59ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Από τη συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ στη ΘεσσαλονίκηΜε την ταινία του ιάπωνα Χιροκάζου Κάρε-Έντα, «Κλέφτες καταστημάτων», η οποία κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες, θα ξεκινήσει την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης θα πέσει στις 11 Νοεμβρίου με την προβολή της ταινίας, «Κορίτσι» του βέλγου Λουκάς Ντοντ.
Κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο κινούνται οι 15 ταινίες οι οποίες διαγωνίζονται φέτος είναι η Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία (Caritas Romana). Πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο κατέγραψε το 31 μ.Χ. ο ρωμαίος ιστορικός Βαλέριος Μάξιμος, όπου μια κοπέλα, η Πέρο, κατάφερε και μπήκε στη φυλακή όπου κρατούταν ο πατέρας της, Κίμων, καταδικασμένος σε θάνατο από ασιτία και τον θήλασε. Έκτοτε πάνω από 300 έργα τέχνης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχουν καταγράψει το περιστατικό.
Οι ταινίες οι οποίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία στο διαγωνιστικό τμήμα είναι:
«Διαβολόψαρο» του Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ (Ταϊλάνδη)
«Διακοπές» της Ιζαμπέλα Έκλεφ (Δανία, Ολλανδία, Σουηδία)
«Εμείς τα ζώα» του Τζερεμάια Ζέιγκαρ (ΗΠΑ)
«Ισόβιοι δεσμώτες» του Άρον Σίμπεργκ (ΗΠΑ)
«Μεϊλί» του Ζου Ζου (Ταϊβάν)
«Σόκρατες» του Άλεξ Μοράτο (Βραζιλία)
«Σοφία» της Μεριέμ Μπενμπαρέκ (Γαλλία, Κατάρ)
«Ο ένοχος» του Γκούσταβ Μίλερ (Δανία)
«Οι θεριστές» του Ετιέν Καλός (Γαλλία, Ελλάδα, Πολωνία, Νότια Αφρική)
«Όλα καλά» της Εύα Τρόμπις (Γερμανία)
«Ρέι και Λιζ» του Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ (Ηνωμένο Βασίλειο)
«The waiter» του Στιβ Κρικρή (Ελλάδα)
«Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη (Ελλάδα)
«Η δουλειά της» του Νίκου Λαμπότ (Ελλάδα)
Εκτός συναγωνισμού και στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος θα προβληθούν οι ταινίες: «Επινοημένη γη» του Γιέο Σιέου Χούα (Σιγκαπούρη, Γαλλία, Ολλανδία), «Αγρίμι» της Καμίγ Βιντάλ Νακέτ (Γαλλία), «Πολύ αργά για να πεθάνουν» της Ντομίνγκα Σοτομαγιόρ (Χιλή, Βραζιλία, Αργεντινή, Ολλανδία, Κατάρ) και «Μη με αγγίζεις» της Αντίνα Πιμντιλίε (Ρουμανία, Γερμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Γαλλία).
Στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», το οποίο είναι ένα από τα αγαπημένα του κοινού, θα προβληθούν και φέτος ταινίες οι οποίες διακρίνονται για την τόλμη και την πρωτοποριακή τους ματιά, μεταφέροντας στη Θεσσαλονίκη ό,τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο υπάρχει στο χώρο του παγκόσμιου κινηματογράφου. Συνολικά, στο τμήμα αυτό, θα προβληθούν 38 ταινίες.
Φεστιβάλ Ελληνικού ΚινηματογράφουΜε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται, όμως, και οι ταινίες οι οποίες θα προβληθούν στο ελληνικό πρόγραμμα και οι οποίες καταδεικνύουν τις τάσεις, τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά.
Στο τμήμα αυτό θα προβληθούν συνολικά 21 ταινίες από τις οποίες οι 12 σε πρώτη προβολή, οι 5 έχουν ήδη προβληθεί στις αίθουσες στη διάρκεια της σεζόν και οι 3 στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα».
Σε πρώτη προβολή θα δούμε τις ταινίες: «Ελεύθερο θέμα» της Στέλλας Θεοδωράκη, «Holy boom» της Μαρίας Λάφι, «Μαγικό δέρμα» του Κωνσταντίνου Σαμαρά, «Καταφύγιο ΙΙ: Το μονοπάτι του πάγου» του Χρήστου Νικολέρη, «Scopophilia» των Ναταλίας Λαμπροπούλου και Ηλέκτρας Αγγελετοπούλου, «Ακίνητο ποτάμι» του Άγγελου Φραντζή, «Τα δάκρυα του βουνού» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, «Η νύχτα τ’ Αγι’ Αντώνη (Μακρόνησος Β11)» του Θανάση Σκρούμπελου, «Η δεξιά τσέπη του ράσου» του Γιάννη Λαπατά.
Στο πρόγραμμα «Ξεπερνώντας τα σύνορα», θα προβληθούν: «Κιμμέρια» του Σίμωνα Φαρμακά (Κύπρος), «Παύση» της Τόνιας Μησιαλή (Κύπρος) και «Night out» του Στράτου Τζίτζη (Γερμανία).
Θα προβληθούν επίσης 10 ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο αφιερώματος στο δημιουργό κινουμένων σχεδίων, Ιορδάνη Ανανιάδη, 7 μικρού μήκους φιλμ νέων ελλήνων δημιουργών που επιμελήθηκε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, καθώς και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Ένα τολμηρό και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφιέρωμα είναι στο «Ελληνικό queer σινεμά», στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν 38 ταινίες οι οποίες περιλαμβάνουν μια χρονική περίοδο που ξεκινά από το 1967 και φτάνει ως τις μέρες μας.
Ματιές στα Βαλκάνια - ΑφιερώματαΣτο ιδιαίτερα αγαπητό αυτό τμήμα οι θεατές έρχονται σε επαφή μα τις κινηματογραφικές αναζητήσεις δημιουργών από τις χώρες της Βαλκανικής. Φέτος θα προβληθούν 10 ταινίες πρόσφατης παραγωγής, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το αφιέρωμα στο ρουμάνικο κινηματογράφο με τίτλο «Πριν ξεσπάσει το κύμα», στο οποίο θα δούμε 8 αντιπροσωπευτικές ταινίες της περιόδου 1968-2001, πριν από την περίοδο δηλαδή η οποία σηματοδότησε την απαρχή του λεγόμενου νέου κύματος. Ανάμεσα τους και ταινίες γνωστών σκηνοθετών όπως οι Λουτσιάν Πιντιλίε, Μίρτσεα Ντανιελούκ, Αλεξάντρου Τάτος, Νάε Καρανφίλ και Κρίστι Πούγιου.
Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τον Ισπανό Χάιμε Ροζάλες, αγαπημένο του φεστιβάλ των Κανών, με 6 ταινίες, την Ολλανδέζα Νανούκ Λεοπόλντ με 8 ταινίες, τους Χιλιανούς Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια με 10 ταινίες. Επίσης, στο αφιέρωμα «Μαθήματα ζωής», στο οποίο θα προβληθούν 5 ταινίες, διερευνώνται οι αθέατες όψεις της εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα συμπληρώνουν οι «Ειδικές Προβολές», με 11 ταινίες πρόσφατης παραγωγής και μία επανέκδοση, το «Film Forward» με 5 ταινίες οι οποίες ξεχωρίζουν για τη ριζοσπαστική τους ματιά, τη μεταμεσονύκτια ζώνη «Round midnight» με 5 ταινίες, τις 3 υποψήφιες ταινίες για το ευρωπαϊκό βραβείο Lux, παιδικές προβολές κ.λπ.
Τέλος, ο αγαπημένος τραγουδοποιός -και παθιασμένος σινεφίλ- Φοίβος Δεληβοριάς γίνεται φέτος ο πρώτος πρεσβευτής της Αγοράς, ο οποίος θα παρευρεθεί στη διοργάνωση, θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ενώ θα παρουσιάσει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 59ου ΦΚΘ.
Οι προβολές θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού -Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές-, καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης - Συκεών.
Στρα.Κερ.