Με πολιτική σταθερότητα

«Για μένα το θέμα έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω συνέχεια», είπε ο Αλ. Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε για την παραίτηση Κοτζιά και την επιστολή που τη συνόδεψε στη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. «Ενημερώθηκα», πρόσθεσε, «για μια επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο μου σε έναν φάκελο με την ένδειξη “αυστηρά προσωπικό”. Θα τη διαβάσω με προσοχή όταν επιστρέψω. Άλλωστε, αύριο (Σάββατο) θα συναντηθώ κατ΄ ιδίαν με τον Νίκο Κοτζιά. Ωστόσο, δεν συνηθίζω να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σ εμένα ως “αυστηρά προσωπικές”. Και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε τώρα».
Δεν παρέλειψε, όμως, να δηλώσει για τον υπουργό που παραιτήθηκε ότι «δεν ήταν απλώς ένας υπουργός και συνεργάτης μου, αλλά και ένα ανοιχτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό που με κάνει να είμαι ακόμα ευτυχής, είναι πως θα έχω τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύομαι τακτικά στα κρίσιμα θέματα στρατηγικής, που αφορούν την εξωτερική μας πολιτική και πλέον βρίσκονται αποκλειστικά στα δικά μου χέρια», θέλοντας να τονίσει ότι, παρά την αποδοχή της παραίτησης, οι σχέσεις δεν έχουν διαρραγεί.

Δύο παράλληλοι στόχοι

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή αιτήματος ψήφου εμπιστοσύνης, απέκλεισε την πρώτη περίπτωση λέγοντας ότι «οι προβλέψεις (για πρόωρες εκλογές) εδώ και δυόμισι χρόνια δεν έχουν επαληθευτεί· όσοι αρέσκονται σ΄ αυτές, καλύτερα να αναζητήσουν την τύχη τους στον... τζόγο». Όσο για το δεύτερο, τόνισε πως «οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης, όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της βουλής. Τούτη την ώρα η κυβέρνηση χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής αντιπροσωπίας». Και συμπλήρωσε: «Έχουμε δύο μεγάλα επιτεύγματα, το ένα αφορά την έξοδο από την κρίση με την κατοχύρωση της πολιτικής σταθερότητας και τη συμφωνία των Πρεσπών. Είμαι αποφασισμένος να προστατέψω με όλες μου τις δυνάμεις αυτά τα δύο επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω το ένα έναντι του άλλου. Πολύ περισσότερο που η προστασία του ενός αποτελεί και προϋπόθεση την προστασία του άλλου».

Ευρώπη και προσφυγικό

Στην εισηγητική ομιλία του ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στις εργασίες της συνόδου, για να τονίσει την ανάγκη να επιλυθούν στη σωστή κατεύθυνση τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, που «δεν μπορεί να παραπέμπεται στις μετεκλογικές καλένδες», καθώς «η όποια καθυστέρηση θα αποτελέσει κίνδυνο για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν πυροτέχνημα. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση, χωρίς τις απαραίτητες διορθώσεις έχοντας λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση». Και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην κοινή πρόταση Ελλάδας – Ισπανίας για τη δημιουργία Ευρωπαϊκών Ταμείων κατά της Ανεργίας, που επανήλθε στη σύνοδο αυτή.
Για το προσφυγικό ανακοίνωσε ότι «συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες διέλευσης και προέλευσης προσβλέποντας και στη σύνοδο ΕΕ-Αραβικών Χωρών αρχές του 2019, στην Αίγυπτο». «Έχουμε αναδείξει», τόνισε, «την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής στο πλαίσιο μια νέας πολυεπίπεδης πολιτικής για τη Μεσόγειο, που αφορά στη μετανάστευση, αλλά και στην οικονομία, την ενέργεια και την ασφάλεια. Αν θέλουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, πρέπει να αποδίδουμε εξίσου μεγάλη σημασία και στις τρεις διαστάσεις», κατέληξε.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet