ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για τις 29 Μαρτίου 2015
Επιμέλεια Λιάνα Μαλανδρενιώτη lianam@otenet.gr
Joanna Drigo & Ευστάθιος Δράκος
Οι δύο χαρισματικοί καλλιτέχνες οπωσδήποτε προκαλούν το ενδιαφέρον με τη νέα τους μουσική πρόταση, μια πρόταση που ντύνεται με το χρώμα της άνοιξης και γίνεται ένα τραγούδι που αγαπάει το παρελθόν και φωτίζει το μέλλον. Η Joanna Drigo και ο Ευστάθιος Δράκος, ο συνθέτης και τραγουδιστής των Minor Project, ενώνουν τις μουσικές τους ταυτότητες σε μία μοναδική βραδιά που υπόσχεται να σε κάνει να θυμηθείς τα παραμύθια του Νιόνου, να χαμογελάσεις με τις μελωδίες του Μάνου, να χορέψεις στο ρυθμό του πιο ξεχασμένου βαλς και έπειτα να επιστρέψεις στη σκηνή που μεγάλωσε και ενέπνευσε τους δύο τραγουδοποιούς, γεμάτος από εκείνο το υπέροχο συναίσθημα της νοσταλγίας.
Ο Δημήτρης Σιάμπος (κιθάρες), ο Κώστας Πατσιώτης (κοντραμπάσο), ο Γιώργος Τσιατσούλης (ακκορντεόν) και ο Αλέξανδρος Μπαλτάς (τύμπανα) αποφασίζουν να δώσουν πνοή σε αυτό το μουσικό project που γεννήθηκε σαν ιδέα κάπου στην καρδιά των Κυκλάδων, λίγα χρόνια πριν... Σε αυτήν τη ξεχωριστή συνάντηση, ο καθένας με τον προσωπικό και αφοπλιστικό του τρόπο θα μεταδώσει πως αντιλαμβάνεται και παράγει πρωτότυπους ήχους, μέσα από τη μουσική.
Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 9μ.μ., στο Σταυρό του Νότου. Είσοδος 10 ευρώ με μπύρα-κρασί.
Γέφυρες τέχνης από τις φυλακές στην κοινωνία
Το οργανικό σύνολο ARTéfacts ensemble παρουσιάζει έργα έξι νέων ευρωπαίων συνθετών γραμμένα ειδικά για το σύνολο και εμπνευσμένα από τη ζωή των γυναικών στις φυλακές της Θήβας, έργα με βαθιά φιλοσοφική διάσταση, με πολλή ευαισθησία και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικά avant-garde δείγματα της νέας γενιάς ευρωπαίων συνθετών της contemporary classical μουσικής. Το ARTéfacts ensemble αποτελούν οι: Ai Motohashi-Σιδέρη (πιάνο), Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο), Guido De Flaviis (σαξόφωνο), Λαέρτης Κοκολάνης (βιολί), Μάριος Δαπέργολας (βιόλα), Κώστας Σερεμέτης (κρουστά), Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά).
Η βασική ιδέα του ARTéfacts ensemble ήταν η σύνθεση έργων για live electronics ή προηχογραφημένους ήχους και ακουστικό σύνολο, με βάση τις ηχογραφήσεις ήχων και μαρτυριών από κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Θήβας κατά τη διάρκεια του προγράμματος art and drama therapy που εκπόνησε η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΑΜΑΚΑ, από τον Σεπτέμβρη του 2013 μέχρι τον Ιούνιο 2014. Έννοιες που σχετίζονται με τη ζωή στις φυλακές, όπως ο εγκλεισμός, η ρουτίνα, ο πανοπτισμός, έτσι φυσικά όπως τις αντιλαμβάνονται άνθρωποι εκτός εγκλεισμού, καθώς και μαρτυρίες των ίδιων των κρατούμενων γυναικών αποτέλεσαν τους βασικούς θεματικούς άξονες και πηγές έμπνευσης των συνθετών για τη δημιουργία των συνθέσεών τους.
Η πρώτη παρουσίαση των συγκεκριμένων έργων πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 μέσα στο κτίριο των γυναικείων φυλακών της Θήβας.
Τόσο η σύνθεση των συγκεκριμένων έργων, όσο και η παρουσίασή τους εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «PAROL! Writing and art beyond walls, beyond borders» (το οποίο στηρίζεται από το «Culture Program» της Ευρωπαϊκής Ένωσης) κι έχει σαν στόχο τη δημιουργία καλλιτεχνικών γεφυρών ανάμεσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα και την κοινωνία δια μέσου της τέχνης, πρόγραμμα που εφαρμόζεται ταυτόχρονα σε 5 ευρωπαϊκές χώρες.
Η ηχογράφησή των έργων θα κυκλοφορήσει σε cd στις 3 Απριλίου από την Puzzlemusik.
Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 8.30μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Εισιτήριο: 10 ευρώ και μειωμένο 7 ευρώ (για φοιτητές και ανέργους).
«Η πονηρή αλεπουδίτσα»
Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει για πρώτη φορά μια από τις πιο απολαυστικές όπερες του παγκόσμιου ρεπερτορίου που περιγράφει την τρυφερή ιστορία μιας άτακτης αλεπούς, ένα έργο ύμνος στον κύκλο της ζωής, δοσμένο με τρυφερότητα, χιούμορ και πραγματισμό, ένα αλληγορικό έργο με ονειρική μουσική, το οποίο ο Τσέχος συνθέτης Γιάνατσεκ συνέθεσε στο τέλος της δημιουργικής του πορείας. Το έργο θα παρουσιαστεί στη θρυλική παραγωγή του Ντέιβιντ Πάουντνι, όπως πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εθνική Όπερα της Ουαλίας και την Όπερα της Σκωτίας και είναι η πρώτη όπερα του Γιάνατσεκ, που προστίθεται στο δραματολόγιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Η μαγική μουσική που συνέθεσε ο Γιάνατσεκ και που τον κατέταξε στους σημαντικότερους συνθέτες του 20 αιώνα, στηρίζεται στη μουσικότητα της τσεχικής γλώσσας, αντλεί στοιχεία από τη μουσική παράδοση της πατρίδας του, είναι έντονα λυρική και ατμοσφαιρική. Η υπόθεση του έργου, παρακολουθεί τον κύκλο ζωής μιας αλεπούς, καθώς μεγαλώνει, ερωτεύεται, κάνει οικογένεια και τελικά πεθαίνει. Η παραγωγή, την αναβίωση της οποίας υπογράφει η Ελέιν Τάιερ Χολ, είναι πολύχρωμη, ζωηρή και με υπέροχη αίσθηση του χιούμορ.
Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διευθύνουν οι διακεκριμένοι μαέστροι -με ειδίκευση στο έργο του Γιάνατσεκ- Γιάροσλαφ Κίσλινγκ και Οντρέι Όλος. Τα μαγευτικά σκηνικά και κοστούμια είναι της Μαρία Μπγέρνσον, οι φωτισμοί του Νικ Τσέλτον, ενώ η χορογραφία του Στιούαρτ Χοπς.
Στη διανομή της παραγωγής, η οποία παρουσιάζεται στα τσέχικα με ελληνικούς υπέρτιτλους, συναντούμε καταξιωμένους μονωδούς όπως -μεταξύ άλλων- τους Ράνταλ Τζέικομπς, Μίνα Πολυχρόνου, Έλενα Κελεσίδη, Χάρη Ανδριανό, Δημήτρη Κασιούμη, Ινές Ζήκου, Πέτρο Σαλάτα, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Τζίνα Πούλου, Άκη Λαλούση, Πέτρο Μαγουλά, Ελένη Δάβου, Χαράλαμπο Αλεξανδρόπολο και άλλους.
Στις 28, 29 Μαρτίου & 1, 3, 4, 5 Απριλίου, στο Θέατρο Ολύμπια. Τιμές εισιτηρίων 20, 30, 40, 50, 60, 65 ευρώ. Παιδικό & φοιτητικό: 15 ευρώ. Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: 10, 15, 20, 30 ευρώ.
«Planctus, θρήνοι της Παναγίας»
Μια κατανυκτική αναδρομή στην υμνογραφία της μεσαιωνικής Δύσης με όργανα εποχής από το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio με τον Δημήτρη Κούντουρα στη μουσική διεύθυνση και στο πλαίσιο του κύκλου Adagio - Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα. Το οδοιπορικό στη θρησκευτική μουσική εκτείνεται χρονικά από τον 10ο έως τον 15ο αιώνα και περιλαμβάνει σταθμούς στην Καταλονία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αγγλία αλλά και στην παράδοση των σούφι (ισλαμιστών ασκητών). Θα ακουστούν, μεταξύ άλλων, ύμνοι, κανόνες, χοροί, αντίφωνα, θρήνοι και άλλες συνθέσεις –φωνητικές ή ενόργανες– που εμπνεύστηκαν ανώνυμοι ή επώνυμοι δημιουργοί.
Τα φωνητικά μέρη αποδίδουν οι τραγουδίστριες Θεοδώρα Μπάκα και Φανή Αντωνέλου. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θύμιος Ατζακάς (ούτι), Ανδρέας Λινός και Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιέλα), Νίκος Βαρελάς (κρουστά) και Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος).
Το σύνολο Εx Silentio δημιουργήθηκε το 2001 και ειδικεύεται στην παλαιά μουσική και την ιστορική ερμηνεία. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνόλου έχει ο φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας. Το Ex Silentio έχει ηχογραφήσει κοσμική μουσική του 15ου αιώνα και μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο για γνωστές γερμανικές δισκογραφικές εταιρείες. Μέλη του συνόλου διδάσκουν στη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα «Μουσικό χωριό» του Πηλίου.
Οι ύμνοι θα συνοδεύονται με ελληνικούς υπέρτιτλους.
Το Σάββατο 4 Απριλίου, στις 8.30μ.μ., στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τιμές εισιτηρίων: 12, 20 ευρώ. Ειδικές τιμές: 5 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8 ευρώ (65+, πολύτεκνοι).