Σήμερα ανοίγουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, με τον ακροδεξιό υποψήφιο Ζαΐχ Μπολσονάρου να διατηρεί δημοσκοπικά το προβάδισμα. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ibope, ο Μπολσονάρου αναμένεται να συγκεντρώσει το 57% των έγκυρων ψήφων, ενώ ο υποψήφιος του κόμματος των Εργαζομένων Φερνάντο Χαντάντ το 43%. Σε αυτή τη δημοσκόπηση φαίνεται να μειώνεται η διαφορά [59% Μπολσονάρου, 41% Χαντάντ ήταν η διαφορά την προηγούμενη εβδομάδα], αλλά δεν αναμένεται να γίνει η μεγάλη ανατροπή. Ίδια εικόνα δίνουν και άλλες δημοσκοπήσεις [από το 57% CNT/MDA έως το 60% BTG/FSB].

«Οι κόκκινοι εγκληματίες θα εκδιωχθούν»

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Μπολσονάρου προσπάθησε να κάνει απολύτως σαφείς τις προθέσεις του, σε περίπτωση που εκλεγεί. Σε προεκλογική του ομιλία την περασμένη Κυριακή δήλωσε ότι θα καθαρίσει τη χώρα των αριστερών «εγκληματιών»: «Είμαστε η πλειοψηφία. Είμαστε η πραγματική Βραζιλία. Μαζί θα χτίσουμε ένα νέο έθνος. Αυτοί οι κόκκινοι εγκληματίες θα εκδιωχθούν από την πατρίδα μας».
Σύμφωνα με τον καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Σάο Πάολο, Ματίας Σπέκτορ, «η οργή χαρακτηρίζει αυτές τις εκλογές». Και πράγματι υπάρχει οργή, αλλά και φόβος. Από τη μια, οι φανατικοί οπαδοί του Μπολσονάρου που ακούν τον ηγέτη τους να εκθειάζει την στρατιωτική δικτατορία του 1964, που διήρκησε 21 χρόνια και κατά τη διάρκειά της δολοφονήθηκαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες και, από την άλλη, γυναικείες οργανώσεις, η LGBTQ+ κοινότητα και μειονότητες νιώθουν πως θα βρεθούν στο στόχαστρο του Μπολσονάρου, αν τελικά εκλεγεί.

Σε διχασμό

Η Βραζιλία, έτσι, βρίσκεται σε βαθύ διχασμό. Ο Μπολσονάρο σε συνέντευξή του, απευθυνόμενος στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα είπε «Θα σαπίσεις στη φυλακή», προσθέτοντας «σύντομα θα έρθει και ο Χαντάντ, και δεν θα είναι για επίσκεψη», αναφερόμενος στον διάδοχο του Λούλα και υποψήφιο του Κόμματος των Εργαζομένων. Ο Χαντάντ απάντησε σε αυτή την απειλή λέγοντας «Πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Πώς θα νιώσουν ασφαλείς οι πολίτες, αν απειλείται όποιος σκέφτεται διαφορετικά;» Οι επιθέσεις του Μπολσονάρο δεν αρκέστηκαν στους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά στράφηκαν και ενάντια στον Τύπο, λέγοντας πως θα κόψει την κρατική διαφήμιση σε σειρά εφημερίδων που δεν είναι υποστηρικτές του.

Δυσοίωνο μέλλον

Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον για την Αριστερά, τα κινήματα αλλά και την πλειονότητα της κοινωνίας, σε περίπτωση που εκλεγεί ο Μπολσονάρο. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει την εφαρμογή «πολιτικής μηδενικής ανοχής» στο «έγκλημα» [έννοια που θα επανακαθορίσει], αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση της χρήσης όπλων για τους «καλούς» πολίτες, μειώσεις φορολογίας για τους έχοντες, απαγόρευση των εκτρώσεων κ.λπ. Ήδη έχουν καταγραφεί δεκάδες βίαια περιστατικά σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας, τα οποία σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία «μπορεί να συνιστούν εγκλήματα μίσους, στη βάση των διακρίσεων φυλής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, ή εξαιτίας πολιτικής άποψης». Η οργάνωση εκφράζει την ανησυχία της για την «αυξανόμενο μισαλλοδοξία και πόλωση που παρατηρείται στη χώρα» και υπενθυμίζει «στις αρχές τις δεσμεύσεις της χώρας».
Αύριο θα γνωρίζουμε τι μέρα θα ξημερώσει στην Βραζιλία και η περίπτωση εκλογής του Μπολσονάρο προκαλεί ανατριχίλα. Ο Λούλα, μέσα από τη φυλακή απευθύνει μια τελευταία έκκληση ενότητας: «Η χώρα μας διατρέχει τον κίνδυνο να κυλήσει σε μια φασιστική περιπέτεια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Βραζιλία να βυθιστεί στην απελπισία».
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet