Ο Γιώργος Βατίκης ανάμεσα στον Κρήτα και τον Μποστατζόγλου στον ΠΑΟΚ του 1939Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ του 1937 με τον Νίκο Σωτηριάδη
(με την τραγιάσκα) στη σύνθεσή του. Ο Μίμης Πιερράκος

 

Από τα χωμάτινα, τότε, γήπεδα της Ελλάδας, στα βουνά της Αλβανίας πολεμώντας τον Άξονα. Εκατοντάδες ποδοσφαιριστές, μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες, έγραψαν μοναδικές ιστορίες στον πόλεμο που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της πατρίδας.  Ένας αμυντικός του ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Βατίκης, ήταν ο πρώτος αθλητής που «έπεσε» στα βουνά της Αλβανίας στις 17 Νοεμβρίου του 1940. Ο Βατίκης μόλις είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Εφέδρων της Σύρου και βρέθηκε στο μέτωπο. Η «Αθλητική Ηχώ» γράφει σε ρεπορτάζ της εποχής: «Απόγευμα, άλλη μια επίθεσις. Ο νεαρός ανθυπασπιστής, αχρηστεύει με πυροβόλα δύο βασικές εστίες αμύνης των Ιταλών. Και κατορθώνει να στήση το πολυβόλο του στην κορυφή του υψώματος. Εκεί ψηλά, με 10 πολυβολητάς του. Οι Ιταλοί χτυπάνε. Ο πρώτος πολυβολητής πέφτει. Ο δεύτερος…». Μένουν έξι… «Νοιώθει πόνο στον ώμο. Ψαύει με τα δάκτυλα. Κατακόκκινα. Κάποια σφαίρα. Τσουρουφλάει τη σάρκα. Μα μένει εκεί, πρώτη γραμμή. Νέα φωτιά…». Μένουν πέντε, τρεις… «Λυσσασμένος, ορμάει στο πυροβόλο, βάλη μόνος του. Η μοίρα το ‘φερε να μείνη τελευταίος. Οι στρατιώτες του έπεσαν μέχρις ενός. Το σούρουπο, έφθασαν οι ενισχύσεις. Όταν ανέβηκαν, με επί κεφαλής τον ανθυπολοχαγό, Κωνσταντίνο Κολόμβα, τον βρήκαν νεκρό επάνω στο πυροβόλο, με γαζωμένο στήθος». Θυσία που άνοιξε το δρόμο για την Κορυτσά. Τρίτη μέρα Δεκεμβρίου, επιστολή του Κωνσταντίνου Κολόμβα στη μάνα του, Μακρίνα: «Τον ενεταφίασα μόνος. Κλίνω ευλαβικά το γόνυ προ του μεγάλου νεκρού…».

Ο «πράσινος»… Μπρακ

Ο Μίμης Πιερράκος, ο «Μπρακ» όπως ήταν γνωστός στους φιλάθλους, ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες του Παναθηναϊκού εκείνη την εποχή, αποτελώντας μέλος της εντυπωσιακής προπολεμικής ομάδας, που κατέκτησε 7 πρωταθλήματα Αθηνών, 1 πανελλήνιο και 1 κύπελλο. Με την κήρυξη του πολέμου εμφανίστηκε στο στρατολογικό γραφείο για να καταταγεί. Ήταν 31 ετών και θα μπορούσε να μείνει στα μετόπισθεν. Όμως εκείνος δεν ήθελε να ακούσει κάτι τέτοιο και πήγε στο μέτωπο ως ασυρματιστής. Το πρωί της 18ης Νοεμβρίου, το πρωί, έπιασε έναν ιταλό αεροπόρο που είχε πέσει με το αλεξίπτωτό του, αιχμάλωτο. Την ημέρα εκείνη η μονάδα του Πιερράκου βρισκόταν στο χωριό Διποταμιά. Κάποια στιγμή άρχισε βομβαρδισμός από το ιταλικό πυροβολικό.  Όλοι έτρεξαν να κρυφτούν. Ο Πιερράκος όμως δεν έφυγε, καθώς ήθελε να τελειώσει ένα γράμμα που έγραφε στον αδελφό του. Εκεί ήταν που τον βρήκε το μοιραίο, όταν ένα θραύσμα οβίδας τον σκότωσε!

Ο τάφος του Πιερράκου

Ο αδερφός του, Στέφανος Πιερράκος μετά από πολλά χρόνια αναζήτησης κατάφερε να βρει τα οστά και τον τόπο που είχαν ταφεί. Ο άνθρωπος που τον βοήθησε προερχόταν και αυτός από το χώρο του αθλητισμού. Ήταν ο έφεδρος λοχίας, τότε, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος που είχε διατελέσει προπολεμικά σύμβουλος στον Άρη Θεσαλονίκης. Επίσης, τον βοήθησε ένας έλληνας βορειοηπειρώτης που είχε βοηθήσει στην ταφή του Δημήτρη Πιερράκου. Το 1950, λίγο μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, ο Στέφανος Πιερράκος κατάφερε να πάει στην Αλβανία  και να βρει τον τάφο του αδερφού του. Αναγνώρισε το κρανίο του αφού λίγο πριν τον πόλεμο είχε βγάλει κάποια δόντια της κάτω σιαγόνας και μετέφερε τα οστά του στην Ελλάδα. Στις 19 Νοεμβρίου 1950, τα οστά τυλίχτηκαν με τη σημαία του Παναθηναϊκού και θάφτηκαν στον οικογενειακό τάφο στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Ο πρώτος διεθνής του ΠΑΟΚ

Ο Νίκος Σωτηριάδης ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και ο μοναδικός που αγωνίστηκε σʼ αυτήν προπολεμικά. Με τη φανέλα της Εθνικής αγωνίστηκε στο ματς κόντρα στην Παλαιστίνη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1938. Παίκτης του «δικεφάλου» από το 1932, βρέθηκε στο αλβανικό μέτωπο με το βαθμό του λοχία και έχασε τη ζωή του στις 28 Ιανουαρίου του 1941, όταν ο ελληνικός στρατός προσπάθησε να καταλάβει το ύψωμα της Τσέροβας, στην Κλεισούρα. Λίγες ώρες πριν την επίθεση γυρίζει σε έναν φαντάρο και λέει: «Στείλε χαιρετίσματα, πριν ξεκινήσουμε, στον Θεσσαλονικιό, τον Σουγιουλτζή».

Μάκης Διόγος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet