσουν προσωπικότητες από διάφορους χώρους των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής: ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος, η πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, ο καθηγητής του London School of Economics και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Δημήτρης Βαγιανός, ο ιστορικός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης, ο ψυχίατρος – ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιωσαφάτ, ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης, ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας, η ιστορικός και συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Χαραλαμπίδης.

Αυτοϋπονόμευση και όχι μόνο

Ωστόσο, παρόλο που το κόμμα κάνει φιλότιμες επικοινωνιακές προσπάθειες να επανατοποθετηθεί με αξιώσεις στον πολιτικό χάρτη, οι διαστάσεις απόψεων (π.χ. για τη στήριξη της κυβέρνησης στη Βουλή, αν έρθει προς επικύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών) μεταξύ των στελεχών του συνεχίζονται, δυο τουλάχιστον βουλευτές λοξοκοιτούν προς τη Νέα Δημοκρατία, ενώ δημοσκοπικά είναι σταθερά κάτω από το όριο του 3%. Το Ποτάμι θα ήθελε ενδεχομένως πολύ να συνιστά ένα μικρό και σταθερό, αλλά ταυτόχρονα νηφάλιο, κεντρώο πόλο μέσα στο κοινοβούλιο. Χρονικά η πολιτική του διαδρομή διαρκεί περίπου 4 χρόνια και είναι έτοιμο σχεδόν να εξαφανιστεί. Η δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση Τσίπρα, η απομύζηση στελεχών του από άλλα κόμματα και ο πολιτικός προσανατολισμός των μελών του προς τη ΝΔ δεν αφήνει χώρο στο κόμμα να υπάρξει. Με άλλα λόγια…αυτοϋπονόμευση, αλλά όχι μόνο.

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet