Να ξεκινήσει σύντομος, αυστηρά προκαθορισμένος και δεσμευτικός διάλογοςΗ Ανοιχτή Πόλη συμμετείχε στην ανοιχτή και με μεγάλη συμμετοχή συνέλευση που κάλεσαν την Πέμπτη 18/10 τα σωματεία των χειροτεχνών και ανεξάρτητοι χειροτέχνες. Από τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη ο Δήμος Αθηναίων έκρινε τη μικρή αγορά που λειτουργεί για πάνω από δέκα χρόνια στο τέλος της οδού Ασωμάτων ως «παραεμπόρειο». Παρότι αναπόσπαστο κομμάτι του ιστορικού κέντρου, και χωρίς έγγραφη κοινοποίηση σχετικής απόφασης, εφαρμόστηκε άμεσα καταστολή που κρατάει κλειστούς τους πάγκους και στερεί από δεκάδες συμπολίτες μας το δικαίωμα στην εργασία και την επιβίωση.
Ζητάμε την προσωρινή παύση των αναίτιων διώξεων για πιστοποιημένους χειροτέχνες, εικαστικούς, τεχνίτες μικροτεχνημάτων, μικρούς παραγωγούς, έως ότου ολοκληρωθεί μαζί τους σχετική διαβούλευση που θα ορίσει ένα σταθερό σημείο στην πόλη και νόμιμο καθεστώς για τη δραστηριότητά τους.
Επιλογή ή έσχατο καταφύγιο στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, οι χειροτέχνες δημιούργησαν με την τέχνη τους μια λύση για να κερδίσουν ξανά την αξιοπρέπειά τους, να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Παράλληλα, κοσμούν την πόλη όταν εκθέτουν την αισθητική, την παιδεία, το ταλέντο τους. Αυτό το μοντέλο δουλειάς έχει αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο, για την ιδιαιτερότητά του. Αποτελεί τη ζωντανή παράδοση, την κουλτούρα, την εξωστρεφή έκφραση του πολιτισμού των πόλεων παγκοσμίως. Ήρθε και για την Αθήνα ο καιρός να το μορφοποιήσουμε, να το νομιμοποιήσουμε, να το δυναμώσουμε.

Συμβολή στο πολιτιστικό κεφάλαιο της πόλης

Στο χώρο δραστηριοποίησής του, ο εικαστικός, καλλιτέχνης, χειροτέχνης δημιουργεί Δημόσια Τέχνη (public art), και την ίδια στιγμή επεμβαίνει και δημιουργεί προστιθέμενη αξία στο αστικό περιβάλλον. Ο αποκλεισμός από τουριστικούς και αρχαιολογικούς χώρους, απομονώνει το χειροτέχνη παραγωγό από το ζωντανό πολιτισμικό τοπίο της χώρας με το οποίο είναι συνυφασμένη η λαϊκή τέχνη και δημιουργία. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθούν οι διακρίσεις και οι περιορισμοί εις βάρος του υπαίθριου εμπορίου συνολικά, αλλά και να ιδωθεί αυτό μέσα από το πρίσμα της δυνατότητας άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου ο θεσμός των υπαίθριων αγορών έχει ρυθμιστεί εδώ και δεκαετίες, εδώ γίνεται προσπάθεια για βιαστική αποθήκευση ψυχών και ευθυνών σε δρόμους και πλατείες αντικειμενικά ακατάλληλες.
Ο Δήμος Αθηναίων και η Εφορία Αρχαιοτήτων Αθηνών αγνοούν ότι οι χειροτέχνες συμβάλλουν στο πολιτιστικό κεφάλαιο της πόλης, αλλά ακόμη πιο προκλητικά, αδιαφορούν για το ότι πίσω από τους πάγκους είναι άνθρωποι με οικογένειες, χωρίς κανένα άλλο μέσο επιβίωσης. Την ίδια ώρα, παρατηρούμε υπερσυσσώρευση τουριστικής δραστηριότητας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και τα χιλιάδες τραπεζοκαθίσματα να καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων ελεύθερων χώρων.

Για ένα ζωντανό ιστορικό κέντρο

Η Ανοιχτή Πόλη αντιτάσσει ένα άλλο μοντέλο που θέλει το ιστορικό κέντρο να είναι ζωντανό. Θέλει οι πεζόδρομοι να φιλοξενούν χειροτέχνες, μουσικούς του δρόμου, πλανόδιους βιβλιοπώλες, υπαίθρια θεατρικά δρώμενα, μικροεμπόριο, παλαιοπώλες κ.λπ., όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Είναι αυτονόητο ότι αυτά αποτελούν μέρος της καθημερινότητας και της λειτουργίας της πόλης.
Η ζωντάνια αυτή αποτρέπει τη γκετοποίηση και η παρουσία του ποικιλόχρωμου πλήθους, εξασφαλίζει την ασφάλεια στις γειτονιές και τους δρόμους της πόλης. Αυτός είναι ο τρόπος για να δώσουμε φως και ζωή στην πόλη και όχι η λογική εκκαθάρισης του κέντρου της Αθήνας, ο αποκλεισμός και η καταστολή για τους τοξικοεξαρτημένους, τους φτωχούς και τους άστεγους στιγματίζοντάς τους ως εγκληματίες. Αυτές είναι οι λογικές που καθορίζουν τα χρηστά και τα Ά-χρηστα και που κάνουν αυτονόητες τις επιλογές, όπως «το καθάρισμα» του Ζακ Κωστόπουλου. Στην ίδια λογική διαφωνούμε με την περίφραξη του Λόφου του Φιλοπάππου στο όνομα της πάταξης της εγκληματικότητας.
Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας να προχωρήσει σε απόφαση, ώστε να πάψει προσωρινά κάθε δίωξη από Δήμο, Αστυνομία και μονάδες δίωξης παραεμπορίου. Να ξεκινήσει διάλογος, αυστηρά προκαθορισμένος και δεσμευτικός, για σύντομο χρονικά διάστημα με όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Ανοιχτή Πόλη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet